Actualizat noiembrie 26th, 2024 10:43 AM
apr. 21, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1708 vizualizari
Această perioadă, în care se lucrează din nou la modificarea Codului Penal (CP) şi a Codului de Procedură Penală (CPP), este mană cerească pentru Ioan Cupşa, deputat liberal de Oradea. Avocat de meserie, acesta e vicepreşedintele Comisiei Speciale din Camera Deputaţilor, care se ocupă de amendamentele pe care Puterea PSD / ALDE doreşte să le treacă pentru a schimba CP şi CPP. Cupşa (foto) s-a referit pe larg, vineri (20 aprilie), la acţiunile partidelor care formează Guvernul României şi spune că intenţia este clară: modificările dorite nu sunt pentru a asana, ci pentru a proteja interesele unor persoane care au probleme cu Justiţia. Se subînţelege că ar fi vorba despre grei, fie din politcă, fie din business.
Potrivit parlamentarului PNL, prin ceea ce ar dori PSD şi ALDE în materie de nou Cod Penal nu se face altceva decât slăbirea unor instituţii juridice precum favorizarea infractorului, mărturia mincinoasă, traficul de influenţă, neglijenţa în serviciu sau grupul infracţional organizat. De asemenea, Ioan Cupşa acuză că se doreşte reaşezarea prescripţiei, această având şanse să ajungă la 8 ani pentru pedepse între 5 şi 20 de ani. Liberalul promite că vor fi analizate la milimetru toate propunerile Puterii, iar PNL se va sfătui cu asociaţiile profesionale din domeniul Justiţiei, dorind să transforme în amendamente propunerile acestora.
Liberalul Cupşa arată că sunt peste 20 de pagini cu propuneri de modificare a Codului de Procedură Penală, influenţa pe ansamblul acestui document fiind uriaşă. Din nou, avocatul orădean spune că se doreşte o favorizare a celor care sunt în prag de judecare / condamnare. „Procedurile propuse de PSD şi ALDE vor îngreuna înfăptuirea actului de Justiţie”, afirmă Ioan Cupşa. Printre exemplele date în conferinţa de presă susţinută la sediul PNL Bihor se numără termenul de minimum 6 ore pentru pregătirea apărării. „Dar ce face o persoană reţinută şi care trebuie dusă la arestare?”, se întreabă retoric deputatul de Oradea. La fel, este contestată potenţiala schimbare cum că un infractor poate fi audiat maximum 6 ore pe zi. Un alt motiv pentru care PNL nu este de acord cu cele dorite de Puterea de la Bucureşti se referă la intenţia de abrogare a articolului care permite folosirea ca probe a înregistrărilor făcute de părţile implicate în proces, respectiv a celor strânse pe baza Legii privind siguranţa naţională. Conform lui Ioan Cupşa, nici percheziţiile nu vor mai fi cum sunt acum. Anchetatorii ar urma să aibă nevoie de un mandat nou de la judecător pentru alte probe decât cele pentru care a fost încuviinţată iniţial percheziţia.
Din cauza tuturor acestor aspecte şi a altora, opinia liberalilor este că PSD şi ALDE aplică fără remuşcări principiul „Pentru că putem!” şi „se înstăpânesc pe tot”. Aparent, Justiţia este singurul bastion pe care actuala Putere de la centru (încă) nu a reuşit să şi-o subordoneze. Ioan Cupşa spune că se constată o „aroganţă şi autosuficienţă” la PSD şi ALDE, aceste „calităţi” conducând la „legi debile cu impact neevaluat”.
Dincolo de paza privind CP şi CPP, urmează ca PNL să ceară control de constituţionalitate pe încă 5 legi de adoptare ale unor Ordonanţe de Urgenţă date de Guvern: OUG 4 şi 79 din 2017 referitor la Codul Fiscal, OUG 60/2017 (în legătură şi cu protecţia persoanelor cu handicap), OUG 70/2017 legat de medicii veterinari şi OUG 82/2017 privind plata contribuţiilor sociale şi plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
nov. 26, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0