Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
nov. 15, 2016 Andrei Şandor Actualitate, business 0 3880 vizualizari
În ideea că anumite greșeli (fie și involuntare) ale simplilor contabili angajați la firme pot costa foarte mult la un control riguros al organelor fiscale, conducerea Corpului Experţilor Contabili si Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) face apel la rațiune. Luni, 14 noiembrie, prezenți la Oradea, preşedintele Robert Aurelian Şova (foto) şi directorul general executiv Florin Dobre au arătat că, mai nou, contabilul nu e un simplu gestionat al facturilor și chitanțelor aferente activității unei societăți comerciale, ci un partener al patronului.
Potrivit președintelui Șova, grație evoluției tehnicii de calcul și a profesiei în sine, contabilul foarte calificat poate oferi mult mai mult decât simple servicii de ținere a evidenței banilor clientului / angajatorului său; este vorba despre „servicii cu valoare adăugată pentru antreprenori”. De fapt, liderul național al CECCAR spune că toate firmele cu conduceri responsabile ar trebui să apeleze la experți contabili care își pot folosi timpul și cunoștințele aprofundate pentru a sprijini întreprinzătorul inclusiv în ceea ce privește luarea de decizii strategice pentru viitorul business-ului. „Expertul contabil este acum un partener al antreprenorului, ba chiar poate cel mai bun partener al acestuia, putând să-i furnizeze și servicii de management strategic și de performanță”, a declarat Robert Șova.
Președintele CECCAR le transmite întreprinzătorilor că vremurile în care era de preferat o șmecherie contabilicească pentru plata unor biruri mai mici (sau mai puține) către Stat s-au terminat. Și că nu ar trebui să se zgârcească atunci când vine vorba despre serviciile contabilului. „Mediul de afaceri trebuie să înțeleagă că a apela la un expert contabil e un beneficiu, o investiție și nicidecum un cost”, a spus șeful mare al CECCAR, convins că serviciile cu adevărat profesioniste și multilaterale pe care un expert contabil le oferă nu au preț. Sau că nu ar trebui privite ca având un preț mare mai ales în contextul în care anumite erori de contabilitate pot genera consturi ulterioare usturătoare. De partea lui, directorul general executiv Dobre (foto) consideră că „e o bucurie să plătești taxe și impozite către Stat, acest lucru însemnând că afacerea funcționează”.
Cei doi oficiali de la CECCAR susțin că, indiferent de tipul de guvernare (politică sau tehnocrată), în ultimii ani, instituțiile reglementatoare (ex.: Ministerul de Finanțe, ANAF) au început să fie mai deschise și acceptă discuții și propuneri pe teme financiare care ating marea masă a contribuabililor persoane juridice. Întrebat dacă, totuși, nu cumva colaborează mai bine cu Executivul tehnocrat decât cu unul politic, președintele Șova a precizat pentru bihorstiri.ro că relația este la fel de bună cu actuala conducere de la Finanțe precum cea care a fost cu ministerul de resort condus de oameni din partide politice. E de apreciat modul diplomatic în care liderul CECCAR a răspuns la întrebare.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0