Actualizat aprilie 12th, 2025 12:04 AM
oct. 02, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2661 vizualizari
Prim procurorul Vasile Popa (foto) de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor are probleme. Cu colegii săi de la DNA. Aceștia au descins azi, 2 octombrie, la sediul de pe str. Aurel Lazăr al Parchetului în cadrul unei ample acțiuni de percheziționare. În final, Popa s-a trezit cu acuze multiple: șantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri și încă două infracţiuni de favorizarea făptuitorului. Prim procurorul a fost luat la puricat într-un dosar care vizează fapte petrecute / săvârșite începând cu anul 2011.
Potrivit anchetatorilor, Popa „a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale”. Într-un comunicat al DNA se mai arată că, în perioada 2011 – septembrie 2013, prim procurorul a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite: de circa 2 – 3 ori pe lună sume cuprinse între 500 şi 1.500 euro, construirea și amenajarea unui teren de tenis de câmp şi, bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Calculele anchetatorilor arată că Vasile Popa a băgat în buzunar (sub diverse forme) suma de aproximativ 50.000 euro. „În schimbul foloaselor remise, suspectul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului”, spu cei de la DNA. Asta nu e tot!
„În perioada iunie – septembrie 2009, suspectul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit”, se mai arată în documentul făcut public de procurorii de la anticorupție.
Același Vasile Popa de la Parchet și-ar fi exercitat defectuos și atribuţiile de serviciu, „aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție”. Prim procurorului i se pune în cârcă distrugerea și a unui al doilea rechizitoriu, întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în contrapartidă magistratul primind „un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar”. Potrivit DNA, un ultim act de fraudă pe numele lui Vasile Popa ar fi că, în aprilie 2014, „l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale”.
Prim procurorul Vasile Popa nu a fost reținut, deși a dat cu subsemnatul la DNA în această seară (2 octombrie). Magistratul a mers la sediul din zona Magheru a DNA împreună cu avocata lui și nu a dorit să stea de vorbă cu presa, nici la intrare la audiere și nici la ieșire.
[nggallery id=2632]
dec. 07, 2023 0
ian. 13, 2019 0
ian. 09, 2019 0
apr. 14, 2017 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0