Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 22, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1808 vizualizari
Cornel Popa este omul care, prin lobby-ul de deputat, a făcut rost în viteză de un sediu pentru Muzeul Țării Crișurilor (MTC): clădirea de pe str. Armatei Române nr. 1. După zeci de miliarde de lei cheltuiți și ani de zile de șantier și de blocaje, dar și după ce Episcopia Romano-Catolică (n.b.: proprietar al Palatului Baroc) a dat semne clare că nu prea ar mai vrea să găzduiască instituția de cultură (cu toate că Consiliul Județean plătește o chirie consistentă pentru spațiile ocupate în cadrul Palatului), de vreo doi ani de zile, forul județean pare impotent în continuarea lucrărilor menite a finaliza sediul nou în vederea mutării MTC.
Și cititorii bihorstiri.ro cunosc povestea scandalului izbucnit în legislatura 2008 – 2012, când președintele de atunci al CJ, Radu Țîrle, a declarat război pe față firmei Selina a lui Beniamin Rus (câștigătoarea licitației aferente), problemele ajungând să capete chiar și aspecte penale; fostul președinte se fălea în fața jurnaliștilor că a descoperit o serie de nereguli, de decontări pentru lucrări fictive și de alte fărădelegi pentru care a și dat fostul diriginte de șantier pe mâna DNA. Alături de constructor, de altfel unul abonat la lucrări publice. Una dintre ultimele lupte a fost cea a schimbării țiglelor de pe acoperișul clădirii impunătoare, lucrarea fiind executată de Ciac-ul lui Ioan Mintaș, dar dovedindu-se cu deficiențe. În cele din urmă, țigle noi au fost primite de la firma producătoare, care s-a oferit să și plătească o parte a manoperei necesare schimbării, doar că cei de la Selina nu au permis luni lungi de zile accesul celor de la Ciac pe șantier. După negocieri îndelungate, firma lui Beniamin Rus a fost dispusă să schimbea ea țiglele, dar a mai cerut bani în contul manoperei. Cerință acceptată de CJ Bihor care, potrivit unei dări de seamă prezentate de actualul președinte, Cornel Popa, a mai costat contribuabilii aproape 587.000 lei (inclusiv reparații la șarpantă).
Una peste alta, liderul CJ are de luat o decizie privind modul în care să continue investiția de la MTC. Potrivit președintelui, există varianta scoaterii la licitație a restului de lucrări. „Am cerut de un an de zile mai multe studii juridice care să ne arate dacă putem merge pe continuarea lucrărilor, deși contractul a fost întrerupt așa cum a fost întrerupt. Am și un asemenea Raport, care spune că putem să mergem pe o asemenea variantă”, a precizat Popa, promițând că va da documentul spre analiză și consilierilor județeni. „Am inventariat lucrările care mai sunt de făcut și mai există varianta scoaterii la licitație a acestora, numai că aici avem cea mai mare apăsare vis-a-vis de prețuri, ceea ce s-a întâmplat cu prețurile din 2010 (anul blocajului) și până acum”, mai spune șeful CJ Bihor.
Președintele spune că își dorește mai multe decât oricine ca situația să fie rezolvată și ca Muzeul să se mute cât mai repede în noua casă. Dar și mai îmbucurător decât intenția de a debloca treaba de la MTC este că președintele Cornel Popa susține că decizia privind modul de continuare a investiției va fi hotărât în acest an. Deci înainte de 31 decembrie 2013!
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0