Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
iul. 18, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1692 vizualizari
Când e vorba să se implice în eventuale demersuri legislative (fie ele și de viitor), ecologiștii orădeni nu par să fie la fel de mulți ca atunci când trebuie să critice unele demersuri ale administrației locale sau județene. Luni, 18 iulie, doar doi reprezentanți ai entităților din domeniul ecologic s-au prezentat la discuția formală inițiată de liberala Lucia Varga. Deputatul ar fi vrut să știe în ce măsură aceste asociații sau ONG-uri sunt dispuse să susțină în rândul opiniei publice potențialele acte normative și care ar fi principalele subiecte asupra cărora viitorul guvern al României ar trebui să se axeze. Penelista s-a arătat din start dezamăgită față de slaba preocupare a actualei Puteri cu privire la chestiunile de Mediu, arătând, spre exemplu, că o sumedenie de proiecte ale Guvernului Tăriceanu stagnează în lipsa alocărilor financiare. De inițiative noi neputându-se vorbi mai deloc. Lucia Varga regretă, totodată, că multe dintre propriile ei inițiative în domeniu au fost respinse de însuși ministrul actual al Mediului și Pădurilor, udemeristul Borbely Laszlo, cel cu care liberalii au colaborat atât de bine în legislatura trecută. Printre ideile demnitarului liberal respinse de Executiv se numără acordarea de facilități acelor agenți economici care ar eticheta ecologic, ar folosi panouri solare, ar colecta selectiv deșeurile și ar folosi noile tipuri de becuri ecologice. Aceștia – mai ales cei care au hoteluri, cabane sau pensiuni – ar putea beneficia de facilități fiscale, iar câțtigul ar putea fi pentru toți. În opinia Luciei Varga, clienții acestor agenți economici ar prelua ideile și le-ar aplica și la ei acasă. „De doi ani stă în sertar la Parlament această inițiativă”, s-a plâns deputata PNL. La fel de îmbrățișată de guvernanți s-a dovedit și posibilitatea ca autoritățile locale să poată lua împrumuturi cu dobândă mică, finanțate din Fondul pentru Mediu, bani cu care s-ar putea rezolva o serie de probleme din acest domeniu urmărit foarte atent de Bruxelles. Un exemplu dat de Varga în acest sens a fost cel privind proictele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră provenind de la CET-urile din România. Un subiect sensibil și care a fost asumat de țara noastră prin tratatul de aderare la UE. Dacă nu se va face nimic, se riscă infringement-ul, dar și închiderea societăților comerciale în cauză. Ceea ce înseamnă șomaj crescut. Se pare că tot ministrul Borbely nu este de acords cu această propunere a Opoziției actuale. A treia mare durere pentru Lucia Varga este respingerea cu fermitate a inițiativei privind returnarea a 50% din banii adunați la Fondul pentru Mediu către județele din care provin. Potrivit deputatului PNL, consiliile județene ar putea să se folosească de sumele respective pentru proiecte de mediu. De asemenea, Varga susține că, an de an, rămân la centru foarte mulți bani necheltuiți, dar același Borbely Laszlo nu este de acord. Motivul invocat: autoritățile locale nu ar avea capacitatea de a gestiona banii.
Să nu uităm totuși că nici Guvernul Tăriceanu (cel din care a făcut parte și Lucia Varga ca secretar de stat în Ministerul Mediului) nu a avut o asemenea inițiativă. Deși Fondul de Mediu există încă din anul 2000. Liberala a recunoscut pentru bihorstiri.ro că este primul astfel de proiect de lege privind descentralizarea parțială a banilor de la Fondul pentru Mediu. Cu alte cuvinte, ca om important în ministerul de resort și membru al principalului partid de guvernământ pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu, Varga nu a îndrăznit atunci că propună o asemenea măsură.
Una peste alta, politicianul bihorean consideră că va trebui în mod obligatoriu ca viitorul Guvern (de preferință cel format din PNL, PSD și PC) să se dedice mai mult problemelor de Mediu și mai ales celor legate de folosirea rațională a resurselor naturale și de apărarea ariilor protejate. În acest sens, deputatul liberal dorește să propună un act normativ prin care să fie interzise tăierile de copaci timp de cel puțin 5 ani și să fie acordate despăgubiri proprietarilor de terenuri din ariile protejate. De asemenea, Lucia Varga spune că este esențială conservarea varietății de plante și animale din România, „țară cu cea mai complexă biodiversitate din Europa”.
apr. 12, 2022 0
iul. 27, 2021 0
mart. 15, 2021 0
iun. 14, 2017 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0