Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 12, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2467 vizualizari
Într-o piațetă aproape total recoafată, statuia Reginei Maria, realizată de sculptorul Dumitru Paina, poate fi privită de azi, 12 octombrie 2012, în toată splendoarea ei. Ceremonia de dezvelire a fost inclusă în programul special elaborat pentru Ziua Oradiei și i-a avut drept protagoniști pe reprezentanții Casei Regale, invitați special pentru a participa la evenimentele de azi. Toată zona Pieței Ferdinand a fost ocupată de ceremonie, circulația fiind deviată pe perioada festivității. Sute de oameni s-au adunat pentru a fi acolo în momentul dezvelirii, dar și pentru a-i vedea pe Altețele Lor Regale Principele Radu și Principele Nicolae, respectiv pe însăși nepoata Reginei Maria, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei. Principele Radu și Principele Nicolae au dezvelit împreună statuia în timp ce fanfara militară intona Imnul Regal al României, după care monumentul a fost supus unei sfințiri regulamentare. Primarul Ilie Bolojan a avut un discurs emoționant, grație generosului citat din Testamentul Reginei Maria, fără să uite să îi mai asigure încă o dată pe reprezentanții Casei Regale de respectul Oradiei și al orădenilor. „În fiecare an ne întâlnim în centrul Municipiului Oradea pentru a marca ziua de 12 octombrie, zi în care în casa avocatului Aurel Lazăr, în 1918, conducătorii românilor din Ardeal au semnat Declarația de autodeterminare, care a stat la baza convocării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. De asemenea, sărbătorim 12 octombrie 1944, zi în care armatele sovietice și române au eliberat orașul Oradea reinstaurând administrația românească”, rezumat Bolojan semnificația zilei.
Mesajul din istorie al Reginei Maria
Edilul a preferat să o lase pe Regina Maria să vorbească mai mult în locul lui și, profitând și de prezența regală, a dat citire unui pasaj din testamentul din 1933 al acesteia: „Când veţi citi aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi, totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului”, sună testamentul Reginei, continuând: „Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte, abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică. Plină de avânt, mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi, căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag, m-ai numit Mama Tuturora, şi aş vreau să rămân în amintirea ta aceea care putea fi totdeauna găsită în clipele de durere sau de pericol. A venit o vreme, mai târziu, când m-aţi negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta şi v-am iubit mai departe. (…) Atât timp am fost în mijlocul tău încât mi se pare abia cu putinţă să te părăsesc, dar totuşi orice om ajunge la capătul drumului său. Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie, vreau să-mi ridic, pentru ultima oară, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică între naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută! Am credinţa că v-am priceput: n-am judecat, am iubit”.
Regina Maria, o doamnă minunată
La ceremonia de dezvelire a luat cuvântul și directorul Muzeului Național de Artă de la București, Ernest Oberlander Târnoveanu. Acesta a evocat personalitatea Reginei Maria, despre care a spus, printre altele, că puțini români au făcut atât de multe pentru țara lor precum a făcut aceasta, cu toate că nu era de origine română. Directorul Oberlander a mai precizat că, în sfârșit, după decenii întregi, statuia Reginei Maria revine în centrul Oradiei, omagiind o „doamnă minunată”. Despre regină, directorul Muzeului din capitală a mai precizat azi că a fost cea care „l-a determinat pe Regele Ferdinand, în 1916, să uite că e german și să accepte că datoria lui primordială ca rege este să slujească România până la capăt, chiar cu prețul excluderii din familie”. În opinia vorbitorului, Regina Maria a jucat rolul unui ambasador, consacrându-și toată viața „cunoașterii și recunoașterii României în lume”, deschizând multe porți pentru țara noastră. Despre coroana expusă la Teatru, Oberlander spune că este reflexul și rezultatul conlucrării dintre artistul creator (Costin Petrescu) și Regină, una dintre cele mai neobișnuite coroane din secolul 20. „Este just ca toți cetățenii să aibă sentimente de respect față de istorie și față de cei care au construit această țară”, a mai declarat directorul Muzeului, subliniind rolul Monarhiei în făurirea statului român modern.
[nggallery id=1276]
Ca în fiecare an, oficialitățile locale și invitate au participat și la două depuneri de coroane de flori și jerbe: la Casa Memorială Aurel Lazăr și la statuia de pe corso a acestuia.
mai 12, 2024 0
mai 27, 2022 0
mai 19, 2022 0
mai 13, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0