Actualizat aprilie 12th, 2025 12:04 AM
aug. 31, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 3204 vizualizari
Directorul OTL, Csuzi Istvan, și directorul hypermarketului Auchan, Lenart Attila, au parafat un contract (foto) prin care marele magazin se angajează să se implice financiar în menținerea cursei transfrontalieri de autobuz care va face legătura între Autogara Nufărul și Gara / Autogara din orășelul maghiar Biharkeresztes. Este reluarea acestei curse care, în 2013, după aproximativ 2 ani de existență, a fost desființată din rațiuni economice. Adică pentru că nu mai era rentabilă. Și ce anume garantează că de data asta lucrurile vor sta altfel? Aproape că nici nu mai conteză, atâta timp cât cei de la Auchan se obligă să suporte „pierderile”. Cu alte cuvinte, potrivit contractului semnat, compania de origine franceză e dispusă să achite, lunar, între 3.500 lei și 10.000 de lei către OTL, în caz că societatea de transport public nu vine destule bilete astfel încât cursa să fie măcar la minimum de rentabilitate. Conform unor calcule, asta ar însemna să fie minimum 2.500 de bilete vândute lună de lună.
Dincolo de aspectele privind numărul mare de bihoreni / orădeni care, în ultimii 10 ani, s-au mutat la Biharkeresztes sau în alte comune din zona de după frontiera cu Ungaria, reînființarea cursei de autobuz transfrontaliere a OTL este o mișcare ingenioasă de marketing. Din partea celor de la Auchan. Profitând de prevederile legale din Ungaria care interzic funcționarea în weekend a supermarketurilor, dar și de scăderea semnificativă, în România, a TVA la produsele alimentare, hypermarketul de pe Calea Aradului își propune să atragă noi clienți. Din Ungaria. Potrivit directorului de magazin Lenart, e posibil ca numărul cumpărătorilor să crească în medie cu până la 250 pe zi. Moment în care potențiala subvenție plătită către OTL nu ar mai conta foarte mult în ceea ce privește finanțele Auchan. Loc în care va funcționa și o stație de pe ruta cursei Oradea – Biharkeresztes.
La anunțul de azi privind reluarea cursei abandonate în 2013 au participat viceprimarul Huszar Istvan și primarul orășelului maghiar, Barabas Ferenc. Acesta din urmă a ținut să reamintească despre faptul că, actualmente, aproximativ 700 de români locuiesc la Biharkeresztes și în împrejurimi, o asemenea facilitate de transport fiind binevenită mai ales pentru cei care continuă să muncească sau să studieze în Oradea sau în Zona Metropolitană Oradea. Barabas nu neagă că, având în vedere un șomaj local de peste 10%, chiar și unii maghiari de acolo ar putea să își găsească mai ușor de lucru la noi, de exemplu în parcurile industriale din Borș și Oradea. Nu e de neglijat nici ideea ca cetățeni maghiari din Biharkeresztes să fie dornici să ajungă la Oradea pentru diverse evenimente cultural-artistice, situație în care autobuzul OTL poate din nou să fie de folos. Mai mult decât atât, deoarece în curând vor fi încheiate lucrările de modernizare a căii ferate din această parte a Ungariei, primarul Barabas Ferenc spune că micul Biharkeresztes va fi un adevărat nod feroviar la dispoziția orădenilor (și a altor cetățeni) care vor să meargă cu trenul spre Budapesta sau spre orice altă țară din Europa.
Pentru început, OTL va porni cu 6 curse de weekend, pe zi, pe ruta Oradea – Biharkeresztes: cu plecări din Autogara Nufărul la orele 7:27, 9:45, 13, 15:27, 17:45 și 20:45. În perioada luni – vineri, călătorii vor avea parte de 3 asemenea curse, plecările fiind planificate pentru orele 7:45, 15:27 și 17:45. Un bilet costă 7 lei sau 500 de forinți. Distanța de aproximativ 50 de kilometri va fi parcursă în 65 sau 75 de minute, în funcție de timpul petrecut la controlul de frontieră. Directorul Csuzi spune că, fiind o perioadă fierbinte din punct de vedere al migranților care vor să ajungă în Ungaria, e posibil ca verificarea documentelor de călătorie să dureze ceva mai mult.
Revenirea spre Oradea va avea loc, în weekend, după cum urmează: (de la Autogara din Biharkeresztes): la orele 9:27, 11:57, 15:12, 17:37, 19:57 și 22:57. În timpul săptămânii, călătorii pot reveni la Oradea la bordul autobuzului OTL la orele 9:57, 17:37 și 19:57. Managerul Csuzi Istvan spune că societatea de transport e flexibilă și că, în caz că vor fi solicităti pentru alte ore de plecare / revenire, respectiv pentru suplimentarea mașinilor, aceste aspecte vor putea fi reglate din mers. Iată și stațiile: Autogara Oradea – Auchan – Decebal/Aradului – Dacia (Zig Zag-uri) – Sântion – Primăria Borș – Vama Borș/Artand – Artand (centru) – Gara Biharkeresztes.
La început, OTL va dedica un autobuz de capacitate medie pentru cursele de Biharkeresztes. Însă, la fel ca în cazul orarului, și aici vor putea fi operate modificări: dacă vor fi mai mulți călători, autobuzul va fi schimbat și va veni altul cu mai multe locuri. Într-o primă fază, contractul dintre OTL și Auchan va fi valabil un an de zile, dar există posibilitatea prelungirii lui, fie cu modificarea termenilor, fie păstrându-se termenii de azi. Cursele transfrontaliere ale OTL au avizele necesare, atât de la București, cât și de la Budapesta, iar demararea deplasărilor peste graniță va avea loc sâmbătă, 5 septembrie.
dec. 14, 2024 0
nov. 02, 2024 0
oct. 30, 2024 0
oct. 14, 2024 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0