Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
iul. 08, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1422 vizualizari
Zona Ponoară din Bratca a fost scena unui complex exerciţiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren, care a presupus stingerea unui incendiu la fond forestier, într-o zonă greu accesibilă. ISU „Crişana” a gândit operaţiunea desfăşurată în ziua de 5 iulie. Locul a fost ales deoarece acolo merg mulţi oameni care desfășoară activități de agrement în aer liber, care includ și utilizarea focului deschis în spații care nu sunt amenajate în acest sens și unde, potrivit scenariului, condițiile climatice din lunile mai și iunie s-au caracterizat prin temperaturi ridicate, intensificări de scurtă durată ale vântului și precipitații izolate, neînsemnate cantitativ. Scenariu: în urma nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul unui picnic, s-a produs un incendiu de vegetație uscată în apropierea fondului forestier aflat în zona Ponoară. De asemenea, factorii de mediu au favorizat propagarea și dezvoltarea cu rapiditate a incendiului la fondul forestier, existând riscul afectării unor suprafețe mari de pădure aflate în zone în care accesul forțelor de intervenție este îngreunat.
„În urma semnalării evenimentului prin Sistemul Unic 112, de către persoanele care se aflau în zonă, la picnic, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a demarat acțiunile aferente procedurilor specifice de intervenție și a planului de de cooperare pentru gestionarea unor astfel de situații de urgență. Astfel, au fost mobilizate de urgență, la fața locului, grupa operativă de la nivelul inspectoratului și echipajele de pompieri militari ale Stației Aleșd, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Marghita și ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea. De asemenea, au fost alertate echipele de intervenție ale ocoalelor silvice de stat și private care au fond forestier în zonă, precum și serviciile voluntare cu autospecialele de stingere din dotare, stabilindu-se totodată instalarea unui punct de comandă pentru coordonarea forțelor de intervenție. În vederea asigurării unui răspuns adecvat, la nivelul Stației de Pompieri Aleșd și Secției de Pompieri Beiuș s-a dispus suplimentarea forțelor de intervenție cu personal din tura liberă. Pompierii militari și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru localizarea și lichidarea focarelor de incendiu, operaţiunea fiind deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat, pantelor abrupte și a lipsei surselor de apă”, spune mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU „Crişana”. Potrivit scenariului, din cauza efortului susținut, a modului de manifestare a incendiului, precum și a configurației terenului, două persoane, din rândul participanților la intervenție, au fost rănite, echipajul de căutare / salvare acționând pentru evacuarea răniților din râpă, iar cel de pompieri militari paramedici din cadrul Stației Aleșd, pentru acordarea primului ajutor calificat.
Simularea a fost coordonată de şeful ISU, col. Sorin Caba. Au participat peste 30 de pompieri militari, 3 autocamioane de intervenție, o autospecială de lucru cu apă și spumă, 3 motopompe și mijloace specifice de intervenție la incendii de pădure și 20 de pompieri voluntari cu 4 autospeciale de intervenție din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Bulz, Bratca, Şuncuiuş și Vadu Crişului. Totodată, un echipaj al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor și reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo, Direcţiei Silvice Bihor- Ocolul Silvic Aleșd, Gărzii Forestiere și ai Ocolului silvic privat Brătcuța au fost şi ei implicaţi în activitate.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0