Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 17, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1877 vizualizari
Așa cum era de așteptat, dezbaterea Regulamentului prin care Primăria își propune să țină în frâu înmulțirea câinilor a generat mai mult interes din partea orădenilor. Aproximativ 50 de persoane au participat la discuțiile de vineri, 17 ianuarie, oamenii transformându-se într-un veritabil pluton de execuție verbală în fața reprezentanților Direcției Tehnice și a unui polițist local trimis în sala „Traian Moșoiu”. Pe scurt, proprietarii de câini sunt enervați de modul în care Poliția Locală îi vânează pentru a le da amenzi, nu înțeleg de ce se află permanent în vizorul autorităților centrale și locale și cer să aibă și drepturi, nu numai obligații. Precum ieri, la cealaltă dezbatere (link), Mircea Stejerean de la Direcția Tehnică a Primăriei a trecut în revistă principalele idei din Regulament, precizând că noua lege națională, adoptată în 2013 în Parlament, impune anumite lucruri, respectiv modifică unele prevederi din Regulamentul aprobat de Consiliul Local Oradea. Și, trebuie subliniat, legislația națională obligatorie e mai drastică decât ceea ce a adoptat inițial deliberativul municipal. La solicitarea lui Stejerean, participanții la dezbatere au început să își expună punctele de vedere și amendamentele/nemulțumirile în mod civilizat, deși, din când în când, lucrurile au mai scăpat de sub control, iar luările de cuvânt au mai și derivat de la subiectul principal.
httpvhd://youtu.be/RMbSYWwA_Tk
Reguli de înmormântare
Dintre cele mai discutate aspecte ale din Regulament s-au evidențiat cele legate de recuzita pe care proprietarul de câini trebuie să o aibă la el în timpul plimbării (pungi, făraș, carnet de sănătate etc.), dar și de ce este de făcut dacă animalul moare. În proiectul de Regulament nou apare obligativitatea anunțării Administrației Domeniului Public, care ar urma să ridice cadavrul patrupedului în vederea „înmormântării”. Orădenii de la dezbatere cer Primăriei să nu impunp așa ceva, ci să permită proprietarilor de câini care au această posibilitate să îi pună pe cățeii decedați într-un loc de veci din curtea lor sau de pe terenul lor (la țară).
Iubitorii de câini se simt terorizați
Multe opinii și nemulțumiri au apărut și în ceea ce privește modul în care pot fi duși câinii pe domeniul public. Prevederile referitoare la tandemul botniță-lesă a fost contestat de unii orădeni, mai ales având în vedere argumentul că nu toți câinii sunt agresivi / periculoși. Un cetățean de pe str. Sovata a reclamat starea în care se află țarcurile pentru câini, dar și numărul și dimensiunile acestora. Cât despre legislația care modifică acum Regulamentul local, cel în cauză a declarat că a fost făcută aiurea, pe picior. Același tânăr a ridicat problema percepției asupra celor care posedă câini și se ocupă de ei: „Sunt văzut mai rău decât un țigan borât”, a spus acesta, subliniind indeea că, de ceva vreme, s-a pornit o adevărată cruciadă împotriva iubitorilor de animale.
Discriminarea raselor
Margareta Chirodea, orădeancă ce a participat și la dezbaterea de joi, a remarcat că Regulamentul face discriminare între rasele de câini. Asta după ce, referitor la sterilizarea obligatorie, Mircea Stejerean a lămurit că numai câinii care nu sunt „curați” (deci corciturile) vor fi supuse în mod obligatoriu acestui procedeu medical. La fel, femeia contestă necesarul de aprobări de la vecini în vederea deținerii unui câinie la bloc sau în curțile comune. „Sunt oameni care fac deranj, gălăgie mai mare decât un câine”, a spus Chirodea care s-a arătat revoltată și de discriminarea impusă: „Azi discriminați rasele de câini, mâine îmi veți impune să folosesc numai anumite feluri de vase pentru făcut mâncare!”.
Aici mai trebuie spus că, potrivit celor menționate de Emil Bențan de la Direcția Tehnică, sterilizarea animalelor nu va mai fi subvenționată deloc de Municipalitate. Doar microciparea, obligatorie și ea.
Sătui de rahat
La dezbatere au fost și persoane care nu se prea împacă cu câinii. De fapt, cu modul în care unii orădeni își plimbă animalele de companie. Cei doi orădeni din Ioșia, de la Asociația 206 (str. Salcâmilor), au relatat că și-au amenajat cu gazon un spațiu verde de lângă bloc, dar acesta este plin de dejecții în urma trecerii pe acolo a unor oameni care se plimbă cu cățeii și îi lasă să se ușureze în spațiul amenajat. „Nu am nimic cu ei. Să se ca..e, dar să nu-și bată joc de munca mea!”, a strigat reprezentantul Asociației menționate.
httpvhd://youtu.be/jBuZSQt1cg0
Unde să-i plimbăm?
Supărarea cetățeanului a fost scânteia care a declanșat următoarea polemică: Care-s locurile (amenajate), nu țarcurile, în care câinii pot fi plimbați fără frica amenzilor? „În zona Ghibu avem așa ceva?”, a întrebat unul dintre participanții la dezbatere. „Nu, dar puteți merge în Parcul Seleuș”, a răspuns Stejerean. Diana Tamaș reclamă și ea că, în centru spre exemplu, nu există niciun loc special pentru plimbat cățeii. Femeia spune, de asemenea, că Poliția Locală se ocupă de făcut poze cu cei care își plimbă câinii în zona Cetății, unde erau obișnuiți cu activitățile clubului Agility. Același Stejerean ar trimite-o pe Tamaș în Parcul Teiului pentru că „e mai aproape decât Cetatea”. „Din Parcul Traian să merg în Teiului (n.b.: zona Parcului 22 Decembrie, la capătul străzii Horea)?”, a întrebat nedumerită orădeanca, evident surprinsă de lispurile în materie de orientare prin oraș ale reprezentantului Direcției Tehnice.
Cât despre „buna” colaborare cu Poliția Locală, femeia se întreabă în mod just: „De ce sunt fotografiată? Pentru că îmi permit să am câine și dl. Bolojan (n.b.: primarul municipiului) nu-i suportă? Poliția Locală abuzează de câini!”. Iar la întrebarea „Dle polițist, de ce suntem hăituiți?”, angajatul Poliției Locale nu a dat niciun răspuns. Și nici cei din Direcția Tehnică.
La mine în casă eu fac legea
Obligativitatea sterilizării și a deținerii unui număr impus de câini l-a scos din sărite pe Ioan Vidican, un bătrânel care spune că are câine de 50 de ani și că animalele lui nu au fost niciodată microcipate. Dar omul nici nu e dispus să se supună regulilor, atâta timp cât, în casa lui și pe proprietatea lui face ce vrea. „La mine pe proprietate sunteți zero!”, le-a transmis cetățeanul celor din Primărie, cerând ca administrația locală să respecte proprietatea oamenilor și să facă Regulamente de jos în sus, în colaborare cu orădenii.
Garantați-ne că țineți cont de noi!
Au fost și păreri care susțin inițiativa de maximum 2 câini la firme, cerând ca Municipalitatea să ia în considerare ca prevederea să fie valabilă și în cazul persoanelor fizice. Opinia nu a fost, însă, împărtășită de ceilalți cetățeni. „Nu ne puteți obliga să-i sterilizăm și nici să ne impuneți câți câini să ținem în casele noastre”, a declarat o femeie care amenință că va semnala la Bruxelles cele stipulate în Regulament, dacă acesta va fi adoptat sub forma propusă.
[nggallery id=2128]
De altfel, participanții la dezbatere și-au manifestat scepticismul că din cele propuse vor fi reținute idei și acestea vor apărea în textul Regulamentului ce urmează a fi supus discuțiilor în Comisia de specialitate a Consiliului Local și, apoi, plenului legislativului municipal. Totuși, orădenii speră ca Primăria să dovedească mai multă deschidere de data asta și să țină cont și de această pătură de contribuabili/alegători.
httpvhd://youtu.be/mlNGco050tQ
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0