Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 01, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 1405 vizualizari
Anul educațional 2012/2013 a început și la Universitatea din Oradea (UO). La o zi după înmormântarea întemeietorului instituției de învățământ superior, în sala de jocuri sportive, ceremonia de deschidere a fost marcată de personalitatea lui Teodor Maghiar. Rectorul UO, Constantin Bungău, a cerut un moment de reculegere, întreaga audiență ridicându-se în picioare pentru câteva secunde de tăcere deplină. Secunde în care poate unii și-au adus aminte de deschiderea din 2010 a anului universitar, atunci când bătrânul Maghiar a fost lăsat să stea singur, în jurul lui fiind rânduri întregi de scaune neocupate, scena putând fi catalaogată drept penibilă, în contextul în care sala mustea de diverse persoane pe care primul rector i-a făcut oameni.
La evenimentul de luni, 1 octpmbrie 2012, la prezidiul ceremoniei s-au așezat Bungău (aflat la prima prestație de la debut de an universitar în calitate de rector), președintele Senatului universitar – Sorin Curilă, președintele Consiliului Județean Bihor – Cornel Popa, primarul Oradiei – Ilie Bolojan, subprefectul Cristian Bitea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor – Ioan Micula și liderul studenților din Senat, Răzvan Tau. Printre invitații care au fost prezenți în sală s-au mai numărat vicepreședintele CJ – Ioan Mang, deputatul Ioan Roman, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” – Ligia Mirișan, Daciana Nica de la AJOFM Bihor, directorul Cancelariei Prefectului – Claudia Timofte și șeful Inspectoratului Școlar Județean – Daniel Negrean.
Să ne unim pentru o universitate puternică!
Imnul de Stat al Româniai și imnul academic „Gaudeamus” au dat startul cuvântărilor. Primul la microfon a fost rectorul ales în acest an al UO. Constantin Bungău a făcut, practic, o descriere a instituției, subliniind performanța acesteia de a fi inclusă în primele 20 de școli superioare din țară, fapt care confirmă, spune rectorul, că și la Oradea se desfășoară un învățământ de calitate. De asemenea, Bungău le-a spus celor prezenți că cele 15 facultăți acoperă un spectru larg de domenii și că programele derulate sunt acreditate în totalitate: 111 la Licență, 88 la Mster și 11 la Doctorat. UO include și 32 de centre de cercetare, iar noii studenți sunt în număr de peste 5.000. Mai exact, în anul universitar 2012/2013, bobocii din anul I sunt în număr de 5.046, dintre care 3.496 sunt în cadrul programelor de Licență. Potrivit datelor expuse în sala de jocuri sportive de către rectorul Constantin Bungău, cei mai mulți studenți proaspeți au fost admiși la Facultatea de Științe Economice – 828, pe locul II situându-se Facultatea de Protecția Mediului – 667, iar pe locul al III-lea poziționându-se Facultatea de Medicină și Farmacie – 479. Mulțumind autorităților (CJ Bihor, CL Oradea și Primăria Oradea) pentru ajutorul acordat pentru dezvoltarea campusului, rectorul UO le-a cerut tuturor celor implicați în activitatea instituției să își unească eforturile pentru ca Oradea să poată avea o universitate puternică și recunoscută peste tot.
Orientare spre absolvenți care să nu fie șomeri
Președintele Senatului UO, Sorin Curilă, s-a referit la noua structură de organizare a conducerii instituției, acesta fiind primul an educațional care începe cu noua șefime. „UO a ieșit din etapa dezvoltării extensive!”, a decratat Curilă, menționând că, având în vedere că mediul concurențial este tot mai acerb, este nevoie ca și UO să producă specialiști „cu abilități dovedite” și care să poată fi trimiși fără emoții în câmpul muncii. Totodată, în opinia șefului Senatului, dezvoltarea regională este legată de performanțele dascălilor, motiv în plus pentru o reorientare a tipului de pregătire a studenților. În ton cu antevorbitorul său, primarul Ilie Bolojan le-a transmis cadrelor didactice și studenților că formarea de specialiști este un deziderat lăudabil. Iar satisfacția edilului cu privire la cele auzite la deschiderea anului universitar este dată de strategia de dezvoltare a Municipiului Oradea, axată pe umplerea cu investitori a parcurilor industriale. Iar aceștia au nevoie de forță de muncă adecvată. Dar nu doar de mână de lucru, ci și de o aerogară funcțională. Profitând de prezența președintelui de la județ, Bolojan nu s-a sfiit să își manifeste speranța ca, în sfârșit, CJ să rezolve problema aeroportului, subiect care e în continuare în coadă de pește, cu toate proiectele și promisiunile de modernizare a pistei. Revenind la chestiunile academice, șeful Primăriei a declarat că „de modul în care își face treaba UO ține, în viitor, dezvoltarea Municipiului”.
Sprijin continuu pentru Universitate
„Forța unei națiuni e dată de calitatea Învățământului din țara respectivă”, spune Cornel Popa. Președintele CJ Bihor consideră că este nevoie de oameni bine pregătiți din punct de vedere profesional și că UO, deși e o școală relativ tânără în comparație cu alte centre universitare din țară, poate dovedi că e performantă. Popa a precizat că depinde profesori și de studenți „cât construiți și cum consolidați această universitate” și a promis că instituția pe care o conduce va ajuta și mai departe UO. Subprefectul Cristian Bitea l-a invocat pe primul rector, Teodor Maghiar, exprimându-și speranța că vor fi găsite metodele necesare consolidării universității pe care acesta a creat-o. De asemenea, Bitea a vorbit despre necesitatea găsirii unei formule eficiente de management în vederea obținerii de performanțe. Cei prezenți la deschiderea festivă au avut șansa de a-l asculta și pe omul de afaceri Ioan Micula. În calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Bihor, magnatul a avut un discurs din care nu au lipsit incursiunile (obișnuite ale) acestuia în propria istorie. Tinerii studenți au putut auzi din nou că prin muncă asiduă se poate ajunge sus, chiar dacă se începe doar „de la lingură și furculiță”. Ioan Micula crede că actualii studenți vor prinde o nouă structură europeană, Statele Unite ale Europei și le-a cerut viitorilor absolvenți să nu își părăsească țara și să nu ia ad literam îndemnul unor politicieni care spun că cei cărora nu le convine ce și cum se întâmplă în România să plece altundeva.
Studenți pragmatici
Președintele studenților din Senatul UO, Răzvan Tau, a dat glas doleanțelor celor pe care se bazează țara pentru următorii zeci de ani. Junele a profitat de prezența primarului Ilie Bolojan, cerând Municipalității să nu renunțe la subvenționarea abonamentelor OTL pentru studenți. De asemenea, Tau a cerut conducerii UO să facă lobby la Ministerul Educației pentru alocarea de bani necesari finalizării căminelor care încă nu au fost terminate. Iar veșnica problemă a unei case de cultură a studenților a reapărut pe tapet. Liderul studenților din Senat a atins subiectul, lăsând să se înțeleagă că acel corp de clădire pe care tinerii l-au primit în mandatul rectorului Cornel Antal și pentru care urmau să fie scrise proiecte pentru atragerea de bani în vederea amenajării a rămas la stadiul de acum un an.
Regia evenimentului de deschidere a noului an universitar a însemnat și o întâlnire „de foc” între decani și reprezentanți ai studenților de la facultățile respective. Fiecare decan a înmânat un carnet de student simbolic tinerilor. Totodată pentru a destinde atmosfera, organizatorii festivității au planificat un scurt concert al reprezentanților Facultății de Muzică.
[nggallery id=1258]
După cele consumate în sala de jocuri sportive, cadrele didactice, invitații și conducerea UO s-au deplasat la Biblioteca din campus pentru a participa la vernisajul expoziţiei „Academia de drept din Oradea în imagini”.
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0