Actualizat aprilie 19th, 2025 1:43 PM
dec. 06, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 1236 vizualizari
În dimineaţa sărbătorii religioase a Sfântului Nicolae, astăzi, 6 decembrie, la Catedrala Greco-Catolică, de la ora 8.00 a fost oficiată Sfânta Liturghie, urmată de Utrenie de la 9.30, iar de la ora 10.00, Sfânta Liturghie Arhierească. Tot la celebrările din această dimineaţă un grup de seminarişti din anii III şi IV au fost hirotesiţi în treptele lectoratului şi ipodiaconatului.
Orădenii se mai pot ruga astăzi la moaştele Sfântului Nicolae, care vor mai fi păstrate până spre seară la lăcaşul de cult care îi poartă hramul.
Pentru astăzi după amiază, de la 16.00 este programat Sfântul Rozariu, iar de la 17.00, Sfânta Liturghie.
Apărător al bisericii
Bisericile de cult Ortodox şi Greco-catolic îl prăznuiesc astăzi pe Sf. Ierarh Nicolae, supranumit şi făcătorul de minuni şi considerat vestitor al lui Moş Crăciun, ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor şi al celor care călătoresc. Sf. Ierarh Nicolae s-a născut pe la sfârşitul secolului al treilea în localitatea Patara din Lichia, din Asia Mică, dintr-o familie de buni creştini. Micul Nicolae primeşte o educaţie religioasă şi este crescut în spiritul învăţăturii creştine, reuşind în acelaşi timp să asimileze de la o vârstă fragedă o cultură destul de solidă şi o înţelepciune robustă. Este hirotonit preot şi ulterior episcop. Sf Ierarh Nicolae cade, alături de creştini, victimă oprimărilor, actelor de violenţă şi cruzime, din vremea sângeroşilor împăraţi Diocleţian şi Maximilian. Este eliberat din închisoare în 313, odată cu înscăunarea împăratului Constantin cel Mare. Şi-a continuat viaţa dedicată bisericii, şi şi-a împărţit averea săracilor. S-a stins din viaţă în anul 342 după unele surse, sau în 348 după altele, moaştele sale fiind păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.
Legenda cadourilor şi a nuieluşei de Moş Nicolae
Mos Nicolae împărţea, ca şi Mos Craciun, daruri celor mici, fiind considerat din punct de vedere religios adevăratul Moş Crăciun. Se spune că ierarhul Nicolae poseda puteri magice. După mutarea moaştelor lui în biserica ce-i este dedicată, pelerinii creştini din toata lumea au venit să se închine la acestea şi au preluat legenda lui Moş Nicolae în locurile lor natale. Astfel, legenda s-a răspândit în toată lumea, fiind adaptată la caracteristicile fiecărei ţări. Obiceiul de a oferi o niueluşă de Moş Nicolae, îşi are originea tot în viaţa acestui sfânt. Potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae, dată ereticului Arie, a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători sa fie loviti cu joardă în semn de avertisment. Tot tradiţia spune că, nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusa în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamna că sfantul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Galerie foto ataşată
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 17, 2025 0