Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
aug. 25, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 3221 vizualizari
Precum în cazul fostului proiect de regionalizare de pe vremea USL, deocamdată, UDMR este singura formațiune politică ce iese la rampă cu o analiză privind un nou proiect controversat. De data asta, Executivul tehnocrat condus de Dacian Cioloș este luat în șuturi de deputatul Cseke Attila, cel care a analizat proiectul reclasificării localităților din România, document lansat în dezbatere publică și despre care parlamentarul bihorean spune că dăunează clar intereselor județului nostru. Inclusiv intereselor Oradiei care, potrivit planurilor Ministerului Dezvoltării, ar urma să facă parte din a treia categorie de municipii. Adică ar cădea într-o categorie inferioară față de statutul actual, Guvernul văzându-l la un nivel similar cu Drobeta Turnu-Severin.
În conferința de presă susținută joi (25 august) la Oradea, deputatul Cseke a arătat că propunerea legislativă se vrea una care să reglementeze totul în materie de dezvoltare și administrație, dar care, aparent, a fost făcută „din birou”, fără a lua act de anumite realități din teren și fără consultarea hărților. Printre altele, potrivit celor spuse de demnitarul udemerist, proiectul este extrem de deficitar la capitolul așa numitelor „super-comune”. În Bihor, ele ar fi 6 la număr, însă nu ar acoperi județul, așa cum ar fi necesar, din punct de vedere al polilor rurali de dezvoltare. Arătând pe hartă, Cseke Attila a subliniat că zone importante precum Valea Ierului sau Țara Beiușului nu sunt deloc reprezentate la nivel de poli rurali. În schimb, Guvernul propune ca Diosigul să se extindă prin unificare cu alte loclități, lucru de neînțeles în opinia parlamentarului bihorean.
De asemenea, intrând și în partea cu ariile urbane funcționale (prevedere din proiectul promovat de Ministerul condus de clujeanul Vasile Dîncu), Cseke a precizat că, în conformitate cu cele din proiectul supus dezbaterii publice și cu criteriile gândite la București, doar Zona Metropolitană Oradea intră la această categorie. Deoarece în Bihor nu avem orașe cu peste 20.000 de locuitori, în județul nostru ar urma să existe doar un municipiu de rangul III (Oradea) și poli rurali de dezvoltare. Din nou, demnitarul maghiar a acuzat criteriile aiuristice de reclasificare, elaborate de niște birocrați care nu știu ce se întâmplă în realitate.
Toate ca toate, dar se pare că Guvernul Cioloș vrea să se asigure că proiectul nu va putea fi modificat după eventuala adoptare. Concret, „cireașa de pe tort”, spune deputatul Cseke, este că anexele proiectului (n.b.: cele care conțin listele cu localitățile reclasificate) nu vor putea fi modificate decât pe baza rezultatelor următorului Recensământ al populației. Acțiune ce ar urma să aibă loc prin 2021/2022. Mai mult decât atât, Executivul ia în calcul să impună, acolo unde localitățile vizate nu o vor face din proprie inițiativă, unificări administrative. Astfel, după 1 ianuarie 2026, dacă recomandările făcute de către Executiv nu vor fi preluate și aplicate, Bucureștiul va aproba procedurile pentru unificarea administrativă forțată. Indiferent de dorința cetățenilor afectați. Lucru care, din start, ridică și probleme de neconstituționalitate căci, potrivit reglementărilor actuale, orice modificare a limitelor administrative a unei unități administrativ teritoriale se face doar în urma consultării prin Referendum local a locuitorilor din localitățile cu pricina.
În opinia lui Cseke Attila, proiectul promovat de Ministerul lui Dîncu (foto – finantare.ro) ridică mari probleme la nivel național, iar pentru Bihor este „nefuncțional”. Județul nostru, spune deputatul UDMR, e „degradat complet”, motiv pentru care propunerea legislativă nu va fi susținută de reprezentanții formațiunii maghiare. Întrebat de bihorstiri.ro, Cseke a declarat că nu ar putea să afirme că este o conspirație împotriva Bihorului și Oradiei, dar că, în mod cert, prin intrarea în vigoare a unei asemenea reclasificări județul nostru și municipiul reședință de județ vor fi lăsate pe panta degradării.
Parlamentarul consideră că este nevoie de „lobby cu greutate” din partea partidelor politice reprezentate în legislativul de la București pentru ca un asemenea proiect să nu fie adoptat. Totodată, Cseke Attila a declarat că Guvernul lui Dacian Cioloș, unul de tranziție, nu ar fi trebuit să promoveze un asemenea proiect legislativ. Poate următorul Executiv, politic, ar avea menirea de a iniția o astfel de schimbare majoră, consideră deputatul bihorean.
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0