Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 18, 2015 Andrei Şandor Actualitate 2 8212 vizualizari
Mod de operare demn de filme și tupeu incredibil pentru membrii Comisiei de Expertiză Medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor. Procurorii i-au filat timp îndelungat pe ce 10 oameni meniți a se ocupa de persoanele care vin la Comisia respectivă, iar înregistrările arată clar că medicii și asistentele și-au format o mini-rețea de mită, procedurile prin care luau și împărțeau banii necuveniți devenind o obișnuință. Se lucra în echipe de câte doi: medic – asistentă. Cei în cauză sunt: Cuc Emilia Mariana, Țigan Gianiana Mihaiela Adriana, Grigorescu Anca Domnica, Pelle Johannes Ladislaus, Guț Ana, Coșa Violeta Dorina, Pleșa Ovidiu, Ignat Monica Teodora, Sălăjan Vasile și Precup Ioana Bihorstiri.ro vă prezntă în detaliu felul în care cei de mai sus și-au făcut averile incredibile descoperite de anchetatori:
„1. INCULPATUL SĂLĂJAN VASILE (medic) și inculpata PRECUP IOANA (asistentă)
În sarcina inculpatului Sălăjan Vasile s-a reținut că în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor, în perioadele 11 – 15 mai 2015 și 18-20 mai 2015, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei medicale (examinarea clinică a persoanei și a documentației medicale în raport cu starea de sănătate constatată cu ocazia revizuirii medicale), respectiv referitoare la vizarea concediilor medicale a primit în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau vizarea concediului medical, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, sume de bani cuprinse între 50 lei și 400 de euro, precum și alte foloase. În sarcina inculpatei Precup Ioana s-a reținut că: în zilele de 11 și 20 (două acte materiale) mai 2015, cu intenție, a ajutat, în mod repetat, medicul expert al asigurărilor sociale Sălăjan Vasile, să primească cu titlu de mită sume de bani de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate / revizuirea medicală. Ajutorul a constat în faptul că Precup Ioana a luat documentele medicale și sumele de bani (reprezentând mita) de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate/revizuire medicală și le-a dat medicului expert al asigurărilor sociale Sălăjan Vasile, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (3 acte materiale). în calitate de asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor în zilele de 11(două acte materiale), 13(două acte materiale), 15(două acte materiale), 18 și 20 (două acte materiale) mai 2015 a primit în mod repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate / revizuire medicală, sume de bani cuprinse între 20 lei și 100 euro în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la redactarea/emiterea deciziei medicale, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (9 acte materiale). În perioadele 11 – 15 mai 2015 și 18-20 mai 2015, a primit în mod repetat de la Sălăjan Vasile (medic expert al asigurărilor sociale) diferite sume de bani (cca. 900 de lei / zi), deși fie a cunoscut fie a prevăzut că respectivele sume de bani au fost primite cu titlu de mită de către medicul expert al asigurărilor sociale de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical, fapte ce întrunesc elementele constitutive la infracțiunii de tăinuire în formă continuată (8 acte materiale).
Inculpații Sălăjan Vasile și Precum Ioana au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor prin următorul mod de operare:
La cabinetul medical situat în mun. Oradea, str. Dunărea nr. 6, jud. Bihor, își desfășoară activitatea de serviciu medicul Sălăjan Vasile și asistenta medicală Precup Ioana, zilnic, de luni până vineri. De regulă, medicul se află la cabinet, în intervalul orar 08:20 – 12:00, iar asistenta – în intervalul orar 08:00 – 13:00.
La cabinet se prezintă diverse persoane care solicită medicului emiterea unor decizii medicale privind încadrarea într-un grad de invaliditate ori prelungirea încadrării într-un grad de invaliditate, în vederea acordării unor pensii pe caz de boală, precum și pentru vizarea concediilor medicale, sens în care prezintă mai multe înscrisuri medicale referitoare la starea lor de sănătate.
De regulă, dosarele cu înscrisurile medicale sunt preluate de la solicitanți direct de către medicul Sălăjan Vasile, care dispune cu privire la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate, iar emiterea deciziilor medicale se face în decurs de o săptămână, însă există și situații în care medicul Sălăjan Vasile îi cere asistentei Precup Ioana să emită pe loc deciziile. Examinarea medicală a persoanelor care se prezintă la medicul Sălăjan Vasile lipsește cu desăvârșire, acesta solicitându-le acestora doar actele medicale, respectiv minim 3 bilete de ieșire din spital în ultimele 6 luni și diferite analize, sau pentru cei încadrați în muncă, concedii medicale de peste 150 de zile. Acestea fiind singurele condiții impuse de medicul Sălăjan Vasile pentru ca o persoană să fie pensionată pe caz de boală. În acest context, medicul Sălăjan Vasile, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, primește diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei sau 50 și 400 de euro, ori diferite bunuri, cu titlu de mită, de la persoanele care se prezintă la cabinet, pentru expertizarea medicală favorabilă și încadrarea într-un anumit grad de invaliditate a acestora ori pentru a aplica viza pe concediile medicale prezentate. Au fost identificate două moduri de operare cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și luare de mită, astfel:
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale ori vizarea concediilor medicale înmânează în mod direct sumele de bani medicului (cu sau fără plic), în timp ce se află în cabinet, iar medicul în cazul în care primește banii în plic, așează plicul pe un dulăpior situat în partea stângă a biroului, iar în momentul în care persoana părăsește încăperea medicul ia imediat plicul, îl deschide și scoate sumele de bani pe care apoi le introduce în portmoneul aflat în sertar. În cazul în care primește direct banii îi introduce de îndată în sertarul de la dulăpior, iar în momentul în care persoana părăsește încăperea deschide sertarul și pune banii în portmoneu;
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale introduc între documentele pe care le prezintă sumele de bani (cu sau fără plic), înmânează aceste documente direct medicului, iar când medicul le verifică, găsește banii, îi ia dintre documente și îi introduce în sertarul de la dulăpiorul din partea stângă a biroului său;
În fiecare zi, după ce medicul primește sumele de bani cu titlu de mită, remite asistentei Precup Ioana circa 1000 de lei zilnic, bani pe care de fiecare dată îi introduce într-un plic și așează plicul în același loc din cabinetul său, de unde asistenta ia banii după ce medicul își termină serviciul și pleacă de la cabinet.
De asemenea, medicul Sălăjan Vasile în fiecare zi mai pregătește încă un plic cu sume de circa 500-600 de lei, cu care se deplasează undeva afară din cabinet în timpul serviciului.
Există și situații în care asistenta primește sume de bani sau bunuri, cu titlul de mita, direct de la persoanele care se prezintă la cabinet, după cum există situații în care aceasta preia dosarele medicale ale solicitanților pensiilor de invadilidate împreună cu plicurile cu bani și le remite ulterior medicului Sălăjan Vasile.
2. INCULPATUL PLEȘA OVIDIU (medic) și inculpata IGNAT MONICA-TEODORA (asistentă)
În sarcina inculpatului Pleșa Ovidiu s-a reținut că în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor, în perioadele 11 –15 mai 2015, 18-22 mai 2015 și 25 mai 2015, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei medicale (examinarea clinică a persoanei și a documentației medicale în raport cu starea de sănătate constatată cu ocazia revizuirii medicale), respectiv referitoare la avizarea concediilor medicale, a primit în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuirea medicală, respectiv pentru vizarea concediului medical, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, sume de bani cuprinse între 50 lei și 300 euro, precum și alte foloase, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (136 acte materiale). În sarcina inculpatei Ignat Monica-Teodora s-a reținut că: în perioadele de 12-13 mai 2015, 19-21 mai 2015 și 25 mai 2015, cu intenție, a ajutat în mod repetat medicul expert al asigurărilor sociale Pleșa Ovidiu, să primească cu titlu de mită sume de bani de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală, respectiv pentru avizarea concediului medical. Ajutorul a constat în faptul că Ignat Monica – Teodora a luat documentele medicale și sumele de bani (reprezentând mita) de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală/avizare concediu medical și le-a dat medicului expert al asigurărilor sociale Pleșa Ovidiu, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (11 acte materiale);
– în calitate de asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor în zilele de 11, 12, 14 (două acte materiale), 19 (două acte materiale), 20 și 21 mai 2015 a primit în mod repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuirea medicală, sume de bani cuprinse între 20 lei și 50 lei, precum și alte foloase, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la redactarea/emiterea deciziei medicale fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale). În perioadele 11 –15 mai 2015, 18-22 mai 2015 și 25 mai 2015, a primit în mod repetat de la Pleșa Ovidiu (medic expert al asigurărilor sociale) diferite sume de bani (cca. 8.000 lei, reprezentând 30% din suma primită de medic cu titlu de mită), deși fie a cunoscut fie a prevăzut că respectivele sume de bani au fost primite cu titlu de mită de către medicul expert al asigurărilor sociale de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală/avizare concediu medical în acea zi, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de tăinuire în formă continuată (126 acte materiale). Inculpatul Pleșa Ovdidiu și inculpata Ignat Monica – Teodora au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor prin următorul mod de operare: în cabinetul medical situat în mun. Oradea, str. Dunărea nr. 6, jud. Bihor, își desfășoară activitatea de serviciu medicul PLEȘA OVIDIU și asistenta medicală IGNAT MONICA – TEODORA, zilnic, de luni până vineri. De regulă, medicul se află la cabinet, în intervalul orar 09 – 12, iar asistenta – în intervalul orar 08 – 14.
La cabinet se prezintă diverse persoane care solicită medicului emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă (prin care sunt încadrate într-un anumit grad de invaliditate) ori prelungirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă, în vederea acordării unor pensii de invaliditate, precum și pentru vizarea concediilor medicale de peste 90 de zile, sens în care prezintă mai multe înscrisuri medicale referitoare la starea lor de sănătate. De regulă, dosarele cu înscrisurile medicale sunt preluate de la pacienți, la intrarea în cabinet, de către asistentă și prezentate ulterior medicului, care dispune cu privire la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate, prin emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă, ori cu privire la acordarea sau neacordare vizei pentru concediile medicale, însă există și situații în care persoanele în cauză prezintă în mod direct medicului aceste înscrisuri. Consultația persoanelor care se prezintă la cabinet se rezumă la adresarea unor întrebări de către medic în legătură cu starea de sănătate a acestora. În acest context, medicul PLEȘA OVIDIU, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, primește diverse sume de bani, cuprinse între 100 și 600 lei, sau bunuri, cu titlu de mită, de la persoanele care se prezintă la cabinet, pentru a dispune în mod favorabil cu privirea la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate a acestora ori pentru a aplica viza pe concediile medicale prezentate. În urma analizării imaginilor video au fost identificate trei moduri de operare cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, luare de mită și tăinuire, astfel:
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă ori vizarea concediilor medicale înmânează în mod direct sumele de bani medicului (cu sau fără plic), în timp ce se află în cabinet, iar medicul primește banii și îi introduce în buzunar;
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă introduc între documentele pe care le prezintă sumele de bani (cu sau fără plic), înmânează aceste documente asistentei ori direct medicului, iar când medicul le verifică, găsește banii, îi ia dintre documente și îi introduce în buzunar;
– persoanele care doresc obținerea unor decizii medicale asupra capacității de muncă înmânează actele medicale și sumele de bani cu titlu de mită unor intermediari, care, la rândul lor, le înmânează medicului. Aceste persoane obțin decizii medicale asupra capacității de muncă, deși nu se prezintă la cabinet și nu sunt consultate de medic. De regulă, după ce medicul primește sumele de bani cu titlu de mită, remite aproximativ 30% din cuantumul acestora asistentei, care, de asemenea, îi primește și îi introduce în buzunar.
Există și situații izolate în care asistenta primește sume de bani sau bunuri, cu titlul de mita, direct de la persoanele care se prezintă la cabinet, după cu există situații în care aceasta preia dosarele medicale ale solicitanților pensiilor de invadilidate împreună cu plicurile cu bani și le remite ulterior medicului Pleșa Ovidiu.
3. Inculpata GRIGORESCU ANCA – DOMNICA (medic) și inculpatul Pelle Johannes-Ladislaus (asistent)
În sarcina inculpatei Grigorescu Anca – Domnica s-a reținut că în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor, în perioadele 11 – 12.05.2015, 15.05.2015, 18-21.05.2015 și 25.05.2015, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei medicale (examinarea persoanei și a documentației medicale în raport cu starea de sănătate constatată cu ocazia revizuirii medicale), a primit în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuirea medicală (sau de la diferite persoane apropiate acestora), direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, sume de bani cuprinse între 50 lei și 500 lei, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (105 acte materiale). În sarcina inculpatului Pelle Johannes-Ladislaus, s-a reținut că:
în perioada 13 – 14 mai 2015 și 22 mai 2015, cu intenție, a ajutat în mod repetat medicul expert al asigurărilor sociale Grigorescu Anca – Domnica, să primească cu titlu de mită sume de bani de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală. Ajutorul a constat în faptul că Pelle Johannes-Ladislaus a luat documentele medicale și sumele de bani (reprezentând mita) de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală și le-a dat medicului expert al asigurărilor sociale Grigorescu Anca – Domnica, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (7 acte materiale);
în zilele de 12 (4 acte materiale), 15 (2 acte materiale) 20 și 21 mai 2015 a dat medicilor experți ai asigurărilor sociale Grigorescu Anca – Domnica și Pleșa Ovidiu, ambii din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor, diferite sume de bani cuprinse între 200 lei și 400 lei în legătură cu îndeplinirea de către medicii experți ai asigurărilor sociele, a atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei medicale pentru un număr de 6 persoane care ar fi trebuit să se prezinte la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală (decizia medicală a fost eliberată fără examinarea stării de sănătate a persoanei în cauză, ci doar pe baza documentației medicale depusă de Pelle Johannes-Ladislaus), fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de dare de mită în formă continuată (8 acte materiale);
în calitate de asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor în zilele de 11, 13, 15, 19 și 24 mai 2015 a primit în mod repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuirea medicală, sume de bani cuprinse între 50 lei și 200 lei în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la redactarea/emiterea deciziei medicale, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale);
în perioada 18 – 21 mai 2015 și 25 mai 2015, a primit în mod repetat de la Grigorescu Anca – Domnica (medic expert al asigurărilor sociale) sume de bani cuprinse între 150 lei și 200 lei, deși fie a cunoscut fie a prevăzut că respectivele sume de bani au fost primite cu titlu de mită de către medicul expert al asigurărilor sociale de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală în acea zi, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de tăinuire în formă continuată (5 acte materiale). Inculpata Grigorescu Anca – Domnica și inculpatul Pelle Johannes-Ladislaus au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor prin următorul mod de operare:
La cabinetul medical situat în mun. Oradea, str. Dunărea nr. 6, jud. Bihor, își desfășoară activitatea de serviciu medicul Grigorescu Anca Domnica și asistentul medical Pelle Johannes Ladislaus, zilnic, de luni până vineri. De regulă, medicul se află la cabinet, în intervalul orar 07:30 – 12:00, iar asistenta – în intervalul orar 08:00 – 13:00. La cabinet se prezintă diverse persoane care solicită medicului emiterea unor decizii medicale privind încadrarea într-un grad de invaliditate ori prelungirea încadrării într-un grad de invaliditate, în vederea acordării unor pensii pe caz de boală, precum și pentru vizarea concediilor medicale, sens în care prezintă mai multe înscrisuri medicale referitoare la starea lor de sănătate.
De regulă, dosarele cu înscrisurile medicale sunt preluate de la solicitanți direct de către medicul Grigorescu Anca Domnica, care dispune cu privire la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate, iar emiterea deciziilor medicale se face pe loc.
Examinarea medicală a persoanelor care se prezintă la medicul Grigorescu Anca Domnica lipsește cu desăvârșire, aceasta solicitându-le acestora doar actele medicale, respectiv bilete de ieșire din spital în ultimele 6 luni și diferite analize, sau pentru cei încadrați în muncă, concedii medicale de peste 90 de zile. Acestea fiind singurele condiții impuse de medicul Grigorescu Anca Domnica pentru ca o persoană să fie pensionată pe caz de boală.
În acest context, medicul Grigorescu Anca Domnica, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, primește diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei, cu titlu de mită, de la persoanele care se prezintă la cabinet, pentru expertizarea medicală favorabilă și încadrarea într-un anumit grad de invaliditate a acestora ori pentru a aplica viza pe concediile medicale prezentate. În urma analizării imaginilor video au fost identificate două moduri de operare cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și luare de mită, astfel:
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale ori vizarea concediilor medicale înmânează în mod direct sumele de bani medicului (cu sau fără plic), în timp ce se află în cabinet, iar medicul în cazul în care primește banii în plic, așează plicul în partea dreapta-jos a biroului, iar de două-trei ori în cursul zilei, când nu se află pacienți în cabinet, medicul scoate bancnotele din plicuri și face inventarul sumelor primite, după care introduce banii în portofel.
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale introduc între documentele pe care le prezintă sumele de bani (cu sau fără plic), înmânează aceste documente direct medicului, iar când medicul le verifică, găsește bancnotele sau plicurile, le ia dintre documente și le mută în partea dreapta-jos a biroului său;
În majoritatea zilelor, după ce medicul primește sumele de bani cu titlu de mită, remite asistentului Pelle Johannes Ladislau între 150-200 de lei, bani pe care de fiecare dată îi introduce într-un plic și așază plicul pe biroul asistentului, când acesta nu se află în cabinet. Există și situații în care asistentul primește sume de bani, cu titlul de mită, direct de la persoanele care se prezintă la cabinet, după cu există situații în care aceasta preia dosarele medicale ale solicitanților pensiilor de invadilidate împreună cu plicurile cu bani și le remite ulterior medicului Grigorescu Anca Domnica. De asemenea, au fost identificate situații în care asistentul Pelle Johannes – Ladislaus a dat diferite sume de bani medicilor experți ai asigurărilor sociale (Pleșa Ovidiu și Grigorescu Anca-Domnica) pentru ca aceștia să acorde decizie de invaliditate anumitor persoane apropiate asistentului (cu ocazia remiterii sumelor de bani, Pelle Johannes – Ladislaus a remis medicului și documentele medicale ale acelor persoane).
INCULPATA CUN EMILIA – MARIANA (medic) și inculpata ȚIGAN GIANIANA-MIHAIELA-ADRIANA (asistentă)
În sarcina inculpatei Cun Emilia – Mariana s-a reținut că în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor, în perioada 18-21 mai 2015 și în 25 mai 2015, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei medicale (examinarea clinică a persoanei și a documentației medicale în raport cu starea de sănătate constatată cu ocazia revizuirii medicale), a primit în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, sume de bani cuprinse între 50 lei și 650 lei și alte foloase, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (89 acte materiale). În sarcina inculpatei Țigan Gianiana-Mihaiela-Adriana, s-a reținut că: în data de 20 mai 2015 cu intenție, a ajutat medicul expert al asigurărilor sociale Cun Emilia-Mariana, să primească cu titlu de mită suma de 200 lei de la una din persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală. Ajutorul a constat în faptul că Țigan Gianiana-Mihaiela-Adriana a luat documentele medicale și suma de bani (reprezentând mita) de la persoana care s-a prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală și le-a dat medicului expert al asigurărilor sociale Cun Emilia-Mariana, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de Complicitate la luare de mită. În calitate de asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor în perioada 19-21 mai 2015 și în 25 mai 2015 a primit în mod repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuirea medicală, sume de bani cuprinse între 20 lei și 50 lei în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la redactarea/emiterea deciziei medicale, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale). În perioada 18 – 21 mai 2015 și în 25 mai 2015, a primit în mod repetat de la Cun Emilia – Mariana (medic expert al asigurărilor sociale) sume de bani cuprinse între 600 lei și 800 lei, deși fie a cunoscut fie a prevăzut că respectivele sume de bani au fost primite cu titlu de mită de către medicul expert al asigurărilor sociale de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală în acea zi, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de tăinuire în formă continuată (5 acte material). Inculpata Cun Emilia – Mariana și inculpata Țigan Gianiana-Mihaiela-Adriana au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor prin următorul mod de operare:
La cabinetul medical situat în mun. Oradea, str. Dunărea nr. 6, jud. Bihor, își desfășoară activitatea de serviciu medicul Cun Emilia-Mariana și asistentul medical Țigan Geanina-Mihaela-Adriana, zilnic, de luni până vineri. De regulă, medicul se află la cabinet, în intervalul orar 08:10 – 11:30, iar asistenta – în intervalul orar 08:00 – 13:00. La cabinet se prezintă diverse persoane care solicită medicului emiterea unor decizii medicale privind încadrarea într-un grad de invaliditate ori prelungirea încadrării într-un grad de invaliditate, în vederea acordării unor pensii pe caz de boală, precum și pentru vizarea concediilor medicale, sens în care prezintă mai multe înscrisuri medicale referitoare la starea lor de sănătate.
De regulă, dosarele cu înscrisurile medicale sunt preluate de la solicitanți de către asistenta Țigan Geanina-Mihaela-Adriana, care le înmânează medicului Cun Emilia–Mariana. În continuare medicul Cun Emilia cheamă pe fiecare solicitant în parte în cabinet iar după o scurtă discuție cu pacientul dispune cu privire la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate sau cu privire la prelungirea încadrării într-un grad de invaliditate iar în funcție de aceasta îi solicită asistentei sale, Țigan Geanina-Mihaela-Adriana, emiterea deciziilor medicale, care de obicei se fac pe loc. Examinarea medicală a persoanelor care se prezintă la medicul Cun Emilia-Mariana lipsește cu desăvârșire, aceasta solicitându-le acestora doar actele medicale, respectiv bilete de ieșire din spital în ultimele 6 luni și diferite analize, sau pentru cei încadrați în muncă, concedii medicale de peste 90 de zile. Acestea fiind singurele condiții impuse de medicul Cun Emilia-Mariana pentru ca o persoană să fie pensionată pe caz de boală. În acest context, medicul Cun Emilia-Mariana, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, primește diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 400 de lei, cu titlu de mită, de la persoanele care se prezintă la cabinet, pentru expertizarea medicală favorabilă și încadrarea într-un anumit grad de invaliditate a acestora ori pentru a aplica viza pe concediile medicale prezentate. În urma analizării imaginilor video au fost identificate două moduri de operare cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și luare de mită, astfel:
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale ori vizarea concediilor medicale înmânează în mod direct sumele de bani medicului (cu sau fără plic), în timp ce se află în cabinet, iar medicul în cazul în care primește banii în plic, așează plicul în partea dreapta-jos a biroului, iar de două-trei ori în cursul zilei, când nu se află pacienți în cabinet, medicul scoate bancnotele din plicuri și face inventarul sumelor primite, după care introduce banii în portofel.
– persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale introduc între documentele pe care le prezintă sumele de bani (cu sau fără plic), înmânează aceste documente direct medicului, iar când medicul le verifică, găsește bancnotele sau plicurile, le ia dintre documente și le mută în sertarul de sus a biroului său, din partea ei stângă. La sfârșitul programului de muncă, după ce medicul inventariază sumele de bani primite cu titlu de mită, remite zilnic asistentei Țigan Geanina-Mihaela-Adriana sume cuprinse între 600-800 de lei, bani pe care îi înmânează direct sau îi așează pe biroul acesteia, când nu se află în cabinet. Există și situații în care asistenta primește sume de bani, cu titlul de mită, direct de la persoanele care se prezintă la cabinet, după cum în data d e 20 mai 2015 a fost identificată o situație în care aceasta a preluat un dosar medical de la un solicitant de pensie de invaliditate împreună cu un plic cu o sumă de bani, pe care le-a remis medicului expert al asigurărilor sociale Cun Emilia Mariana.
INCULPATA GUȚ ANA – MARIANA (medic) și inculpata COȘA VIOLETA-DORINA (asistentă)
În sarcina inculpatei Guț Ana s-a reținut că în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor, în perioadele 11-15 mai 2015, 18-22 mai 2015 și 25 mai 2015, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei medicale (examinarea persoanei și a documentației medicale în raport cu starea de sănătate constatată cu ocazia revizuirii medicale), a primit în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuirea medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, sume de bani cuprinse între 50 lei și 100 euro, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (178 acte materiale). În sarcina inculpatei Coșa Violeta-Dorina s-a reținut că:
în data de 22 mai 2015 cu intenție, a ajutat medicul expert al asigurărilor sociale Guț Ana, să primească cu titlu de mită o sumă de bani de la una din persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală. Ajutorul a constat în faptul că Coșa Violeta Dorina a luat documentele medicale și suma de bani (reprezentând mita) de la persoana care s-a prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală și le-a dat medicului expert al asigurărilor sociale Guț Ana, faptă ce întrunește elementele constitutive la infracțiunii de complicitate la luare de mită (1 act material). În calitate de asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor în perioadele 11-15 mai 2015, 18-22 mai 2015 și 25 mai 2015 a primit în mod repetat de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medicală, sume de bani cuprinse între 20 lei și 100 euro în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare la redactarea/emiterea deciziei medicale, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată (13 acte materiale). În perioadele 11-15 mai 2015, 18-22 mai 2015 și 25 mai 2015, a primit în mod
repetat de la Guț Ana (medic expert al asigurărilor sociale) diferite sume de bani cuprinse între 200 și 400 de lei, deși fie a cunoscut fie a prevăzut că respectivele sume de bani au fost primite cu titlu de mită de către medicul expert al asigurărilor sociale de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză pentru revizuire medical, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de tăinuire în formă continuată (11 acte materiale).
Inculpata Guț Ana și inculpata Coșa Violeta-Dorina au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor prin următorul mod de operare:
În cabinetul medical situat în mun. Oradea, str. Dunărea nr. 6, jud. Bihor, își desfășoară activitatea de serviciu medicul GUȚ ANA și asistenta medicală COȘA VIOLETA DORINA, zilnic, de luni până vineri. De regulă, medicul se află la cabinet, în intervalul orar 08:30 – 12:30, iar asistenta – în intervalul orar 08:00 – 14:00. Zilnic, la cabinetul medicului Guț Ana se prezintă diverse persoane care solicită medicului emiterea unor decizii medicale privind prelungirea încadrării într-un grad de invaliditate, în vederea acordării unor pensii medicale, precum și pentru vizarea unor concedii medicale, sens în care pacienții aduc mai multe înscrisuri medicale referitoare la starea lor de sănătate. De regulă, dosarele cu înscrisurile medicale sunt preluate de la pacienți la intrarea în cabinet de către asistenta Coșa Violeta și prezentate ulterior medicului Guț, care dispune cu privire la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate, prin emiterea unor decizii medicale, ori cu privire la acordarea sau neacordarea vizei pentru concediile medicale. De asemenea, există situații în care persoanele în cauză prezintă în mod direct medicului aceste înscrisuri. Consultația persoanelor care se prezintă la cabinet se rezumă la adresarea unor întrebări de către medic în legătură cu starea de sănătate a acestora.
În acest context, medicul GUȚ ANA, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, primește diverse sume de bani, cuprinse între 50 lei și 100 euro, sau bunuri, cu titlu de mită, de la persoanele care se prezintă la cabinet, pentru a dispune în mod favorabil cu privirea la încadrarea într-un anumit grad de invaliditate a acestora. De asemenea, pe lângă mita pe care o primește de la persoanele care intră în cabinetul său, medicul Guț Ana pretinde fiecăruia dintre acestea câte 1 leu pentru hârtia folosită în eliberarea deciziei de pensie. În urma analizării imaginilor video au fost identificate două moduri de operare cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și luare de mită, astfel:
– persoanele care intră în cabinetul medicului pentru a solicita emiterea deciziilor medicale, pun pe biroul medicului Guț Ana sau înmânează în mod direct acesteia, sume de bani sau plicuri care conțin sume de bani. Medicul ia/ primește banii sau plicurile care conțin bani și le introduce în sertarul din partea dreaptă jos a biroului. După ce colectează în sertarul său sumele de bani sau plicurile cu bani primite de la pacienți, doctorul Guț numără și sortează banii primiți după care îi așează pe toți într-un singur plic, celelalte plicuri le rupe și le aruncă la coșul de gunoi. La finalul programului, doctorul Guț Ana ia din sertarul biroului său plicul cu banii „colectați” de la pacienți după care încuie sertarul iar cheia o pune în portofelul personal. Din banii primiți de la pacienți, doctorul Guț Ana ia și pune separat într-un plic, sume de bani cuprinse între 200 lei – 400 lei pentru asistenta sa Coșa Violeta. La finalul programului, medicul lasă pe biroul său, plicul cu bani pentru asistenta Coșa Violeta, care, după plecarea medicului, ia plicul și-l pune în geanta personală. Există și situații izolate în care asistenta primește sume de bani sau bunuri, cu titlul de mita, direct de la persoanele care se prezintă la cabinet.
– persoanele care doresc obținerea unor decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate înmânează actele medicale și sumele de bani cu titlu de mită unor intermediari, care, la rândul lor, le înmânează medicului. Aceste persoane obțin decizii medicale, deși nu se prezintă la cabinet și nu sunt consultate de medic.
Ca o particularitate a modului de operare, există două sau trei situații în care, persoanele care solicită emiterea deciziilor medicale, introduc sumele de bani (cu sau fără plic) între documentele pe care le prezintă medicului. În aceste condiții, în momentul în care medicul verifică documentele, ia banii sau plicurile cu bani pe care le pune în sertarul din partea dreaptă jos a biroului”.
Perchezițiile de ieri, 17 iunie, au dus și la ridicarea în vederea cercetărilor a aproximativ 2.300 de dosare medicale, documente care atestă dreptul de proprietate al celor în cauză, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societăţi coordonate de cei în cauză precum şi 1.402.081 lei, 190.880 euro, 125.386 dolari, 10.640 franci elveţieni şi 89.000 forinţi. Polițiștii mai spun că, conform contractelor de creditare identificate, în perioada 2013 – 2015, cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi creditat societăţile coordonate cu peste 3 milioane de lei, bani folosiţi pentru diverse achiziţii. De asemenea, în conturile suspecţilor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1.143.733 lei, 38.940 euro şi 40.100 dolari.
apr. 12, 2017 0
mart. 15, 2017 0
nov. 18, 2016 0
iun. 23, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
Tare de tot.
S-a crezut ca pe astea nu-i face nimeni.Ar mai trebuii sa mearga si in vama Bors, sa vada de pctf.si acolo se ia spaga de la baietii din tranzit care aduc masini spre Moldova.
Bita, uitte ai cazut, te-a tradat ce-l ce-si uita caiuala in birou.Ce pacat de tine, vezi nu l-ai ajutat,ai facut nazuri mofturi. Auzi trei iesiri din spital si multe tratamente de recuperare.Nu stiai ca poti intra in pensie de boala si cu o iesire, asa faci tu cu prietenii?
Pe baiatul asta l-au lasat sa moara.Noroc ca mai sunt oameni de suflet care l-au sustinut .Singur pe lume şi cu probleme de sănătate, un tânăr din Oradea a primit o lovitură şi din partea statului, care i-a tăiat o parte din indemnizaţia de handicap. Şi aşa mică, suma nu-i ajunge nici măcar să-şi cumpere de mâncare de la o lună la alta. Ca să-i convingă pe medici că are nevoie de ajutor şi de însoţitor, i-a rugat pe medicii din comisie să-i deschidă o conservă cu o singură mână. Nu a reuşit să înduplece pe nimeni. http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Mila+statului+cu+60+de+lei+mai+mica+Un+tanar+sustine+i+s-a+redus