Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
oct. 13, 2015 Daniel Ardelean Actualitate, Eveniment 0 4422 vizualizari
Articol & Foto by Arthur Weber
Aproximativ 400 de spectatori de toate vârstele au umplut sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor marţi seara pentru un spectacol pus în scenă în premieră în Oradea. Într-un decor de vis ce ne trimitea cu gândul la străzile cu case tradiţionale din Lisabona, cinci muzicieni care mânuiesc cu o virtuozitate de invidiat instrumente acustice aveau să ne poarte pe sunetele melodioase ale unui gen muzical tradiţional portguhez: fado.
„Alma no Fado” (Suflet în fado) — aşa se intitulează proiectul care l-a readus pe solistul portughez Ricardo Caria în urbea de pe Criş. Un proiect ambiţios, unic în România, care a avut premiera în Arad, în 23 ianuarie 2015, s-a soldat cu o lansarea discului omonim, iar acum un turneu în alte şapte mari oraşe din ţară, prin care Ricardo doreşte să ne familiarizeze şi pe noi cu muzica fado, o muzică a sufletului, a emoţiilor şi a trăirilor.
Pe parcursul celor două ore cât a durat spectacolul, Ricardo şi echipa sa de instrumentişti — Marko Bugarin (clape, acordeon, mandolină), Marian Feraru (chitară clasică), Adrian Chiriac (chitară bas acustică), Grigore Teodorescu (tobe, percuţie) şi portughezul Luis Coelho (chitară portugheză, instrument caracteristic muzicii fado) — au interpretat coveruri ale unor muzicieni fado consacraţi şi ne-au dezvăluit şi câteva informaţii despre originile fado-ului, despre semnificaţia decorului şi despre tema cântecelor.
Nu au lipsit nici câteva momente inedite. Înaintea uneia dintre piese, Ricardo a coborât de pe scenă şi, după ce ales un grup de spectatoare, le-a rugat să-şi imagineze o scenă de serenadă şi, punându-se în genunchi, le-a dedicat piesa. O altă dedicaţie personalizată a fost interpretarea piesei „Amelia dos olhos doces” (Amelia ochi dulci) unei spectatoare pe nume Amalia, iar refrenul a fost adaptat ca atare. Cireaşa de pe tort a fost interpretarea maiestuoasă a piesei „Oameni” a lui Aurelian Andreescu, care a stârnit ropote de aplauze din partea întregii săli, întrucât Ricardo declarase că se simte pe jumătate român, întrucât stă din 2005 în România.
La sfârşitul spectacolului Ricardo le-a mulţumit tuturor pentru primirea călduroasă, a acordat autografe şi s-a pozat cu fanii în holul Casei de Cultură. Turneul „Alma no Fado” a continuat joi la Târgu-Mureş şi vineri la Cluj-Napoca, urmând ca săli de spectacole din Sibiu, Braşov şi Bucureşti să găzduiască turneul în data de 12, 13 şi respectiv 15 octombrie. Mai multe informaţii despre proiectul „Alma no Fado” se găsesc pe site-ul oficial www.almanofado.pt
Ricardo Caria a venit în România ca inginer mecanic în 2005, s-a stabilit în Arad, unde şi-a întemeiat o familie. Talentul său muzical a devenit cunoscut publicul în urma participării la „Vocea României”, sezonul 2.
nov. 18, 2024 0
oct. 08, 2024 0
feb. 01, 2022 0
ian. 27, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0