Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 08, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2771 vizualizari
Cazul fetiței din comuna Sârbi, care a plecat de acasă și a fost regăsită după mai multe ore, va rămâne nu doar în statisticile Poliției bihorene, dar și în memoria conductorului cățelului Gom. Agentul principal Florian Mitra a povestit cu multă emoție despre unul dintre cele mai de răsunet misiuni pe care Gom, ciobănescul german în vârstă de 9 ani, le-a dus la bun sfârșit.
În plin Cod Roșu de caniculă, polițistul și partenerul său necuvântător au stat la dispoziția jurnaliștilor pentru o scurtă demonstrație și, apoi, pentru detalii despre Gom și despre cum e să lucrezi cu un câine atât de deștept și de bine dresat.
Absolvent al școlii speciale de la Sibiu, cățelul salvator (care, fiind „la lucru”, a fost dotat și azi cu însemnele Poliției) este cel care, după câteva ore de căutări – timp în care părinții ei erau paralizați de gândul că n-o vor mai vedea niciodată -, a găsit-o pe Gloria. Ag. pr. Mitra a relatat că Gom, dresat să caute după miros, a luat urma micuței după ce a intrat în contact cu o pereche de pantaloni ai fetei. Dispăruta a fost regăsită într-un lan de porumb, teafără, primul care a văzut-o fiind același Gom. La vederea câinelui, fetița a scos un strigăt, ceea ce a atras atenția polițistului. Mitra spune că, auzind acel chiot și-a chemat înapoi câinele, iar acesta l-a condus direct la minora căutată de atâtea ore. „Avem nenumărate cazuri de omoruri, tâlhării, furturi și violuri, dar acesta a fost unic”, a recunoscut ag. pr. Florian Mitra.
Conductorul câinelui erou este, așa cum e normal, foarte atașat de Gom. Mitra a povestit că patrupedul nu a fost nici pe de parte la prima ispravă de genul celei din Sârbi. De fapt, ciobănescul german și-a dovedit priceperea și a arătat că a „studiat” bine la Sibiu încă de la intrarea efectivă în activitate. La aproximativ 6 luni de la absolvire, Gom a descoperit, tot în mediul rural (și tot după o operațiunea de căutare de câțiva kilometri) un criminal care, ulterior, a ajuns după gratii.
IPJ Bihor mai are un ciobănesc belgian dresat pe urmă, precum Gom. „Cel mai complex dresaj se face la câinele de urmă. Instrucția durează 6 luni și se face la Centrul Chinologic de la Sibiu”, a mai precizat ag. pr. Florian Mitra. Acesta e partenerul lui Gom începând cu anul 2010, moment în care fostul conductor al animalului a ieșit la pensie.
Cât despre „pensionarea” cățelului, acest lucru, practic, nu se întâmplă. Pentru că atâta timp cât Gom și ceilalți câini polițiști pot servi scopului pentru care au fost dresați, respectiv sunt apți din punct de vedere fizic pentru misiuni, ei vor continua să facă ceea ce știu cel mai bine: să caute și să găsească infractori și, dacă e cazul, copii rătăciți.
dec. 07, 2015 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0