Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
ian. 17, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1595 vizualizari
Cine ar fi crezut: Munții Carpați sunt invocați de UDMR în ceea ce privește proiectul de regionalizare a României, prezentat de premierul Victor Ponta! Deputatul bihorean Cseke Attila a analizat ideile făcute publice de șeful Guvernului și de USL și a găsit o chichiță geografică de care se leagă pentru a susține că nu este bine așa cum ar vrea Puterea. Adică o versiune în care regiunile de dezvoltare actuale să țină loc și de regiuni administrative.
În opinia fostului ministru al Sănătății, aproape toate aceste „regiuni” țin cont de modul de poziționare a Carpaților, mai puțin una: cea de nord-vest, din care ar urma să facă parte și Bihorul. Precum un profesor de geografie, cu arătătorul, în fața hărții României, Cseke a arătat că alăturarea Bihor/Cluj este nenaturală, în condițiile în care cele două județe sunt despărțite, practic, de munți. În comparație, în nicio altă potențială viitoare regiune administrativă nu se mai întâlnește o atare situație. „A include Bihorul și Clujul în aceeași regiune ar fi o greșeală”, consideră deputatul UDMR, care crede că criteriul montan trebuie respectat și în acest caz. Mai pe românește, Bihorul să alcătuiască o regiune împreună cu acele județe limitrofe de care nu este despărțit de munți (Satu Mare, Sălaj și, eventual Arad).
Potrivit lui Cseke Attila, reîmpărțirea administrativă a țării, așa cum ar dori-o primul ministru, nu ar trebui să stea în picioare nici din punct de vedere economico-fiscal. Azi, la sediul UDMR, demnitarul a arătat că județul nostru se află pe locul 7 în topul contribuabililor la bugetul național, cu 1.991 milioane lei (taxe, impozite, TVA și alte diverse contribuții), peste două dintre județele cu mai mulți locuitori și care ar urma să devină centre de regiune: Dolj și Iași. Conform datelor prezentate de Cseke, bihorenii dau cu aproape 31% mai mult la bugetul statului decât doljenii și cu peste 32% mai mult decât ieșenii. „Deci de ce nu putem și noi să fim centru de regiune?”, se întreabă politicianul care, ca și candidat la Primăria Oradea și-a fixat țelul de a crește în rang acest municipiu. Fostul ministru crede că este nevoie de voință politică pentru ca subiectul regionalizării să fie dezbătut în mod real, dar nu a vrut să facă aprecieri referitoare la capacitatea USL Bihor de a se impune în fața premierului. „Toate partidele și toți parlamentarii din Bihor trebuie să avem un punct de vedere comun”, spune deputatul Cseke și le transmite liberalilor și social-democraților bihoreni că trebuie să facă tot lobby-ul posibil pentru care Oradea să fie capitala viitoarei regiuni administrative din care va face parte județul nostru. Dacă nu, vom rămâne și mai în urmă față de Cluj(-Napoca), efectele negative urmând să se întindă pe mulți ani, se teme parlamentarul bihorean.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0