
Ediția a XII-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va fi un veritabil TURNEU AL CAMPIONILOR! Organizatorii au invitat în concurs, în primul rând, ocupantele locurilor I, II și III la primele 11 ediții, cărora li s-au alăturat alte echipe bihorene dar și din județele învecinate!
Totodată, ediția a IV-a „D’ALE PORCULUI PRO” – CLASA CU GUST – va fi destinată școlilor locale de alimentație publică (facultăți, licee, colegii, grupuri școlare, furnizori de formare profesională)!
Evenimentul va avea loc în perioada 15–16 noiembrie 2025, în parcarea de la intrarea în stațiunea bihoreană Băile Felix și va găzdui și deja tradiţionalul târg de produse locale „FAIN DIN(ing) BIHOR”!
Concurenții
„D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR aduce la start, în primul rând, ocupantele locurilor I, II sau III la primele 11 ediții. Acestea sunt, în ordine alfabetică, AVRAM IANCU, BIHARIA, DOBREȘTI, MEDIEȘU AURIT (SM), OȘORHEI, POMEZEU – CASA CORNIȘ, SÂNMARTIN, SÂNTANDREI, VALEA LUI MIHAI și ZESTREA SILVANĂ (SJ).
Echipele care, din diferite motive, nu au confirmat prezența la eveniment au fost subtituite cu MĂDĂRAS și NĂDLAC (AR)!
„D’ALE PORCULUI PRO” IV – CLASA CU GUST va fi o competiție la fel de aprigă. În concurs s-au înscris deja, în ordine, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin și Universitatea Oradea – Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare. Așteptăm încă confirmări de la OHMA Oradea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Tehnologic „HOREA” Marghita, Liceul Tehnologic Agroindustrial „Tamási Áron” Borș!
În caz de nevoie, tinerilor viitori bucătari li se vor adăuga, la nevoie, echipe ale partenerilor și susținătorilor acestora!…
Competiția este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România a cărei conducere o va superviza/ juriza!!!
Juriul și premiile
Juriul festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format din profesionişti recunoscuți în Arta Culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei 10 jurați vor fi împărțiți în două echipe, câte una pentru fiecare zi de concurs, respectiv pentru „D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR și pentru „D’ALE PORCULUI PRO” IV – CLASA CU GUST.
Cei mai mulți dintre jurații „externi” revin iarnă de iarnă la Oradea, deoarece – vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel – „Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!”…
1. Chef Cezar MUNTEANU – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România
2. Chef Georgy VALERY – membru de onoare al A.N.B.C.T. România, fondator „Culinary Arts School Brașov”, fondator al Ordinului Maeștrilor în Artă Culinară din România
3. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
4. Chef Nina RUS – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner „BUNĂTĂŢILE LU’ NINA”, dublu medaliată cu bronz la Olimpiada Gastronomică (IKA) 2024
5. Chef Cerasela LUNGU – căpitanul echipei regionale „About Taste Academy” medaliată cu bronz la IKA 2024
6–7. Oana IGREȚIU & Diana RAJOS-NICOLIN – autoare „SAVORI URBANE”
8. Chef George FURDUI – executive chef & owner „MAXIMVS D’ORO” Oradea
9. Chef Paul-Ionuț SECARĂ – owner Pizzeria Cardinale Oradea , executive chef MAO Events
10. Adina MARCIUC – reprezentant COMTIM
Ediția 2025 a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” impresionează și prin valoarea premiilor. Cu sprijinul partenerilor și sponsorilor, organizatorii pun la bătaie premii în bani și produse în valoare totală de peste 50.000 de lei!
Ca un exemplu, premiul întâi al „D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR va fi un Triciclu electric de marfă Cargo 700 NC09 (acte la zi) în valoare de peste 14.000 de lei, oferit de compania MOVE ECO!
Programul
SÂMBĂTĂ – 15 noiembrie („D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR)
08.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
10.00-10.30 Deschidere festivă
11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS
11.30-15.00 Atelier de făcut cârnați – ACTIVITATE pentru COPII
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.00-17.00 SUPER-PROGRAM ARTISTIC
RECITAL: DETI IUGA și formația
17.00-18.00 Festivitate de premiere
***
DUMINICĂ – 16 noiembrie („D’ALE PORCULUI PRO” IV – CLASA CU GUST)
08.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
10.00-10.30 Cuvânt festiv
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS
14.30-1530 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.00-17.00 SUPER-PROGRAM ARTISTIC
RECITAL: SÂNZIANA TOADER-ARDELEAN și prietenii (Anamaria Gal, Răzvan Moț, Ioana Urs, Iulia Lucaciu-Vlaș, Ancuța Mateiu)
17.00-18.00 Festivitate de premiere
(Atenție! Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
Premiul de popularitate devine Premiul „IOAN ȘORA”
Ediția a XII-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este dedicată memoriei primului partener și prieten al evenimentului, regretatul IOAN ȘORA! Cu acordul familiei, PREMIUL DE POPULARITATE al competiției va purta, de acum înainte, numele fostului primar al comunei bihorene Pomezeu!
IOAN ȘORA a fost alături de Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” încă de la prima ediție: inițial, în calitate de primar al comunei Pomezeu, iar ulterior, (și) de președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Bihor.
IOAN ȘORA a fost și cel care l-a convins pe Văru’ Săndel (Alexandru Pop) să devină naș al evenimentului, dar și să compună imnul acestuia!
„Nu-mi dați mie (comunei Pomezeu) premiul I, că știe lumea că sunt în organizare și se supără”, obișnuia să spună Șora, înaintea fiecărei ediții…
Parteneri și sponsori
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în colaborare cu Primăria Comunei Sânmartin – Asociația pentru promovarea turismului în stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai și Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.
PARTENER GOLD: COMTIM
PARTENER SILVER: MOVE ECO
PARTENER BRONZE: SUMMIT AGRO ROMÂNIA
Sponsori: Star Stone, S.C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Selgros, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex, Kogayon Studio, Virtual Craft, Inox Line, Hestia Fab, Depozitul de tricouri, Aquila
Băuturile oficiale „doboRÂT” sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
Cu sprijinul: Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România; Instituției Prefectului – Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Crucii Roșii Bihor
11 ediții; peste 12.000 de vizitatori/ ediție; 54 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare, Maramureș, Sălaj și din Ungaria; peste 25 de jurați profesioniști; peste 30 de mici producători locali; peste 10 artiști de calibru; 2 recorduri mondiale; 3 băuturi oficiale; imn propriu! „D’ALE PORCULUI” este, în acest moment, cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului și unul dintre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România!…
www.fcdp.ro
Facebook: Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI”




