Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 19, 2014 Andrei Şandor Actualitate 1 1770 vizualizari
Pe cât de calm în aparițiile publice, pe atât de vehement atunci când are ceva de spus. Deputatul orădean Ioan Cupșa (foto) a criticat dur, în conferința de presă susținută miercuri la sediul PNL Bihor, intenția de desființare a Judecătoriei Salonta. Inițiativa Ministerului Justiției e motivată, pe de o parte, prin lipsa obiectului muncii, iar pe de altă parte prin faptul că partenerii României din Uniunea Europeană ar fi cerut asemenea acțiuni în vederea bunului mers al sistemului. Ambele argumente sunt desființate de Cupșa, parlamentarul liberal adăugând că inițiatorii proiectului (n.b.: prin care și alte parchete și judecătorii ar urma să-și înceteze activitatea începând cu data de 1 mai 2014) nu s-au gândit deloc la impactul social al măsurii. Adică la câte belele pun în plus pe capul justițiabililor autoritățile de la București prin faptul că cetățenii vor trebui să facă kilometri serioși pentru a ajunge la judecător.
În opinia lui Ioan Cupșa, cei de la Minister și cei din Guvern ar trebui să se gândească la tot ce înseamnă statul de drept și să își aducă aminte că românilor li se garantează prin Constituție accesul liber la Justiție. Or, consideră deputatul orădean, tocmai prin desființarea Judecătoriei Salonta, mulți bihoreni vor ajunge foarte greu la dreptatea pe care și-ar căuta-o în instanță. Cupșa precizează că nici argumentele financiare nu pot fi acceptate în demersul pentru desființare, căci Judecătoria Salonta a fost una pentru care s-au găsit mereu fondurile necesare. Și nu degeaba: în 2013, același Minister a redistribuit un judecător pentru instanța de la Salonta, semn că acolo era activitare de susținut. Anul trecut, un magistrat salontan a avut în medie aproximativ 900 de dosare de soluționat. În total, în jur de 55.000 de oameni din Bihor ar putea avea de suferit în urma acestei desiințări dictate de la București. Deputatul Ioan Cupșa a făcut un calcul: în medie, un milion de români ar avea de suferit în urma desființării tuturor parchetelor și judecătoriilor vizate, dar cu toate acestea aspectul social al măsurii nu apare nicăieri în proiectul legislativ de rigoare. În acest proiect ar fi „erori grosolane” și „scăpări”, dar și argumente ce nu stau în picioare.
„Europa nu ne cere să desființăm instanțe, ci să eficientizăm actul de justiție”, spune deputatul Cupșa care e convins că inițiativa a fost făcută „pe picior”, fără ca inițiatorii să se gândească la oameni, beneficiarii unei justiții la care cetățenii ar trebui să fie ajutați să acceadă, nu să li se îngreuneze accesul la ea. Comisia Juridică din cadrul Camerei Deputaților dezbate în continuare proiectul Ministerului Justiției, iar PNL se opune intenției de desființare a instanțelor vizate.
iun. 22, 2017 0
iun. 10, 2017 0
feb. 23, 2017 0
feb. 17, 2017 1
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
intentia dumneavoastra este foarte buna!m-as bucura sa nu se realizeze aceasta desfintare.sper sa se opreasca aceasta desfintare.cat mai multe realizari pe viitor!!!