Actualizat noiembrie 21st, 2024 2:17 PM
apr. 21, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2871 vizualizari
Proiectul de aproape 200 de milioane de lei, finanțat prin POS Mediu, implementat de Consiliul Județean și care presupune realizarea sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID) în Bihor e pe ultima sută de metri. Cel mai important component al proiectului se află nu departe de actuala groapă de gunoi a Municipiului Oradea și va fi stația de tratare mecano-biologică.
Lucrările derulate de asocierea Euriteh / Good Prod sunt în valoare de aproximativ 27 de milioane de lei și presupun nu doar ridicarea clădirilor care compun stația de tratare, ci și dotarea acesteia cu utilaje. După cum s-a putut vedea azi la fața locului, nu orice fel de utilaje, fiind vorba despre tehnică importată din Germania, aparatură și anexe grație cărora SMID din Bihor va putea concura cu sisteme similare din orice țară dezvoltată.
În prezența președintelui CJ, Cornel Popa, și a managerului de proiect Horia Carțiș, reprezentanții Euriteh au prezentat viitorul circuit al deșeurilor în stația de tratare de la Oradea, situată în zona gropii ecologice din Episcopia. Dincolo de explicațiile tehnice, ceea ce merită reținut că gunoiul – adus de pe raza întregului județ – va ajunge în stația de tratare și va trece prin mai multe filtre. De asemenea, după o perioadă de stat la maturare, în aproximativ 45 de zile, deșeurile se transformă în așa numitul produs similar compostului. Acest produs „finit” va fi folosit pentru acoperirea gropilor de gunoi clasice. Va fi și o cantitate de resturi inutilizabile în scopul menționat, dar conducerea CJ și responsabilii de la Euriteh au deja o idee demnă de luat în considerare: aceste rămășițe ar putea deveni combustibil, de exemplu pentru fabrica de ciment de lângă Aleșd. Dar acesta e un proiect care nu va mai ține de actuala legislatură.
Joi, 21 aprilie, managerul de proiect Horia Carțiș a reluat câteva aspecte importante referitoare la proiectul SMID. Pe de o parte, șeful de cabinet al președintelui Popa reamintește că România și-a asumat prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană și chestiuni legate de gestionarea deșeurilor; altfel spus, SMID este un proiect quasi obligatoriu. De asemenea, trebuie precizat că în urma punerii pe picioare a sistemului pe întregul teritoriu al județului deșeurile vor fi colectate în mod unitar, vor fi contracte în acest sens cu toate gospodăriile, vor dispărea locurile de depozitare clandestină a gunoiului și nu vor mai exista deșeuri nesortate. Vor dispărea, totodată, deponeurile tradiționale de pe lângă orașele și municipiile din Bihor. În schimb, vor funcționa stații de sortare și / sau transfer la Salonta, Beiuș, Marghita și Săcueni, în timp ce la Aleșd va exista o platformă de stocare temporară.
Concret, județul Bihor va fi împărțit în 6 zone (fiecare cu propriul operator), iar deșeurile colectate vor ajunge într-un final la Oradea, unde stația de tratare mecano-biologică (având o capacitate de 60.000 de tone pe an) se va ocupa de ele. După finalizarea întregii investiții (inclusiv a lucrărilor care au loc în teritoriu, aferente proiectului SMID) şi după recepţia lucrărilor, va fi scoasă la licitaţie operarea staţiei de a Oradea. De asemenea, urmează ca şi cele 6 zone din judeţ să îşi găsească firme care să gestioneze serviciul de salubrizare. Se estimează că SMID va putea funcţiona în condiţii optime începând cu anul 2017.
Directorul Euriteh, Emilian Gherdan, a precizat că firma sa este orădeană şi că se colaborează pentru realizare acestui proiect cu companii bihorene. Gherdan a apreciat buna colaborare cu CJ, menţionând că plăţile sunt la zi şi că nu sunt întârzieri. De altfel, gradul de realizare al staţiei de tratare de la Oradea e de 70%. Procent important în condiţiile în care, deşi ordinul de începere a fost dat la începutul anului trecut, autorizaţia de construire nu a fost eliberată decât în luna august. Iar edificare a pornit de la un teren viran pe care, pe lângă lucrări de realizare de fundaţii şi alte asemenea operaţiuni, a fost forat inclusiv un puţ pentru alimentarea cu apă.
Şi preşedintele Cornel Popa se arată deosebit de mulţumit de cum decurge implementarea acestui proiect de pest 50 de milioane de euro. Strict privind staţia mecano-biologică de la Oradea, şeful CJ apreciază mai ales că se lucrează cu o firmă locală, banii mergând şi spre salariile unor bihoreni.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0