Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 24, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 4073 vizualizari
Mult a fost, puțin a rămas. Așa pare să fie în cazul centralei termo – electrice noi, pe gaz, a Municipiului Oradea. Primarul Ilie Bolojan a făcut azi o dare de seamă actualizată cu privire la situația implementării proiectului finanțat prin POS Mediu, precizând că centrala a fost racordată direct la sistemul național de transport al gazelor naturale, că se intră în perioada de probe și că, încet – încet, vechiul CET de pe Borșului va fi oprit.
„Sunt întrunite toate condițiile pentru punerea în funcțiune a centralei”, a spus șeful Primăriei, menționând că centrala va funcționa „la capacitate” până în jurul datei de 10 aprilie. Bolojan a declarat că vechea centrală va fi oprită treptat, pe măsură ce, în paralel, vor intra în exploatare instalațiile aferente investiției de peste 50 de milioane de euro. Ultima piesă a puzzle-ului care va porni este turbina. Toate aceste acțiuni au parte de supraveghere din partea specialiștilor de la General Electric, compania care a produs și livrat instalațiile și aparatura nouă cumpărate de Municipiul Oradea. Între timp personalul de la Termoficare SA, care se va ocupa în viitor de gestionarea noii centrale, este și el instruit în vederea bunei exploatări.
Primarul Ilie Bolojan a ținut să liniștească cetățenii: orădenii nu vor fi afectați de trecerea treptată pe noua sursă de producere a energiei termice și a apei termale. Doar eventuale avarii pe rețeaua de distribuție ar mai trebui să cauzeze disconfort de acum înainte. De asemenea, punerea în funcțiune a centralei pe gaz nu va modifica prețul gigacaloriei, susține edilul liberal. De ieri, potrivit celor precizate de primar, compania Transgaz livrează direct (și la cel mai bun preț posibil la această oră) gaz pentru alimentarea noii centrale. De asemenea, există toate aprobările pentru ca energia electrică produsă aici să fie livrată în sistemul național, deci toată cantitatea respectivă se consideră a fi vândută aproape automat.
În privința vechii centrale, primul semn că aceasta nu mai funcționează va fi dispariția celebrului (și supărătorului) fum pe care orădenii l-au tot imortalizat și promovat în ultima perioadă pe rețelele de socializare. CET-ul actual va mai fi folosit până la epuizarea integrală a stocului existent de combustibil solid. „Nu vrem să rămânem nici măcar cu o lopată de cărbune”, a declarat primarul Oradiei. Iar despre soarta clădirilor efective care compun clasicul CET de pe Șoseaua Borșului, Ilie Bolojan spune că ele vor intra în conservare și a dat de înțeles că vor fi păstrate într-un fel de stand-by până când noua centrală va trece cu bine de un sezon rece. Primarul consideră că următorul consiliu local va putea, eventual, decide soarta pe termen lung a imobilelor care constituite actualul CET.
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
mai 30, 2017 0
mai 20, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0