Actualizat octombrie 29th, 2024 11:45 PM
apr. 13, 2024 Adrian Popa Actualitate, Frontpage, Sănătate 0 1030 vizualizari
Urmare a Adresei Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile, cu privire la:
DSP Bihor transmite către populație următoarele informații:
Tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană acută, cauzată de Bordetella pertussis, cunoscută în limbaj popular ca „tuse măgărească”. Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, dar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub 1 an, în special în cazul sugarilor prea mici pentru a fi vaccinați cu schema completă de vaccinare (3 doze).
Infecția este înalt contagioasă, până la 90% din contacții apropiați dezvoltând boala. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin tuse și/sau strănut.
Simptomele inițiale ale infecției cu Bordetella pertussis includ tuse ușoară, ocazională, nas înfundat / rinoree, stare subfebrilă, ulterior în evoluția bolii apărând: tuse violentă, necontrolabilă, care îngreunează respirația, la finalul accesului de tuse, inspirul adânc producând un zgomot asemănător răgetului emis de măgar (de aici termenul popular de „tuse măgărească”), episoade de apnee (oprire temporară a respirației) – în special la sugari, expectorații vâscoase, vărsături în timpul sau după încheierea accesului de tuse, oboseală extremă după accesele de tuse convulsivă.
În unele cazuri, urmare a presiunii abdominale din timpul acceselor de tuse și a contracției musculaturii toracice pot să apară complicații de tipul herniilor sau chiar a fracturilor costale.
Episoadele de tuse pot să dureze câteva săptămâni sau luni de la debutul simptomelor (chiar și peste 10 săptămâni), infecția pertussis fiind cunoscută și sub denumirea „tusea de 100 de zile”. Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de 2 săptămâni de la debutul tusei.
Inițierea precoce a tratamentului este foarte importantă pentru evoluția ulterioară a cazului, motiv pentru care prezentarea la medic atunci când se suspectează această boală este de asemenea importantă.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice; corect și administrat la timp poate ajuta în prevenirea răspândirii infecției către contacții apropiați. În cazurile severe este necesară spitalizarea și aplicarea măsurilor de izolare respiratorie în secția de boli infecțioase. În cazuri mai puțin severe, în condițiile administrării tratamentului recomandat de medic, este necesară izolarea la domiciliu.
Tusea convulsivă este o boală transmisibilă prevenibilă prin vaccinare. Vaccinarea este singura modalitate de protecție în condițiile respectării schemei complete de vaccinare.
În conformitate cu Calendarul Național de Vaccinare schema completă de vaccinare a copiilor, presupune administrarea a 5 doze de vaccin DTPa: 3 doze în primul an de viață (la 2 luni, 4 luni și 11 luni), 1 doză la 6 ani, respectiv 1 doză la 14 ani. În vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei, se recomandă efectuarea vaccinului și la femeia gravidă în trimestru III de sarcină.
Alte mijloace de protecție:
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 11, 2024 0
iul. 06, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0