Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 17, 2014 Andrei Şandor Politică 2 3031 vizualizari
Inițiator al acțiunii în Justiție pentru anularea Hotărârii de Guvern care aprobă prospecțiunile în perimetrul EX-3 Băile Felix, orădeanul Marton Attila de la Partidul Mișcarea Populară (PMP) nu se arată deloc liniștit după desecretizarea Acordului petrolier încheiat cu firma East West Petroleum. Actul a fost prezentat ieri de prefectul Claudiu Pop, cu explicații din partea șefului ANRM, Gheorghe Duțu, care a dat asigurări că în zonele turistice Băile Felix și Băile 1 Mai nu vor fi făcute explorări. De asemenea, așa cum și bihorstiri.ro a consemnat (link), oficialul de la București a precizat că în perimetrul cu pricina nu vor fi căutate hidrocarburi neconvenționale.
Se pare că momentul de joi, care ar fi trebuit să clarifice tot și pentru toată lumea, fără a lăsa loc de dubii, nu a făcut altceva decât să amplifice suspiciunile celor de la Mișcarea Populară. Extrem de tranșant pe subiect, Marton Attila spune că ieșirea de ieri a prefectului de Bihor a fost un „joc de imagine”, că cele prezentate și asigurările date sunt „gargară”, iar distrugerea zonei Băile Felix/1 Mai rămâne în picioare. Argumentele date de reprezentantul PMP sunt luate chiar din documentul desecretizat. Spre exemplu, politicianul orădean subliniază că, potrivit Acordului (n.b.: semnat în 20.05.2011, potrivit unui document de la Cabinetul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță), compania, în faza de explorare, poate face „exploatare experimentală”, deci și fracturare. De asemenea, dorind să demoleze mitul ieftinirii gazelor în urma exploatării resurselor suplimentare, Marton a arătat că același Acord petrolier permite firmei concesionare să facă exportul gazelor scoase. Cât despre pericolele ecologice, PMP Bihor precizează că apa uzată (rezultată în urma procedurilor folosite) poate fi reintrodusă în sol. Deci, în opinia vorbitorului, o suprafață din Bihor pe care trăiesc vreo 300.000 de oameni, „de la Aleșd până la Borș”, este expusă unor mari pericole. „Nu s-a limpezit nimic. Temerile ni s-au adeverit”, a declarat Marton Attila, cel care speră că Justiția va da câștig de cauză acțiunii în contencios înaintată de PMP șu Forța Civică Bihor.
mai 25, 2017 0
nov. 23, 2016 0
iun. 26, 2016 0
iun. 10, 2016 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0
Doresc să evidențiez unele prevederi ale Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în Perimetrul EX3 – Băile Felix, încheiat între ANRM și East West Petroleum Corp, pe care îl găsiți pe site-ul Prefecturii Bihor: http://www.prefecturabihor.ro
Concluziile vă aparțin dumneavoastră!
Gazele natuale sunt gazele libere din zăcămintele de gaz metan, gazele dizolvate în țiței, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de țiței, precum și gazele rezultate din extracția amestecurilor de gaz condensat. – aici pot fi incluse și gazele de șist chiar dacă nu sunt specificate exact.
Art III, Paragraful 3.13: În limitele Perimetrului, Agenția poate acorda, în condițiile legii, unor persoane juridice, altele decat titularul, dreptul de explorare și/sau exploatare pentru substanțe minerale utile (un termen general unde se pot include și gazele de șist), altele decât cele prevăzute în prezentul acord.
Art V, Paragraful 5.2.4: Titularul poate, pe cheltuiala sa, cu acordul Agenției, să execute operațiuni de explorare neincluse în Programul Minimal de Explorare, cu condiția ca sumele cheltuite de către titular cu astfel de Operațiuni de explorare, precum și lucrările efectuate în acest scop să nu înlocuiască, ci să se adauge la Obligațiile titularului rezultate din prezentul acord în sensul îndeplinirii Programului Minimal de Explorare în timpul Perioadei de Explorare. (Practic compania poate explora ce dorește, câtă vreme o face pe cheltuiala sa și pe lângă explorarea inclusă în Programul Minimal de Explorare.)
Art VII, Paragraful 7.1.2.: Titularul sau operatorul desemnat are obligația de a executa fiecare Operațiune petrolieră aprobată de Agenție, fiind totuși înțeles faptul că elementele de detaliu pot necesita revizuiri datorită modificării condițiilor care influențează realizarea acestora . (Nu se specifică care sunt acele „elemente de detaliu” astfel că anumite chestiuni ce țin de operațiunile petroliere depind de decizia companiei.)
Paragraful 7.3.5: După forare și exploatarea experimentală a zăcământului, cu avizul prealabil al Agenției, titularul va face o evaluare a resurselor geologice și a rezervelor și va înainte Agenției documentația pentru confirmarea acestora, declararea Descoperirii comerciale și aprobarea Planului de dezvoltare-exploatare…(În funcție de ceea ce se găsește în subsol se va realiza exploata și dezvolta, nu se specifică limite față de gazele de șist sau față de hidrocarburile neconvenționale, deci și acestea ar putea fi cuprinse în acel plan de exploatare, dacă se găsesc în subsol).
Paragraful 7.4.1: Pe baza documentației menționate la art. 7.3.5., Agenția va confirma resursele geologice și rezervele de petrol și va aproba planul de exploatare-dezvoltare. (Practic, în funcție de ceea ce se găsește în subsol în faza de explorare, fie petrol fie resurse geologice – un termen general ce desemneaza orice resurse care se găsesc în subsol, gazoase, lichide sau solide, se va realiza planul de exploatare a acestor resurse. Printre aceste resurse geologice pot fi și gazele de șist sau hidrocarburi neconvenționale, nu există o restricție în acest sens, dacă se vor găsi în subsol.)
Articolul VIII, Paragrafele 8.1.1, 8.1.2 – Specifică drepturile companiei privind accesul, în condițiile legii, la terenurile necesare desfășurării Operațiunilor petroliere, accesul la surse de apă de suprafață și subterane.
Interesant de analizat: Paragraful 8.1.8: Compania East West Petroleum Corp are dreptul să solicite, în regim de prioritate, concesionarea exploatării unor substanțe minerale utile, altele decât petrolul, descoperite prin operațiunile sale petroliere, în cazul în care acestea pot face obiectul exploatării și al valorificării, în condițiile legii. (Compania poate cere, în mod prioritar, concesionarea exploatării a substanțelor minerale utile găsite- termen general care poate include și gazele de șist, în funcție de ceea ce se descoperă în subsol).
Paragraful 8.1.9: Compania are dreptul să solicite Agenției extinderea perimetrului, în cazul în care se dovedește continuitatea dezvoltării zăcământului în afara limitelor perimetrului acordat inițial…(Aici este clar, perimetrul poate fi extins dacă se consideră cu potențial de dezvoltare al zăcământului – adică, dacă se mai găsesc zăcăminte în afara perimetrului. Este, cred eu, un drept riscant pentru comunitățile unde se găsește perimetrul de exploatare și pentru cele care se găsesc lângă perimetru).
Articolul XI – descrie plata redevențelor pentru gazele naturale. Aceste gaze naturale pot include și gazele de șist. Redevențele ce revin statului din exploatarea „gazelor naturale” sunt între 3,5% și 13%.
La finalul Acordului se găsește Programul minim de lucrări pentru perimetrul EX 3 – Băile Felix. Acest acord cuprinde operațiunile minime care se vor desfășura de către companie, inclusiv săparea sondelor de la 1000 m adâncime la 3200 m. Știm că gazele de șist se exploatează la o adâncime mai mare decât gazele convenționale, în general de la 2000 m. Totuși, compania are dreptul de a realiza și alte operațiuni de exploatare, neincluse în programul minim din Acord.
Să nu uităm că acest acord face referire doar la perimetrul Ex 3 – Băile Felix, despre perimetrele Tulca, Tria și Voivozi nu știm prea multe vizavi de ce se va explora-exploata.
Pentru mai multe informații:
http://www.ecotoporadea.ro/stiri/93-ce-sunt-gazele-de-sist
http://www.ecotoporadea.ro/images/pdf/metoda-fracturarii-hidraulice-o-metoda-pe-care-nu-as-oferi-o-nici-la-nazisti.pdf
http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201107/20110715ATT24183/20110715ATT24183EN.pdf
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2012-0283+0+DOC+PDF+V0//RO
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2012-0283+0+DOC+XML+V0//RO
ciuma rosie a PSD -ului n-o sa si-o scoata usor di n cap,si sa renunte atata timp cat mentorul ppponta sustine ideea bolnava de independenta energetica a Romaniei. In ceea cei priveste pe astilalti din monstruoasa coalitie.Galbejala liberala s-or trezii cu cacatul in pantaloni si cand s-or gandii ca pute, va TREBUII sa-si reorienteze …………sssageata .