Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
mart. 17, 2016 Andrei Şandor Uncategorized 0 1823 vizualizari
În mod justificat, deputatul orădean Florica Cherecheș își poate trece la reușite modificările importante aduse de Parlament actului normativ care reglementează adopțiile. Cu toate că forma adoptată de Camera Deputaților este cea înaintată de Guvern, trebuie spus că PNL – mai ales prin implicarea fostului viceprimar de Oradea – a inițiat încă pe vremea Guvernului Ponta aceste modificări, însă fostul Executiv a respins propunerile. Dar nu pentru că nu erau agreate sau oportune, ci, aparent, pentru că a devenit un sport ca Guvernul să faulteze inițiativele legislative ale principalului organ legiuitor al țării și să preia toate lucrurile bune. Pentru a le readuce în discuție și la vot sub semnătura sa.
Joi, 17 martie, deputatul Cherecheș a vorbit despre noutățile care vor face ca, după promulgare și intrarea în vigoare, procedura de adopție să nu mai dureze o veșnicie. Principalele prevederi care vor înlesni adopțiile se referă la anumite termene. De exemplu, potrivit noii versiuni a legii, un copil abandonat va deveni mai repede adoptabil chiar și fără să fie în plasament. În cazul în care, însă, avem de a face cu un minor care a fost deja dat în plasament, familia cu pricina, dacă dorește, va putea porni procedurile pentru adopție după 6 luni și nu după 2 ani, așa cum se prevede în actuala lege.
Un alt aspect subliniat de Florica Cherecheș este cel referitor la adopția internațională. Parlamentarul orădean precizează că un copil român adoptabil devine eligibil pentru a ajunge la o familie străină după un an de zile. În acest moment, e nevoie de 2 ani. Altfel spus, dacă unui copil care are deja statut de adoptabil nu i se găsește familie în decurs de un an de zile, minorul cu pricina poate fi adoptat peste hotare.
Printre cele aprobate de deputați se numără și acordarea de către angajatori a până la 140 de ore/an pentru angajatul care are de trecut diverse „probe” de evaluare în vederea adoptării unui copil. Și asta fără ca respectivului să îi fie diminuate drepturile salariale. Tot legat de bani, Parlamentul a decis prin vot ca părintele care decide să ia concediu de acomodare cu copilul pe care vrea să îl adopte să primească o indemnizație de 1.700 de lei / lună; „o sumă fixă, indiferent de veniturile realizate”, spune Florica Cherecheș, precizând că prevederea a fost inclusă în noua lege și pentru că se are în vizor inclusiv posibilitatea adoptării de copii mai mari de 2 ani, deci cazuri în care e nevoie de mai mult timp petrecut de minor cu viitorii părinți adoptivi.
Deputatul PNL speră ca noile prevederi să crească numărul de copii adoptați, dar și să contribuie la dezvoltarea unei culturi a adopției în România. Potrivit Floricăi Cherecheș, în țara noastră există de ani de zile aproximativ 60.000 de copii abandonați, fiind „trist că nu reușim să reducem acest număr”. Anul trecut, din 3.800 de copii abandonați declarați adoptabili (n.b.: cazuri în care părinții naturali și-au dat acordul sau în care nu mai există părinți naturali), doar ceva peste 500 au și fost adoptați.
Legea nouă va trebui promulgată de președintele României pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial. După aceste proceduri, legea cu pricina va intra în vigoare, dar nu mai repede de 120 de zile. Probabil în luna iulie, dacă președintele Klaus Iohannis se mișcă repede.
iul. 28, 2017 0
iul. 13, 2017 0
iun. 22, 2017 0
mai 11, 2017 0
nov. 19, 2024 0
sept. 24, 2024 0
sept. 06, 2024 0
sept. 04, 2024 0