Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 25, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Sănătate 0 955 vizualizari
Prefectul Dumitru Țiplea continuă demersurile de prevenție a actelor ilegale în campania de vaccinare împotriva Covid-19. Miercuri, 24 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP) a convocat, la solicitarea prefectului, o întâlnire de lucru cu reprezentanții medicilor de familie de la nivelul județului Bihor, cu participarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor. Tema întâlnirii a vizat necesitatea respectării codului de etică profesională și a procedurilor de lucru în cadrul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.
În deschiderea ședinței prefectul Dumitru Țiplea a felicitat și a adresat mulțumiri celor 85 de medici de familie implicați în campania de vaccinare, subliniind importanța aportului lor în combaterea pandemiei. Totodată, a fost evidențiat caracterul preventiv al seriei de întâlniri care a debutat luni, 22 noiembrie, cu coordonatorii centrelor de vaccinare, și care vizează combaterea vaccinărilor fictive împotriva Covid-19 la nivelul județului Bihor.
Comisarul șef de poliție Codreanu Vlad, șef serviciu de Investigare a Criminalității Economice în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, a solicitat medicilor prezenți sprijinul în demersurile de verificare a listelor cu persoane vaccinate, precizând că există patru dosare penale pe rol privind sesizări de vaccinare fictivă. În continuare, a prezentat implicațiile de natură penală ale acestui tip de acțiuni, care pot fi încadrate cumulativ la luare și dare de mită, trafic de influență, fals informatic, fals intelectual și uz de fals.
Colonel Bogdan Ioan, inspector șef în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, dr. Diana Racz și dr. Adina Budea din cadrul DSP Bihor au adresat o serie de sfaturi practice cu privire la desfășurarea actului medical în condiții de siguranță și legalitate precum: monitorizarea datelor introduse în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), semnalarea erorilor în RENV prin email către Institutul Național de Sănătate Publică, securizarea mijloacelor informatice prin parolă, sesizarea imediată a organelor de poliției la depistarea oricăror fapte suspecte ale angajaților, respectarea programului de lucru, verificarea completării corecte a documentelor medicale și verificarea identității pacientului doar cu acte în original. În contextul extinderii, în viitorul apropiat, a categoriilor de persoane eligibile la vaccinare prin includerea grupei de vârstă 5 – 11 ani, s-a subliniat necesitatea precauției maxime în administrarea dozei corecte de vaccin pediatric, administrarea dozei de adulți fiind considerată malpraxis.
În încheiere, directorul executiv DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a făcut un apel către medicii prezenți de a înscrie pacienții Covid-19 eligibili în programul de tratament cu anticorpi monoclonali, disponibil în unitățile sanitare publice din Oradea.
Prefectul Dumitru Țiplea a declarat: „Derogările de la etica medicală pun în pericol sănătatea publică și scad încrederea în sistemul medical. Nu pot admite ca efortul celor care stau în prima linie să fie minimizat.”
nov. 11, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0