Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
oct. 19, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2213 vizualizari
De când a revenit din Trento (Italia), președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Cornel Popa are o idee fixă: să dezvolte turismul din Padiș astfel încât acest loc să devină o bijuterie turistică, cu cât mai multe posibilități de cazare și atracții și cu respectarea/ocrotirea mediului înconjurător. Cum o condiție esențială pentru dezvoltarea oricărei zone în care ar trebui să trăiască sau petreacă timp oameni este accesul permanent la apă curentă, CJ intenționează să pornească un proiect amplu de aducțiune de apă și de rezolvare a problemei apelor uzate în Padiș.
Sâmbătă, 19 octombrie, liderul județului l-a adus la Oradea pe profesorul Iancu Orășanu, reputat specialist în hidro-geologie, care, ani lungi, s-a ocupat de zonele montane ale Bihorului. Omul cunoaște Padișul și zonele învecinate ca pe propria palmă și a prezentat în fața presei liniile care vor ghida planurile ambițioase ale președintelui Popa. Pornind de la ideea că „nu vrem ca Padișul să ajungă ca Vârtopul” (zonă acuzată de o dezvoltare haotică), Orășanu a declarat că este responsabilitatea CJ Bihor să reglementeze lucrurile și să realizeze infrastructura de apă/canal. Specialistul spune că se știe faptul că, în acest moment, apele uzate din zona turistică aflată în discuție sunt colectate în fose septice și că trasportul acestor reziduuri este foarte scump. Așa că nu ar trebui să mire pe nimeni că, din punct de vedere sanitar (olfactiv și nu numai), „Padișul suferă, iar în Glăvoi e o problemă să mergi în pădure”. Iancu Orășanul consideră că este nevoie de o intervenție urgentă, dar bine gândită, astfel încât să fie folosite apele aflate la dispoziție, însă fără a le afecta (prin deversarea celor uzate) a apelor din adâncuri.
Așa stând lucrurile, au fost identificate două posibile surse și trasee pentru o viitoare rețea de apă potabilă destinată Padișului turistic, precum și un curs de apă – râul Bătrâna (afluent al Someșului Cald) – care ar putea primi apele tratate în stația de epurare ce ar urma să fie construită de Consiliul Județean Bihor. Cele două surse de apă ar fi Izvorul Rece și Izbucul Mic, în oricare din cazuri urmând să existe stații de pompare care vor duce la acea stație de epurare.
Președintele Cornel Popa spune că în Padiș este nevoie de realizarea de condiții normale pentru primirea turiștilor care vor să vină să se relaxeze în această frumoasă zonă a țării. Identificarea posibilelor surse de apă și a locului de deversare înseamnă deja ceva. Din acest moment, subiectul trece la faza discuțiilor dintre ecologiști, Parcul Național Munții Apuseni, autoritățile de Mediu și CJ pentru creionarea celui mai potrivit proiect.
Iar pentru că toate costă, nu e exclus nici ajutorul Ministerului Mediului, prin ministrul delegat Lucia Varga. Aceasta a asistat la primele minute ale întrevederii de azi și a salutat inițiativa lui Popa, menționând că va sprijini toate demersurile CJ, mai ales că se merge cu pașii legali pentru dezvoltarea turismului. Ministrul bihorean a dezvăluit că lucrează (împreună cu consilierul ei Viorel Lascu) la un act normativ prin care vor fi identificate zonele turistice care necesită infrastructură de apă/canal și că este foarte posibil ca studiile de fezabilitate și proiectele tehnice să primească alocări financiare de la centru.
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0