Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
nov. 25, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2120 vizualizari
Strategia pe termen mediu și lung privind modul în care să se facă salubrizarea în Municipiul Oradea a fost elaborată pe hârtie, însă pasul obligatoriu al dezbaterii publice arată că lucrurile se văd altfel din perspectiva cetățenilor, a asociațiilor de proprietari. Marți, 25 noiembrie, în sala mare a Primăriei, aproximativ 20 de persoane s-au alăturat reprezentanților Municipalității în vederea discuțiilor privind cele propuse de administrația locală. Directorul tehnic Mircea Ghitea și subordonații săi (adjunctul Emil Bențan și șeful de serviciu Mircea Stejerean) nu s-au mai chinuit cu prezentarea proiectului de strategie și au trecut direct la capitolul „Întrebări – nelămuriri – sugestii – nemulțumiri”.
Oamenii Primăriei s-au confruntat cu ofensiva unor reprezentanți de asociații precum Ioan Horvath și Silvia Ardelean, dar și cu șeful Asociației Adona 306. Una dintre principalele teme ridicate a fost cea legată de intenția Primăriei de a introduce un sistem de amenzi pentru acele asociații care nu se conformează la regulile de civilizație și care nu reușesc să mențină curățenia în jurul incintelor speciale destinate containerelor pentru deșeurile menajere (de preferință selectate). În timp ce unii dintre vorbitori s-au declarat în mod clar împotriva tăierii de amenzi pentru asociații, considerând că individul care aruncă gunoiul aiurea trebuie pedepsit, alții s-au arătat fani ai amenzilor. După principiul „omul nu știe decât de frică”. De fapt, cei care nu vor amenzi colective cer ca Municipalitatea să facă cele necesare chiar și pentru supravegherea video a zonelor de depozitare pentru ca identificarea necivilizaților să poată fi făcută repede și la obiect. În replică, directorul Mircea Ghitea a precizat că, deși nu este o idee de lepădat, instalarea de camere video (cu restul de infrastructură necesară) ar implica anumite costuri. O altă variantă propusă de contestatarii sistemului de sancțiuni bănești propus de Primăria Oradea este punerea la muncă mai asiduă a Poliției Locale. Mai pe românește: agenții n-au decât să patruleze cu precădere în zonele în care există astfel de spații de depozitare a deșeurilor menajere astfel încât persoanele care nu au grijă la cum se debarasează de gunoi să fie prinși chiar și în flagrant și amendați direct.
Celălalt punct important din strategia propusă de administrația Bolojan este taxarea în funcție de cantitatea de gunoi aruncată. În opinia lui Ioan Horvath și a Silviei Ardelean, acest mod de plată va genera o adevărată „migrație a gunoiului”. Adică vor exista cazuri în care, pentru a plăti cu câțiva lei mai puțin, unii oameni vor merge cu deșeurile lor la tomberoanele / incintele amenajate aparținând altor asociații de proprietari (aflate în vecinătate domiciliului lor sau, poate, poate chiar mai departe). Ideea nu e acceptată de șeful Direcției Tehnice; „cei care locuiesc într-un anumit loc au cea mai mare contribuție la cum arată zona incintelor destinate gunoiului menajer”, crede Mircea Ghitea, convins de faptul că, în cele mai multe cazuri, fix locatarii arondați unui anumit tomberon sunt cei care nu au grijă de cum își aruncă deșeurile. Una peste alta, chestiunea amenzilor previzibile nu a fost 100% tranșată. Potrivit Silviei Ardelean, în caz că vor veni asemenea sancțiuni pe numele asociației de proprietari, ele vor fi contestate în instanță.
Prezent la dezbaterea de marți, unul dintre directorii Eco Bihor (gestionarul deponeului ecologic din Episcopia, firmă care beneficiază de pe urma colectării selective a deșeurilor menajere ale orădenilor), Pasztai Zoltan s-a arătat un avocat al Primăriei, susținând că este nevoie de amenzi, dar nu înainte de a fi pusă la punct infrastructura care le-ar permite cetățenilor să nu greșească. „Amendarea poate responsabiliza asociațiile de proprietari”, consideră Pasztai care reamintește că principiul european (adoptat și de România) este că poluatorul plătește. „Propun ca Primăria să fie susținută”, a declarat reprezentantul Eco Bihor sugerând că strategia care va trebui să treacă de votul Consiliului Local este una corectă.
[nggallery id=2731]
Directorul Mircea Ghitea a promis că toate sugestiile și nelămuririle rostite în dezbaterea de azi vor fi trecute în Minuta aferentă evenimentului, documentul urmând să fie anexat la Raportul de specialitate care va sta la baza discuțiilor din Comisia de profil a legislativului municipal. La întrunirea de marți, 25 noiembrie, au fost prezenți și 3 aleși: independentul Teofil Filimon, social-democratul Adrian Stângă (n.b.: care a promis că va susține propunerile venite din partea asociațiilor) și liberalul Adrian Felea.
nov. 20, 2024 0
sept. 10, 2024 0
aug. 26, 2024 0
aug. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0