Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 12, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2014 vizualizari
12 octombrie, acea zi cu dublă însemnătate istorică pentru Oradea, a fost din nou sărbătorită și în mod solemn. Miercuri, în sala mare a Primăriei, în prezența majorității consilierilor locali, a doi deputați, a unor directori din administrația locală și a mai multor reprezentanți de diverse instituții, conducerea urbei a făcut o reverență în fața înaintașilor care au contribuit la „creșterea” orașului nostru. Primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta au fost amfitrionii ședinței festive la care au participat și episcopul greco-catolic Virgil Bercea, respectiv istoricul Gabriel Moisa. De asemenea, sala a fost plină ochi mai ales datorită prezenței unui număr impresionant de elevi și cadre didactice. 43 dintre ei au fost premiați pentru rezultatele bune obținute la olimpiadele școlare din ultimul an educațional.
În mod clasic, primarul Bolojan a arătat un respect deosebit la adresa lui Aurel Lazăr, cel în casa căruia a fost semnată, în 12 octombrie 1918, Declarația prin care românii din Transilvania s-au pronunțat pentru autodeteminare și unire cu țara mamă. Edilul-șef a precizat că, așa cum și atunci demersurile fruntașilor au fost făcute având în vedere un anumit context geo-politic, și acum, pentru ca lucrurile să meargă înainte în direcția bună, este nevoie să privim în jur. Ilie Bolojan consideră că, „vrem nu vrem, trebuie să fim parte a Uniunii Europene și a NATO”, respectiv că este nevoie de fiecare dintre noi pentru a continua dezvoltarea Oradiei. Subiect preferat pentru primarul reales în luna iunie. Se pare că Ziua Orașului a fost un nou moment în care șeful administrației locale a simțit că trebuie să își mai expună o dată câteva proiecte de actualitate. Astfel, spre exemplu, Bolojan a pledat pentru o bună conectivitate a municipiului cu restul lumii, fie că ne referim la căi aeriene, rutiere sau electronice. De asemenea, având ochii multor liceeni ațintiți asupra sa, primarul de Oradea a vorbit despre necesitatea ca tinerii pricepuți în domeniile lor de activitate să fie păstrați acasă, respectiv să fie readuși în orașul natal pentru a contribui la binele general al urbei. Așa cum face de fiecare dată în asemenea zile, primarul Ilie Bolojan a cerut ca toți cei care sunt în diverse funcții din care pot face ceva pentru oraș să nu ezite în acest sens, mulțumindu-le celor care au și procedat deja astfel de-a lungul timpului.
Și profesorul universitar Gabriel Moisa a atins cele două date de 12 octombrie care au marcat povestea din secolul XX a Oradiei. Este vorba despre anul 1918 (semnarea Declarației românilor, act care a fost apoi citit în Parlamentul de la Budapesta de către Alexandru Vaida Voievod) și despre 1944, momentul eliberării de sub dominația trupelor fasciste și horthyste și instaurarea administrației românești. Potrivit istoricului invitat să ia cuvântul în ședința festivă de azi a Consiliului Local, toți orădenii, indiferent de etnie și confesiune ar trebui să prețuiască momentele marcate în 12 octombrie și ar trebui să fie recunoscători înaintașilor pentru cele făcute. Totodată, Moisa a avut gânduri de apreciere la adresa comunității orădene în general, comunitate care a știut, spre exemplu în 1944, să uite de etnie și religie pentru a scăpa de jugul fascist și pentru a începe reconstrucția orașului foarte afectat de război.
Viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta au avut sarcina de a conduce partea de ceremonie dedicată premierii elevilor orădeni care au reprezentat orașul în competițiile școlare din calendarul Ministerului Educației. De altfel, primarul Bolojan le-a adresat mulțumiri, lor și cadrelor didactice care i-au pregătit, pentru performanțele obținute și pentru că sunt ambasadori ai Oradiei. Un număr de 43 de tineri de la diverse unități de învățământ și-au putut auzi numele. Unii nu au putut fi prezenți, diplomele de rigoare fiind preluate de profesorii lor. Dar majoritatea elevilor merituoși premiați de Municipalitate au ieșit în față și au fost gratulați personal de viceprimarul Mălan, cel care a făcut pe împărțitorul de diplome. Succesul tinerilor a fost răsplătit și cu bani: câte 600 de lei pentru fiecare elev și pentru fiecare profesor implicat. lista-premiantilor-din-2016 poate fi descărcată.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0