Actualizat aprilie 9th, 2025 12:06 AM
sept. 17, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2150 vizualizari
Cei 10 ani de activitate ai Astroclubului Meridian 0 au parte de o sărbătorire pe cinste. Evenimentele organizate azi, 17 septembrie, în Cetatea Oradea culminează cu prelegerea singurului român (de până acum) care a zburat în spațiul cosmic. Dumitru Prunariu este invitatul de onoare al acțiunii, fondatorul Agenției Spațiale Române trecând deja, la ora publicării, de conferința de presă special organizată la sediul Consiliului Județean Bihor.
Instituția e partener al evenimentului dedicat unui deceniu de activitate a Astroclubului, vicepreședintele Traian Bodea arătându-se încântat de faptul că poate să îl cunoască personal pe Prunariu, cel despre care a învățat la școală. „Ne mândrim cu astfel de români!”, a spus liderul de la județ și a precizat că instituția pe care o reprezintă va sprijini mereu asemenea manifestări și cu gândul ca tinerii să fie încurajați să urmeze calea cercetării. Și Nicoleta Pazamny, președintele Astroclubului Meridian 0, a arătat din plin că e copleșită de prezența la Oradea a figurii legendare a aviației mioritice. „Nu am avut așa emoții nici când mi s-a născut feciorul!”, a recunoscut dascălul întemeietor al clubului, asigurând că toți invitații de azi sunt somități în domeniile pe care le reprezintă.
Se pare că ceea ce e o surpriză pentru foarte mulți oameni, e ceva bine cunoscut pentru cosmonautul român. Dumitru Prunariu a vorbit cu naturalețe despre faptul că, în Evul Mediu, meridianul 0 a trecut prin Oradea, motiv pentru care se poate considera fără exagerare că orașul nostru a avut un merit uriaș în acțiunile de explorare a globului pământesc. Invitatul de onoare al evenimentului s-a oprit mai pe larg asupra istoriei Agenției Spațiale Române, pornind de la decizia Guvernului Roman de a o înființa și ajungând la momentul în care, din instituție bugetară, a devenit una care se descurcă foarte bine pe cont propriu. La ASR lucrează specialiști recunoscuți la nivel mondial care fac proiecte excepționale în domeniu.
Au fost prezentați și doi absolvenți de aviație: Cristian Lazăr și Ionuț Câmpean. Primul l-a contactat pe Dumitru Prunariu încă din perioada liceului spunându-i că el trebuie să devină al doilea astronaut român. Iar fostul cosmonaut l-a încurajat, însă, deocamdată, nu dă mari șanse ca un european să aibă șansa de a zbura în spațiu. Nu doar din considerente geo-politice. Potrvit fondatorului ASR, europenii nu vor avea capacitatea de a lansa nave spațiale timp de niște ani. Cu toate acestea, urmează să fie făcute selecții pentru eventuale misiuni, „recruții” putând fi din toate țările membre ale Agenției Spațiale Europene. Prunariu a declarat că așteaptă de multă vreme ca România să aibă un al doilea astronaut.
Jurnaliștii prezenți la conferința de presă de sâmbătă l-au bombardat pe celebrul invitat cu o serie de întrebări privind experiența sa din spațiu și modul în care el privește imensitatea Universului, respectiv tainele ei. Dumitru Prunariu vorbește extrem de umil despre toate acestea și consideră că omenirea va mai avea de lucru multă vreme cu deslușirea acestor enigme „cerești”. În opinia invitatului special al Astroclubului Meridian 0, „ar fi trist să aflăm deja tot și să nu mai avem ce cerceta”, iar „oricâte am descoperi, vom găsi tot mai multe (noi) taine de descifrat”.
Prunariu consideră că este foarte interesant de aflat cum anume s-a dezvoltat rasa umană sau cum s-a format Luna. Aparent, există o nouă teorie în acest sens: Terra s-ar fi ciocnit cu o altă planetă, gen Marte, iar în urma coliziunii o parte consistentă a prafului și pământului ridicat în atmosferă s-a solidificat și așa ar fi apărut satelitul natural al planetei albastre. „Căutăm să aflăm cum s-au format planetele și încotro ne îndreptăm”, a mai spus fostul astronaut, convins că și intențiile de a trimite oameni pe Marte sunt parte a acestor căutări. În ideea că pe planeta roșie, cândva, a curs un lichid despre care se crede că a fost apă, s-ar putea concluziona că și acolo a existat viață sub diverse forme. „Oare n-om fi și noi o sămânță aruncată de pe Marte?”, a întrebat retoric Dumitru Prunariu. Cât despre explorările dincolo de granița sistemului nostru solar, specialistul spune că nu e o utopie că oamenii vor ajunge la asemenea distanțe, însă acesta e un proiect pentru mai multe generații de acum înainte.
Desigur, singurul astronaut român de până acum a povestit și despre feeling-urile pe care le-a avut în timpul misiunii din 1981. Prunariu nu va uita niciodată cum e să îți vezi planeta natală de „afară” și ce se întâmplă în stare de imponderabilitate. De altfel, ca aspect hazliu, fostul astronaut a rememorat și cât de ciudat i-a fost să se reacomodeze cu gravitația Pământului după întoarcere. Aviatorul și-a amintit că i-a fost destul de greu să se reobișnuiască cu faptul că obiectele cad și nu levitează în jurul lui.
Dumitru Prunariu va vorbi în această seară, în Cetatea Oradea, în cadrul manifestării dedicate Astroclubului Meridian 0, după ora 18. Tema: 35 de ani de la primul zbor în cosmos al unui român. Simpozionul va începe la ora 15, iar printre lectori se mai numără prof. dr. Mircea Victor Rusu – cercetător științific I al Universității București, ingineul aerospația Cristian Lazăr, doctorandul în astrofizică Anabele Pardi, prof. Erika Lucia Suhay – membru al Comitetului Național Român de Astrofizică, Emil Turcu – muzeograf la Planetariul din Suceava și Valentin Grigore Târgoviște – președintele Societății Astronomice Române de Meteori).
De menționat că cele dezbătute azi la conferința de presă și, probabil, o parte a prelegerilor de la aniversarea Meridian 0 vor apărea într-o carte de care se va ocupa omul de cultură Mircea Bradu, unul dintre primii susținători ai astroclubului de la Oradea. La finalul conferinței de presă, Dumitru Prunariu a semnat în Cartea de Onoare a Municipiului Oradea.
aug. 29, 2016 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0