Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
iun. 01, 2016 Andrei Şandor Politică 0 2256 vizualizari
După alegerile parlamentare, în perspectiva formării unui Guvern din care și UDMR ar face parte, deputatul Cseke Attila ar vedea un ministru al Transporturilor originar din formațiunea maghiară. Miercuri, 1 iunie, după ce ministrul secretar de stat Taso Laszlo din Ungaria a prezentat proiectele prin care, în 2018, rețeaua autostradală de acolo va ajunge la granița cu România (link), fostul șef al Sănătății a arătat că fiecare ministru udemerist și-a făcut treaba în postul pentru care a fost desemnat în diferitele guverne în care a jucat un rol. Prin urmare, în opinia demnitarului, nu ar fi nicio pagubă dacă Ministerul Transporturilor ar ajunge pe mâna UDMR.
Cseke Attila a vorbit despre subiect în contextul în care, din nou, lucrările la Autostrada Transilvana – porțiunea bihoreană – stagnează. Ele, practic, nici nu au reînceput, deși există contract semnat de CNADNR și consorțiul spaniol care a câștigat licitația. Fostul ministru al Sănătății a reamintit demersurile făcute în ultimi doi ani de UDMR în privința autostrăzii. Printre ele se numără intrarea la guvernare, în 2014, tocmai în vederea urgentării reluării lucrărilor. După care s-a ieșit de la guvernare și pentru că nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Apoi, Cseke a reamintit de dezbaterea din Parlament, în acest an, când deputații l-au chemat la raport pe actualul ministru de resort, Dan Costescu. Rezultat: promisiuni neonorate privind startul șantierului de pe porțiunea Suplac – Borș. Demersurile udemeriștilor (cu sprijin de la ceilalți parlamentari bihoreni) au culminat cu invitarea premierului Dacian Cioloș la Oradea pentru o discuție aplicată și serioasă despre un subiect arzător precum autostrada. Șeful Guvernului încă nu a răspuns în vreun fel la invitație.
Iar sub „amenințarea” Ungariei cum că, cel târziu în prima parte a anului 2019 vom avea autostrada la frontieră, deputatul Cseke Attila spune că Guvernul și CNADNR sunt obligate să mute. Repede și concret. „Fie Compania de Autostrăzi își dă seama că firma spaniolă nu va putea să își îndeplinească obligațiile, caz în care contractul trebuie reziliat, fie compania câștigătoare se pune rapid să muncească”, crede reprezentantul UDMR. Cseke a precizat că, începând de azi (1 iunie), pot fi depuse proiecte în vederea obținerii de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Poapte-poate le vine vreo idee celor de la București.
Referitor la aceste discuții și la situația concretă, jenantă, a domeniului autostrăzilor din România, ministrul secretar de stat ungar, Taso Laszlo, și-a manifestat speranța că nu este vorba despre dezinteres din partea autorităților noastre. Iată că ajungem să spunem că și noi sperăm la fel.
mart. 11, 2024 0
iul. 14, 2023 0
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mart. 19, 2025 0
dec. 09, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0