Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 18, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1705 vizualizari
De când UDMR nu mai conduce Municipiul Oradea, o serie de demersuri ale administrației social-liberale au fost considerate de consilierii locali maghiari ca fiind atacuri la adresa principalei minorități din oraș. Fostul viceprimar Biro Rozalia (foto), acum senator UDMR (și în calitate de președinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi), atrage atenția administrației locale că mai este de lucru pentru ca și la Oradea să fie respectate toate acordurile internaționale pe care România le-a semnat și ratificat. Miercuri, 18 decembrie, parlamentarul udemerist a subliniat că etnicii maghiari întâlnesc o serie de probleme în exercitarea dreptului lor de a comunica în limba lor maternă. Ca exemplu concret, Biro a dat Spitalul Județean, unde, chipurile, oamenilor li se cere să vorbească românește pentru a putea beneficia de îndrumare. Practic, senatorul bihorean subliniază că în localități în care ponderea populației minoritare este atât de mare precum cea a maghiarilor în Oradea, ar trebui ca în instituțiile publice ar trebui să existe personal vorbitor al limbii respective. Un alt exemplu dat azi de Biro Rozalia a fost cel al copiilor instituționalizați maghiari care, la vârste fragede, nu au cum să vorbească destul de bine româna pentru a se înțelege de exemplu cu un psiholog.
Nici mișcările din zona creșelor orădene nu scapă de suspiciuni etnice. Conform celor declarate de senatorul Biro, se cam distruge sistemul pus pe picioare mai demult, când și în creșe exista personal vorbitor de limbă maghiară. Parlamentarul UDMR spune că e bine că creșele și grădinițele sunt mixte, dar e rău că angajații nu vorbesc și maghiara.
În aceeași ordine de idei, Biro Rozalia a revenit la un subiect mai vechi, pentru care aleșii locali udemeriști au militat mai mereu: denumirile de străzi în limba maghiară. Doar că, spre deosebire de ceilalți reprezentanți ai maghiarimii locale (PPMT), fostul viceprimar de Oradea nu ar vrea afișarea controversatelor denumiri istorice, ci o traducere a denumirilor actuale românești. În opinia demnitarului, niciun român din municipiu nu ar trebui să fie deranjat dacă, spre exemplu, lângă plăcuța cu str. Primăriei ar apărea și una pe care scrie Varoshaza Utca.
Ieșind din sfera locală, senatorul Biro Rozalia vede pericol în proiectul de regionalizare pentru care militează PSD. Potrivit udemeristei, Guvernul nu ar trebui să ia măsuri prin care să fie încălcate drepturile minorităților și principiile ce sunt stipulate în Acordul cadru referitor la această temă, asumat de România. Altfel spus, dacă se va merge pe 8 regiuni, sunt șanse foarte mari ca, per ansamblu, populația maghiară din noile structuri administrative dorite de PSD să scadă mult sub nivelul de 20%, deci să își piardă drepturile de a-și utiliza limba maternă (în instituțiile publice).
În opinia Rozaliei Biro, țara noastră e în regulă în materie de legislație privind protecția și drepturile minorităților naționale, însă lasă de dorit în ceea ce privește aplicarea acestor prevederi. Senatorul bihorean crede că clasa politică este cea care ar trebui să dea un semn de schimbare, după care ar urma o reacție în lanț, spre bine. Cu ocazia Zilei Internaționale a Minorităților, subliniind că, în general, românii, maghiarii și celelalte etnii trăiesc în bună înțelegere, Biro Rozalia a făcut o urare care vizează „mai multă înțelepciune și mai mult respect” față de toți semenii.
mart. 11, 2025 0
ian. 21, 2025 0
nov. 08, 2023 0
iun. 23, 2022 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0