Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
oct. 09, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2609 vizualizari
Cu riscul să fie criticați de cetățeni și de Puterea care susține proiectul inițiat de Blocul Național Sindical (BNS), liberalii au decis să nu susțină în Camera Deputaților proiectul actual de modificare a Codului Muncii. Aleșii bihoreni ai PNL din Camera inferioară a legislativului național – Florica Cherecheș, Lucia Varga și Ioan Cupșa – spun că partidul lor își asumă această poziție de opoziție față de proiect și militează pentru respingerea lui. Subiectul e iminent pentru că Senatul a adoptat tacit proiectul, deputații urmând să dea votul final. Iar demnitarii liberali au aprofundat materialul, descoperind că ar urma ca vreo 100 de aliniate să sufere modificări de substanță, majoritatea acestora având potențial de a arunca înapoi chiar și cu 100 de ani situația raporturilor de muncă din România.
Vineri, 9 octombrie, după dezbaterea pe această temă organizată în sala mare a Primăriei Oradea (la care au participat trimiși ai forurilor patronale, dar și ai mai multor angajatori importanți din Bihor), cei trei deputați au concluzionat: proiectul propus spre adoptare este atât de „putred și nesănătos” încât el nici nu ar trebui amendat, ci refăcut din temelii.
Din start, așa cum a remarcat Florica Cherecheș, angajatorii nu consideră că e nevoie de schimbarea Codului Muncii. La rândul său, Ioan Cupșa precizează că, de regulă, o asemenea modificare ar trebui operată atunci când se asistă la schimbări economico-sociale de anvergură. Or, din 2011 (an în care a fost adoptat actualul Cod, despre care se spunea atunci că a fost impus de firmele mari multinaționale), în țara noastră nu s-a întâmplat nimic atât de spectaculor încât să se umble la acest act normativ.
Deputatul Cupșa consideră că un principal rău pe care proiectul Codului Muncii este cel privind reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel național, dar subliniază și aspecte privind sporirea birocrației în materie de muncă. Lucru care, spune avocatul orădean, mai devreme sau mai târziu, va lovi în angajați. Printre anomaliile care figurează în documentul ce urmează să intre la votul plenului Camerei Deputaților se numără și, practic, imposibilitatea ca un angajat care nu face treabă să fie sancționat. La fel, un lider sindical care, conform evaluărilor conducerii firmei la care muncește, nu corespunde din punct de vedere profesional nu va putea fi concediat. Mai mult decât atât (și ca dovadă că BNS a inițiat proiectul de modifcare), un șef de sindicat schimbat din funcție și care nu corespunde profesional nu va putea fi dat afară decât după 2 ani de zile. În opinia deputaților liberali prezenți la dezbatere, este în interesul angajaților corecți și performanți ca acei colegi de-ai lor care nu-și văd de treabă să poată fi luați la răspundere. Lucru pe care noul Cod al Muncii, dacă va fi adoptat, nu îl va permite. Un alt efect al variantei de document aflat în prag de vot final ar fi, spun reprezentanții PNL Bihor, rigidizarea pieței muncii, ceea ce ar urma să conducă la închidere de firme și la plecarea din România a multor companii. Deci la oameni rămași fără locuri de muncă.
Deputatul Lucia Varga o spune fără rețineri: Codul propus nu este benefic nici anagajatorilor și nici angajaților. Ba mai mult, ar urma ca lucrătorii corecți și performanți ar avea de suferit, ei fiind chiar discriminați față de colegii lor mai puțin interesați de a munci.
În cadrul demersurilor PNL, Varga ar aștepta sprijin și de la deputații PSD și UDMR de Bihor, în sensul neadoptării proiectului de Cod al Muncii sub forma propusă. Pentru asta, forurile patronale au fost rugate să contacteze aleșii celor două partide menționate și să le explice de ce nu ar fi de bun augur Codul Muncii așa cum este el propus acum. Fostul ministru al Pădurilor crede că cel mai sănătos ar ca plenul Camerei Deputaților să trântească acest proiect și să se lucreze la elaborarea unui nou asemenea document. Lucia Varga se arată convinsă că este nevoie de un dialog amplu, derulat între toate părțile implicate, astfel încât rezultatul să fie, oricât de utopic ar părea, o legislație a Muncii agreată și benefică de toți.
În speranța găsirii de înțelegere, PNL anunță consultări cu angajatori și sindicate în toate județele țării. Se vrea colectarea de observații și propuneri pertinente care vor fi incluse într-un proiect de Cod nou nouț. Sau, dacă această idee nu va putea fi concretizată, se va încerca amendarea proiectului aflat acum în prag de vot.
feb. 16, 2024 0
mai 29, 2023 0
ian. 06, 2023 0
oct. 25, 2022 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0