Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 06, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 1380 vizualizari
Prezent la un talk-show în direct la un post local de televiziune, rectorul în funcție al Universității din Oradea (UO), Cornel Antal, nu a căzut în capcana întinsă de moderatorul care a încercat să scoată din el câteva nume de potențiali prorectori în cazul în care va rămâne pe post după alegerile din această săptămână. Curiozitatea gazdei emisiunii a fost stârnită, probabil, de gestul contracandidatului lui Antal, Gheorghe Ionescu, cel care a transmis sâmbăta trecută presei locale lista celor 5 prorectori cu care intenționează să facă echipă. În opinia șefului actual al UO, a avansa nume în acest moment nu ar avea niciun fel de relevanță deoarece votul electorilor va fi dat pe programul managerial al candidatului și nicidecum pentru echipa pe care el o propune. În plus, Antal le-a atras, discret, atenția celor cărora Ionescu le-a promis deja post de prorector că aceste ajutoare ale rectorului nu vor mai trebui aprobate de Senatul universitar, ei fiind numiți direct. Și putând fi revocați oricând, fără aviz de la senatori. Cornel Antal consideră că toate lucrurile vor fi făcute la vremea lor și că își va desemna componenții echipei doar după ce va fi reconfirmat în funcția pe care o deține. „Eu nu am promis nimănui nimic”, a declarat rectorul în emisiunea de luni, dar a făcut totuși o precizare menită a trasa linia după care se va ghida în alegerea prorectorilor. Concret, Cornel Antal spune că există în cadrul UO o serie de cadre didactice tinere și cu experiență managerială la care va putea apela pentru crearea echipei de conducere. Nu este vorba despre absolvenți recent, dar rectorul pare să vrea să bată monedă pe o schimbare de generație în cadrul instituției de învățământ superior pe care o conduce.
În emisiunea moderată de Octavian Haragoș, rectorul Antal a avut ocazia să demonteze și una dintre afirmațiile făcute, conform realizatorului TV, de Gheorghe Ionescu. Ar fi vorba despre un raport (nedezvăluit) și care ar conține date privind paritatea nepotrivită dintre personalul auxiliar-nedidactic și cel didactic de la Universitate. Potrivit declarațiilor invocate de Haragoș, la Oradea ar există câte un angajat de tip TESA la fiecare cadru didactic. „Ar fi absurd, dacă asta ar fi situația”, a răspuns Antal și a explicat că, din contră, raportul dintre cele două feluri de angajați este de 2,5 cadre didactice la 1. Asta dacă se calculează doar profesorii titulari. Dacă sunt luați în calcul și profesorii asociați, raportul este de 4 la 1, a precizat rectorul Cornel Antal, menționând că UO are pe statul de plată 1.250 de cadre didactice titulare, 600 de cadre asociate și 500 de oameni încadrați ca și personal auxiliar.
Ca ultimă intervenție publică înainte de alegerile care desemna membrii Senatului și rectorul UO, Cornel Antal a declarat că, dacă va rămâne în funcție, ținta principală pe care o va urmări va fi păstrarea trendului ascendent al instituției. „Numai cine nu vrea nu vede ascensiunea”, consideră rectorul, care crede că printre cele mai mari realizări de până acum ale lui se numără creșterea gradului de încredere acordat de ARACIS. Iar obiectivul pentru următorul mandat, din acest punct de vedere, este primirea „ștampilei” de încredere ridicată.
Scrutinul intern va avea loc miercuri, 8 februarie. Electorii vor alege și membrii noului Senat al UO. În total, aproximativ 1.200 de alegători sunt așteptați la urne. În caz că nu se va întruni numărul minim necesar de voturi pentru ca scrutinul să fie validat, va fi organizat un al doilea tur.
iun. 26, 2015 0
mai 30, 2015 0
mai 22, 2015 0
oct. 05, 2012 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0