Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 15, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 6299 vizualizari
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și-a atins apogeul orădean prin adunarea din Parcul Libertății organizată de UDMR Bihor. În prezența câtorva sute de cetățeni (cărora li s-au mai adăugat alții pe parcurs), membri și simpatizanți ai Uniunii, liderii acesteia (Kiss Alexandru și Szabo Odon), prefectul Claudiu Pop, subprefectul Iulius Delorean, deputatul Cseke Attila, viceprimarul Huszar Istvan, șefii maghiari din instituțiile deconcentrate, delegați ai PNL și PSD, viceprimarul Mircea Mălan și reprezentanții bisericilor tradiționale maghiare au asistat la programul dedicat Revoluției maghiare de la 1848. La statuia lui Szacsvay Imre, prefectul Pop a procedat ca în anii trecuți și a citit mesajul premierului Victor Ponta, după care și consulul Ungariei de la Cluj-Napoca, Takacs Peter a făcut la fel, dând glas scrisorii primului ministru din țara vecină Orban Viktor. Presărat cu scurte momente artistice, evenimentul purtând marca UDMR a ajuns la punctul culminant în momentul venirii la microfon a lui Huszar Istvan (foto).
Și iata-mă viceprimar!
În premieră într-o asemenea dublă postură – vorbitor în locul lui Kiss și al lui Szabo, principalii purtători de mesaj ai filialei -, viceprimarul recent ales al Oradiei a avut parte de aplauze din partea celor prezenți. O îmbărbătare ante-discurs care l-a ajutat pe edil să transmită cele de rigoare cu ocazia maghiarimii de pretutindeni. Colorată cu citate din diverse personalități istorice și literare, alocuțiunea lui Huszar Istvan ar putea fi pusă, preluând din haiosul comunicat de acum câteva zile al ANRP, sub genericul „Iată că se poate!”. Udemeristul a recunoscut că la cumpăna dintre ani nu ar fi crezut că ziua de 15 martie îl va prinde în funcția administrativă pe care o deține la această oră. Din start, viceprimarul le-a spus celor din Parcul Libertății că a crezut mereu că, în calitate de reprezentant al unui procent de 25% din populația orașului, Uniunii i s-a cuvenit un loc la masa decidenților. De asemenea, ca ușoară critică la adresa PNL, Huszar Istvan a precizat că, indiferent de motivul care a stat la baza deciziei (din 2012), a fost o greșeală văduvirea comunității maghiare de o astfel de poziție în administrația locală.
Pentru unitatea maghiarilor din Oradea
Evocând cele întâmplate la 1848, când întreaga nație maghiară s-a strâns laolaltă pentru același ideal, viceprimarul a transmis o critică voalată și rivalilor de la PPMT, arătând că, pe vremuri, oameni precum Kossuth, Deak și Szechenyi au reușit să treacă peste neînțelegeri și au putut conlucra în același Guvern. „Nu îmi doresc să fie denumită o stradă sau o piață publică după mine, ci să realizez unitatea maghiară din Oradea”, a declarat Huszar în aplauzele publicului, după care le-a dat o replică popularilor maghiari care au criticat și azi așa numita politică a pașilor mărunți a UDMR. „Oare profităm de drepturile pe care ni le-am câștigat? Avem teatrul nostru de sine stătător. Oare câți dintre noi și dintre cunoștințele noastre nu avem / nu au abonamente? I-am determinat, oare, pe aceștia să își cumpere abonamente la teatrul nostru? Oare pe câți dintre apropiații noștri i-am convins să aibă și al treilea copil, cel care să se nască pentru nația noastră?…” – așa au sunat câteva dintre interogațiile retorice de efect pe care Huszar Istvan le-a lansat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, urmârind să puncteze în contextul modului de acțiune al UDMR. Formațiunea care, iată, după 3 ani „care au lăsat răni de oblojit” (n.b.: absența din conducerea Oradiei), revine în prima linie administrativă.
Sunt multe răni de tratat
Potrivit viceprimarului, această zi de 15 martie ar trebui să fie și una de autoverificare. „Păstrarea limbii și culturii maghiare, asumarea unui copil, ajutorarea celor în nevoie și realizarea unității maghiarilor sunt îndatoriri pe care trebuie să le simțim și să le exersăm”, a mai precizat Huszar rugându-i pe cei de față să procedeze astfel, ba să și răspândească sentimentul în jurul lor. În ceea ce privește noua postură a UDMR în chestiunea conducerii urbei, viceprimarul recunoaște că și-ar dori ca multe dintre cele ce necesită „vindecare” să se facă de pe o zi pe alta, însă se arată conștient că acest lucru e imposibil și că, probabil, așteptările comunității maghiare sunt mai mari decât posibilitățile reale. Printre țelurile enumerate și-au găsit locul: școală în limba maghiară, cultură maghiară, folosirea limbii maghiare în justiție, dar și „prezența trecutului nostru în piețele publice”.
Cu torțele spre Petofi
Ceremonia de depunere a coroanelor i-a adus în prim plan nu doar pe reprezentanții de frunte și din linia a II-a ai UDMR, dar și pe cei din PSD (președintele Ioan Mang, eurodeputatul Emilian Pavel și interimarul de la organizația de Oradea, Liviu Sabău Popa), respectiv pe noii aliați locali și pe PNL-iști (inclusiv deputatul Florica Cherecheș). De asemenea, liderii PPMT, Csomortanyi Istvan și Zatyko Gyula au întors „vizita” din această dimineață a lui Huszar și Ritli Ladislau, revenind la statuia poetului pașoptist. Între timp, la intersecția străzilor Libertății și Iosif Vulcan se „antrenau” husarii care au condus marșul cu torțele.
După festivitatea de la statuia „Szacsvay”, conform obiceiului, înarmați cu torțe și steaguri (printre care și cel al României, respectiv al Municipiului Oradea), participanții la eveniment s-au încolonat și au pornit spre corso. Neoficial, peste 1.000 de oameni au făcut drumul până la statuia poetului Petofi Sandor în lumina torțelor și în ritmul muzicii dictate de fanfară.
mart. 15, 2018 0
iun. 06, 2017 0
mai 27, 2017 0
feb. 23, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0