Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 22, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1913 vizualizari
Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 22 septembrie, o conferință de presă în teren în care a prezentat cele două coridoare verzi, însumând aproape 7 hectare, Coridorul verde Barcăului și Coridorul verde din Cartierul Soarelui, unde lucrările sunt aproape finalizate.
Coridorul din strada Barcăului – aproape 4 ha de spațiu verde redat orădenilor
„Pe coridorul Barcăului, am câștigat o suprafață verde de aproximativ de 4 ha, întreaga zonă fiind înainte de începerea lucrărilor una degradată și neîngrijită. Zona a fost delimitată în trei sectoare, care prin amenajarea specifică, vin în întâmpinarea nevoilor tuturor categoriilor de vârstă, dar și în întâmpinarea cerințelor persoanelor cu dizabilități. Astfel, în cadrul parcului, atât locurile de joacă, cât și zona de fitness au elemente care pot fi folosite de persoanele cu dizabilități. Totodată, din cele două toalete publice amplasate în parc, una este destinată acestor persoane”, a precizat viceprimarul Florin Birta.
Începute în cursul lunii noiembrie 2019, lucrările la Coridorul verde Barcăului sunt în valoare de 7.756.962, 87 lei fără TVA şi sunt realizate de SC Construcții Bihor SA – SC Edildrum Construct SRL, având ca termen de finalizare data de 30.09.2020.
Finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară: 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 Reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ.
Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit reconversia și reutilizarea unor terenuri degradate situate în zona cartierului Veteranilor, extinderea suprafeţei de spaţii verzi la nivel de oraş cu 38.074 mp, dar și creșterea procentului de populație care are acces facil la un spațiu public urban verde.
Coridorul verde Barcăului a fost amenajat în 3 sectoare distincte: zona A – pentru odihnă activă (sport, fitness – zona A) având o suprafață de 16.178 mp, zona B – pentru joacă și recreere (terenuri de joacă, peluze generoase cu o mare varietate de plante cu forme și dimensiuni diferite), cu o suprafață de 11.305 mp și zona C pentru odihnă pasivă – plimbări, odihnă pe iarbă, alei din materiale naturale cu o suprafață de 10.591 mp.
Facilitățile pentru sport constau într-un teren amenajat pentru jocul cu mingea, respectiv o platformă pentru fitness în aer liber, inclusiv pentru persoane cu dizabilități locomotorii.
Pentru joacă și recreere s-au amenajat echipamente de joacă pentru copii (inclusiv pentru copii cu dizabilități locomotorii), grupate în două perimetre adiacente în zona B, mese de șah și mese cu bănci pentru picnic – așezate în zonele înierbate.
Mobilierul urban constă în bănci, pergole, mese cu scaune pentru șah, coșuri de gunoi. Au fost montate şi două toalete publice automate racordabile în zona A (lângă terenul de sport) şi zona B și trei cișmele – dintre care două în apropierea toaletelor publice din zonele A și B, a treia în Zona C.
Aleile vor fi iluminate pe toată perioada nopții, pe stâlpii de iluminat fiind montate și camere de supraveghere.
Soluția adoptată în amenajarea peisagistică a vizat o diversitate mare de arbori, arbuști şi plante perene, care susțin ideea de culoar de vizibilitate dinamic. Astfel, cu ajutorul vegetației s-a realizat o zonă tampon între arterele de circulație cu care se învecinează parcul, prin împrejmuire cu gard viu.
Din suprafața de 38.074 mp propusă spre amenajare, 32.862 mp reprezintă suprafața verde gazonată prin însămânțare, irigată cu sistem de irigaţie automat, 1.090 mp reprezintă suprafețele ocupate de grupări de plante florale și arbuşti, 2.259 mp este suprafața cu alei pavate cu piatra și zone de relaxare, 840 mp are terenul de sport, în timp ce 548 mp reprezintă suprafața destinată locului de joacă și zonei fitness cu tartan.
În ceea ce privește arborii plantați, aceștia sunt în număr de 385 bucăţi și sunt din speciile: arțar, mesteacăn, fag, magnolia, stejar, cedru, chiparos, în timp ce arbuștii ornamentali sunt 12.262 buc, iar plantele florale perene – 700 buc.
Un alt obiectiv pe care Primăria Oradea îl are în această zonă este realizarea unei piste de alergare, care este realizată într-un proiect distinct, finanțat de la bugetul local. „În ceea ce privește pista de alergare, care va fi realizată aici printr-un proiect separat, aceasta trebuia inițial să vină până la bordura cu str. Barcăului. De aceea am modificat puțin proiectul de amenajare a coridorului verde Barcăului și am mutat pista de alergare mai înspre parc. Astfel, aceasta va avea o lățime de 1m, iar pe distanța de la bordura pistei de alergare la marginea drumului vom planta un aliniament de arbori, astfel încât cei care vor alerga aici o vor face în condiții de siguranță, nu la marginea șoselei, ci în preajma unui aliniament verde”, a completat viceprimarul Florin Birta.
Coridorul verde din Cartierul Soarelui, gândit ca o grădină de cartier
O altă investiție care se apropie de finalizare este coridorul verde din str. Aurel Covaci – Cartierul Soarelui.
Lucrările sunt realizate de asocierea de firme S.C Saminstal S.R.L – S.C. B &T Artă și Arhitectură S.R.L Satu Mare, iar valoarea contractului de lucrări (proiectare+execuție) este de 4.069.619,77 lei (fără TVA).
Suprafața propusă spre amenajare este de 31.217 mp.
În perioada 13.08.2019 – 13.02.2020 a fost derulată etapa de proiectare a obiectivului de investiţie și de obținere a autorizației de construire, iar lucrările de execuție au început efectiv în 25.02.2020, având ca termen de finalizare data de 30 septembrie 2020.
Finanțarea investiției este asigurată tot din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară: 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 Reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ.
Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit de asemenea reconversia și reutilizarea unor terenuri degradate situate în zona cartierului Soarelui, extinderea suprafeţei de spaţii verzi la nivel de oraş cu 31.217 mp, dar și creșterea procentului de populație care are acces facil la un spațiu public urban verde.
Construită ca o grădină de cartier, această zonă își propune să extindă acest aspect urban al orașului Oradea dinspre zona centrală înspre zonele periferice.
Rețeaua de alei a parcului, respectiv aleile asfaltate au fost astfel gândite încât să lege cele 3 zone de acces printr-un culoar pietonal cu o lățime de 2 m, care să permită acces facil în toate zonele de interes ale parcului: teren de baschet, zone de relaxare, zone de joacă pentru copii etc.
Zona de N-E a parcului este realizată ca o zonă peisagistică naturală, populată cu trei specii de copaci, grupați ordonat, oferind zone umbrite, dar și zone de pajiște însorită prin prezența speciilor liquidambar, arțar și fag în zona perimetrală.
Pentru a pune în valoare zona de confluență a aleilor, au fost executate trei zone de relaxare sferice, amenajate cu un decor floral de joasă și medie înălțime.
Locurile dedicate copiilor au fost amplasate în întreg parcul, atât în zona de expunere solară, cât și în zona de umbră, în zona învecinată cu zona principală a parcului, cât și lângă terenul de sport.
O zona dedicată șahului a fost gândită în capătul uneia din aleile satelit, și anume cea care asigură acces în partea de N-E a parcului. De asemenea, există și o zonă dedicată jocului de tenis de masă.
În incinta parcului, având în vedere zona socială largă pe care o va deservi, a fost amplasat un teren de baschet, prevăzut cu sistem de iluminat la înălțimea de 5,5 metri, înconjurat cu plasă de sârmă, cu acces din zona aleii ce îl deservește.
Zona perimetrală generoasă a parcului a oferit condițiile pentru construirea unei piste de alergare realizată din materiale modeme (tartan). Aceasta are o lungime de 785 mp.
În ceea ce privește iluminarea ambientală, aleile sunt iluminate cu stâlpi de iluminat pe toată perioada nopții.
Perimetral, parcul este protejat de o perdea fonică înaltă, formată din două tipuri de aliniamente: fag și stejar.
Din suprafața de 31.217 mp propusă spre amenajare, 27.015 mp reprezintă suprafața verde gazonată prin însămânțare, irigata cu sistem de irigaţie automat, 1090 mp reprezintă suprafața ocupată de grupări de plante florale şi arbuști, 1697 mp este suprafața cu alei asfaltate și zone de relaxare, 630 mp este suprafața terenului de baschet și 630 mp cea a terenului de baschet.
În ceea ce privește arborii plantați, aceștia sunt în număr de 256 buc din speciile arțar, mesteacăn, fag, magnolia, stejar, cedru, chiparos și 3490 de arbuști ornamentali de diferite varietăţi.
În ceea ce privește mobilierul urban, au fost amplasate 84 bănci de odihnă, 30 de coșuri de gunoi, 92 de stâlpi de iluminat, 4 leagăne duble, 2 complexe de joacă cu tobogan, 3 seturi măsuțe șah + scaune și 2 mese tenis de masă.
oct. 16, 2024 0
oct. 15, 2024 0
oct. 09, 2024 0
sept. 06, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0