Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 01, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2732 vizualizari
Vineri, 1 iulie, conducerea Poliției bihorene a avut ocazia să se laude cu implicarea pe care instituția a avut-o în rezolvarea unui caz de omor deosebit de grav, victima fiind o bătrânică din Marghita, prădată și ucisă în bătaie. Colaborarea excepțională pe care polițiștii au avut-o cu magistrații de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a fost confirmată și de prim-procurorul Viorel Gavra (foto stânga), prezent în sala festivă din sediul IPJ Bihor. De altfel, acesta din urmă a profitat de ocazie pentru a le povesti pe larg jurnaliștilor despre grupul de 4 persoane (Lazăr Gyula, Ieremiaș Sandor, Balazs Ludovic și Radocz Istvan) care au ajuns după gratii în urma acțiunii comune a celor două instituții.
Povestea crimei
Prim-procurorul Gavra spune că acest caz a fost ținut departe de urechile presei dintr-un motiv foarte bine întemeiat: în dorința de a da cât mai multe informații senzaționale, ziariștii riscau să dăuneze unei anchete deosebit de complexe. Conform relatărilor reprezentantului Parchetului, femeia din Marghita a fost călcată de hoți în noapte de 21 spre 22 mai, după ce infractorii au pătruns în casa ei prin podul imobilului respectiv. Un ajutor important pentru anchetatori a venit de la o firmă situată vis-a-vis de locul faptei, unde erau în funcțiune niște camere de luat vederi care au înregistrat unele scene de care procurorii și polițiștii au putut să se folosească. De exemplu, grație camerelor respective a putut fi identificată mașina cu care tâlharii criminali au mers pe strada pe care locuia bătrâna. „Primele indicii în ceea ce privește făptuitorii apar în data de 4 iunie, când la Poliție se înregistrează un proces verbal prin care se specifică faptul că autoturismul respectiv a fost oprit în trafic, dar nu fusese identificat decât conducătorul auto. În data de 14 iunie, acel autoturism apare la Săcueni la un atelier de reparații, unde se prezintă, de data asta, conducătorul auto și un individ din Săcueni care spune că ar fi mașina lui”, a relatat prim-procurorul Gavra. Cetățeanul din Săcueni se numește Ieremiaș Sandor, iar proprietarul mașinii s-a dovedit a fi un cetățean maghiar. Implicațiile acestui caz trec de limitele administrative ale județului Bihor. Anchetatorii locali se intersectează cu colegii lor din Cluj, județ în care a fost comisă o tâlhărie (s-au furat bijuterii și telefoane mobile), iar amprentele găsite la fața locului ar fi condus la Săcueni. Procurorii bihoreni au avut și ei intenția de a percheziționa locuința suspectului, dar acesta a dispărut de la domiciliu. „Surpriza cea mare a fost în data de 29 iunie, când am reușit să punem mâna pe ei. În noaptea de 28 spre 29, aceeași echipă a făcut o tâlhărie la Arad, cu un mod de operare identic cu cel de la Marghita”, a declarat Viorel Gavra.
Au lăsat urme la amanet
Magistratul orădean spune că grupul de infractori a ajuns să o prădeze și să o ucidă în bătaie pe femeia de la Marghita după ce Ieremiaș Sandor a vândut pontul. Se pare că acesta lucrase, în urmă cu ceva vreme, la bătrână și știa că locuiește singură și că are ceva bijuterii prin casă. Doi dintre cei 4 răufăcători au intrat noaptea în locuința bătrânei, dar au fost surprinși de proprietară. „În acest context, au lovit-o, i-au smuls cerceii din urechi și inelele, iar a doua zi au mers la o bijuterie din Oradea”, relatează prim-procurorul Gavra. Acesta spune că printre cele furate de la femeie se număra și un inel care avea gravate inițialele proprietarei, lucru care i-a pus pe gânduri și pe cei de la amanet. Până la urmă, o nepoată de victimei a confirmat că bunica ei avea într-adevăr un astfel de inel. O greșeală a făptașilor a fost și că, la casa de amanet, ungurul Radocz Istvan (unul dintre tâlhari) și-a prezentat permisul de conducere, actul rămânând în formă fotocopiată la firma respectivă.
Omor deosebit de grav sau o încadrare și mai gravăPrim-procurorul Viorel Gavra se arată cu atât mai satisfăcut de soluționarea dosarului bătrânei omorâte, cu cât cei patru membri ai grupării sunt suspectați ca având un trecut serios în materie de fărădelegi. „Am, cel puțin personal, de discutat cu unul dintre ei (n.b. – Balazs) pentru că îl suspectez și de alte infracțiuni deosebit de grave comise în alt județ”, a precizat magistratul, reamintind că cei în cauză sunt arestați acum pentru 29 de zile; acuze: violare de domiciliu, tâlhărie și omor deosebit de grav. Totuși, procurorii vor încerca să schimbe încadrarea juridică a faptei în asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Motivul: „Ei preferau să meargă în echipă, iar Ieremiaș era creierul”, afirmă Gavra, menționând că este vorba despre persoane care au mai făcut prostii și în județe limitrofe, inclusiv pe partea maghiară.
Nu acceptați necunoscuți în casă!
Legat de acest caz trist și tragic, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Bihor, Iosif Mante (foto dreapta), atrage atenția că, de cele mai multe ori, infractorii se folosesc de comportamentul victimelor. Este vorba mai ales despre persoane vârstnice „care permit accesul în locuință, în case mai ales, unor persoane necunoscute care-și oferă serviciile pentru diferite lucrări, fără să-i cunoască, fără să știe cine sunt sau dacă pot face acele lucrări. Motivul infractorilor este practic familiarizarea cu locuințele și cu cele deținute de potențialele victime”.
mart. 11, 2025 0
sept. 25, 2024 0
sept. 05, 2024 0
aug. 01, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0