Dezbatere pe putoarea de la Nutripork, la Kosher

Cetăţenii – afectaţi sau nu de mirosurile emanate de ferma de porci din satul Palota – sunt chemaţi la o dezbatere despre subiectul momentului: reautorizarea (sau nu a) fermei Nutripork. Uniunea Salvaţi România (USR) filiala Bihor organizează evenimentul, acesta urmând să aibă loc joi (2 noiembrie), de la ora 19, la localul Kosher. Într-o conferinţă de presă, reprezentanţii partidului şi inginerul chimist Carmen Lezeu au expus soluţia la problemă: dimensionarea fermei la un număr de sub 1.000 de capete (n.b.: fiind astfel respectat OMS 119/2014​, iar impactul​​ asupra​ ​mediul​ ​și​ ​sănătății​ ​va​ fi​ ​redus). Potrivit celor prezentate, în schimb, dacă​ ​ferma​ ​are​​ o ​capacitate​​ de​ peste​ ​2.000​ ​de​ capete​ ​se​ ​impune existenţa​ unei​ ​stații​ ​de​ ​epurare​ ​a apelor​ uzate, monitorizarea​ ​permanentă​ ​a emisiilor​ în​ ​aer, precum şi elaborarea unui plan de monitorizare și limitare a emisiilor de substanțe chimice din procesul​ de​ ​fermentație (Plan​​ de​​ gestionare​​ a​ mirosurilor). De asemenea, spune specialistul în Chimie, pentru a evita poluarea solului prin împrăștierea dejecțiilor pe sol este necesar controlul periodic al calității solului din punct de vedere al procentului de azot și al prezenței agenților patogeni. Cât despre varianta în care​ ferma​ ​are​ ​o capacitate​ ​de​ ​10.000​ ​de​ ​porci,​ ​este​ ​posibilă​ ​și​ ​fezabilă​ o ​stație​ ​de​ ​biogaz.
În acest moment, conform datelor prezentate la conferinţa de presă a USR Bihor, concentrațiile de nitriți din sol în zona Oradea / Sântandrei depășesc valorile maxim admise, ajungând la 90 mg/l (valoarea​ maximă admisă fiind 50 mg/l​ ). „Emisiile de hidrogen sulfurat din aer nu sunt
monitorizate nici acum și nici pe viitor nu este prevazută monitorizarea lor. Nu se efectuează analize de sol​ ​din​ ​punct​ ​de​ vedere​ ​ bacteriologic​ ​și​​ nici​ nu​ ​sunt​ prevăzute​ ​pentru​ ​viitor. Pe lângă alte substanţe dăunătoare sănătăţii, activitatea fermei de porci de lângă Oradea produce, inevitabil, dejecțiile animale care conțin germeni patogeni care au un impact negativ asupra sănătății umane. Iată agenții​ ​ patogeni​ ​și​ principalele​ ​boli​ cauzate​ ​de​ ​aceștia​:
– bacterii (​Bacillus anthracis – ​antrax​ , Escherichia coli – ​colibacilioza​, Leptospira pomona – leptospiroza​ , Salmonella sp. – ​salmonela​, Clostridium tetani –​ tetanus​, Mycobacterium tuberculosis ​​– ​tuberculoza​)
– virusuri (Hog​ ​ Cholera,​ ​New​ ​ Castle,​ ​Psittacosis)
– fungi​ ​(Histoplasma ​capsulatum – ​histoplasmoza​, Coccidioides ​immitus – ​coccidioza​)
– protozoare​ (Giardia lamblia ​- ​giardioza, ​Toxoplasma ​sp.​ – toxoplasmoza​, Eimeria ​sp.)
– paraziţi​ sau​​ metazoare​ ​(Ascaris ​lumbricoides ​– ​ascarioză,​ Sarcosystis ​sp.).
FErma Nutripork din Sîntandrei este în procedură de reautorizare.

foto – leblogsaucisson.fr

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 32 = 42