Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
nov. 08, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2133 vizualizari
Diana Mureşan este studentă la Jurnalism şi a făcut parte din grupul de tineri care s-au întâlnit, în această săptămână, cu Doina Jela, jurnalist şi scriitor care a venit la Oradea pentru a prezenta cartea „Villa Margareta”. De asemenea, oaspetele a profitat de ocazie pentru a se vedea cu elevi şi studenţi, cărora le-a povestit despre perioada neagră a comunismului. Studenta a scrist o relatare în urma întâlnirii cu Jela, text pe care bihorstiri.ro îl redă cu bucurie:
Marți, 7 noiembrie, la Saloanele de carte R&R din Cetatea Oradea, studenților orădeni li s-a prezentat cartea “Villa Margareta” scrisă de Doina Jela, jurnalist, editor, traducător și scriitor. Aceasta se află la Oradea pentru o serie de întâlniri cu elevii Colegiului Național “Iosif Vulcan”, cu cei ai Colegiului Național “Emanuil Gojdu” și cu studenții Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Doina Jela le-a vorbit, marți seara, studenților de la Jurnalism, Științe Politice, respectiv Comunicare şi Relatii Publice și profesorilor care i-au însoțit, lect.dr. Alina Brihann, lect. dr. Irina Pop, lect. dr. Ioan Laza și lect. dr. Florin Ardelean despre perioada comunistă, despre riscurile la care este supus un jurnalist, dar și despre modul în care a reușit să îmbine meseria de jurnalist cu cea de scriitor.
În prezentarea realizată de scriitoare Doina Jela, aceasta a semnalat necesitatea scrierilor literare ce recuperează trecutul nostru pentru a cunoaște realitatea. Afirmând că “o carte nu trebuie scrisă cu stiloul, ci cu sângele”, scriitoarea a vorbit despre realitățile dintr-o Românie comunistă, deloc comodă, despre imposibilitatea de a trăi liber intr-o țară subjugată de reguli dure, o țară supusă cenzurii și nedreptății de dinainte de 1989. Încercând să le capteze tinerilor interesul pentru “universul comunist”, le-a povestit acestora despre deplasarea sa la Giurgiu, unde a petrecut zeci de ore ascultând povestea unui fost torționar, Franț Țandără. Realitățile din perioada comunistă, dar și cele post-decembriste dezvăluite de acesta au ajutat-o pe autoarea cărții ”Drumul Damascului”, să-și completeze opera, afirmând că “masacrul s-a terminat atunci când nu mai era nimic de masacrat”. “Riscul pe care îl întâmpină azi un jurnalist este să nu conteze ceea ce spune”, a sunat ca un avertisment adresat tinerilor studenți.
Structurat în două părți, “Corespondenți de război” și “Jurnal de lăsare la vatră”, romanul “Villa Margareta” reușește să îmbine sensibilitatea cu duritatea, adevărul cu mușamalizarea unor realități crude prin prisma unor personaje marcante. Totodată, Doina Jela în cadrul acestor manifestări a realizat o serie de donații de cărți bibliotecii de la Universitatea Oradea, celei de la CN “Iosif Vulcan” și celei de la CN “Emanuil Gojdu”.
În altă ordine de idei, azi, 8 noiembrie, incepând cu orele 17 va avea loc prezentarea propriu-zisă a romanului la librăria R&R Republicii. Evenimentul constă intr-un dialog despre “Docuficțiune” sau “minciuna care spune adevărul”, avand-o ca invitat special pe dna. Maria Hulber. Seria de evenimente au fost organizate de către R&R bookstores & coffe houses în colaborare cu Muzeul Cetății şi Oraşului Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Asociația „Cei 40 de Mucenici”.
foto – Viorel Furculiţă
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0