Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
ian. 26, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1529 vizualizari
Demonstrație de forță a primului președinte ales uninominal al județului nostru. În prima ședință ordinară din 2012, Consiliul Județean (CJ) Bihor a aprobat în unanimitate două chemări în instanță a Comisiei Speciale de Retrocedare, prin Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și a luat act de demersul președintelui Radu Țîrle privind amnistierea unor sume de bani datorate de angajații instituției. În acest din urmă caz, șeful CJ Bihor a și întocmit proiectul de act normativ care a și fost deja înaintat premierului Emil Boc. De menționat că este primul astfel de demers (făcut public, cel puțin) de către Țîrle, iar „curajul” brusc al acestuia poate fi pus pe seama faptului că, de câteva luni, el nu mai este perceput nici la București ca președinte liberal, ci ca unul care face parte din arcul guvernamental.
Pișcă de fund Comisia de Retrocedare
Imobilele ale căror situații juridice sunt în stand-by de ani de zile și care au înfuriat conducerea actuală a CJ Bihor sunt fosta Policlinică Mare de pe strada Republicii și sediul Filarmonicii de Stat de pe strada Moscovei. Ambele au fost cerute înapoi de Episcopia Romano-Catolică Oradea: prima din anul 2008, iar a doua din anul 2002. De atunci, forul menit a decide justețea acestui tip de solicitări și a da soluția în dosarele cu pricina tărăgănează ambele cazuri. În ședința de joi, 26 ianuarie, în unanimitate, aleșii bihorenilor au decis să acționeze în instanță ANRP. Motivul: prelungirea nepermis de mult a soluționării celor două dosare. Președintele Radu Țîrle a explicat că CJ nu mai poate și nu mai vrea să aștepte și că cei de la București au tot tras mâța de coadă și pretinzând că ar exista documente lipsă la dosare. Prin urmare, de la Bihor au fost retrimise actele solicitate, dar lucrurile nu au fost deblocat nici așa. Mai mult, liderul CJ spune că Oradea nu este singurul caz de acest gen. Un alt exemplu de prostă practică pentru activitatea acestei ANRP este și Dejul, acolo unde administrația locală a pierdut un proiect de 10 milioane euro din cauza indeciziei prelungite a celor care trebuie să dea verdicte de proprietate în cazul unor proprietăți litigioase. Țîrle reclamă faptul că, în cazul clădirii Filarmonicii, de aproape 10 ani se tărăgănează luarea unei decizii. „E mult prea mult!”, a exclamat președintele CJ Bihor, care i-a rugat pe consilieri să voteze pentru declanșarea unui proces în contencios, amintind că, la fosta Policlinică Mare, forul județean este cel care asigură paza imobilului și cheltuielile legate de conservare. De asemenea, Radu Țîrle le-a reamintit aleșilor bihoreni că tot CJ a pus plasa de protecție pe clădire pentru a fi prevenite eventuale căderi de tencuială ce ar putea pune în pericol integritatea fizică a trecătorilor.
Dle Țîrle, dați un telefon!
După cum era de așteptat, unii membri ai legislativului județean au observat și ei că această determinare a lui Țîrle apare doar de când politicianul a anunțat că trece la PDL. Consilierul Alexandru Retegan (PSD) l-a și interpelat pe acest subiect, spunându-i că problema ar putea fi rezolvată printr-un telefon, „acum că sunteți în tabăra Puterii”. Președintele a avut replică și l-a informat pe colegul său din CJ că această Comisie Specială de retrocedare „nu are mamă, nu are tată” și că ea „nu răspunde în fața nimănui”. Potrivit șefului CJ, aceeași indecizie și dezinteres au fost manifestate și în ultimele luni de Guvern Tăriceanu, când, deja cu Țîrle în scaunul de lider de județ, primului ministru liberal i s-a cerut să intervină pentru soluționarea dosarelor. Și tot nu s-a întâmplat nimic. Tot Retegan a fost cel care a readus în discuție că fostul Palat al Finanțelor (Policlinica Mare) a fost luat în vizor, în 2002, pentru amenajarea unui sediu comun acolo pentru Prefectură și Consiliul Județean. „Am avut și aprobări și aveam și finanțare asigurată (n.b.: era în timpul guvernării PSD), dar țineți minte că au ieșit vreo 5 medici în halate albe și au protestat”. Pentru a dezamorsa o discuție care se îndrepta într-o direcție incorectă și neproductivă, democrat-liberalul Ionel Avrigeanu a cerut tuturor să nu politizeze subiectul. Pedelistul consideră că CJ trebuie să facă ceva pentru a soluționa cât mai repede cele două dosare, dar avertizează că, oricum, Comisia în cauză nu se va pronunța decât în câteva luni, indiferent de presiuni. Liberalul Traian Bulzan, șeful Comisiei de buget/finanțe din cadrul CJ, a cerut ca în chemarea în instanță a ANRP să fie scos bine în evidență faptul că, prin tărăgănarea de atâția ani a soluționărilor, este lezat dreptul de proprietate al județului Bihor. Aleșii de la ședința de azi au votat în unanimitate pentru promovarea acțiunii în instanță.
mart. 24, 2025 0
nov. 26, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iul. 15, 2024 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0