Actualizat mai 15th, 2025 12:13 AM
nov. 26, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 891 vizualizari
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor a iniţiat un proiect de cooperareşi schimb de experienţă cu omologi din Ungaria şi Slovacia, în cadrul căruia se desfăşoară în perioada 25-27 noiembrie seminarul „Transfer de experienţă privind utilizarea SIS (Sistemul Informatic Schengen)”, la care iau parte două delegaţii din cele două ţări.
Pe parcursul celor trei zile vor fi abordate aspecte privitoare la cadrul legal şi organizarea Poliţiei Române şi a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, rezultatele obţinute în activitatea de combatere a criminalităţii, modul de lucru Schengen, utilizarea Sistemului Informatic Schengen (S.I.S), cooperarea poliţienească prin organizarea de patrule mixte şi acţiuni . De asemenea, în perioada 12 decembrie – 9 ianuarie efective mărite de poliţişti bihoreni şi maghiari vor derula acţiuni comune pe teritoriile celor două ţări pentru combaterea accidentelor rutiere, care sunt de regulă în număr crescut de Sărbătorile de Iarnă.
„În condiţiile în care România va fi evaluată în perioada 6 – 10 decembrie pe ultimul din cele cinci domenii, respectiv Sistemul Informatic Schengen, eforturile poliţiştilor bihoreni făcute în domeniul pregătirii profesionale sunt susţinute prin acest seminar, în cadrul cărui sunt dezbătute situaţii concrete cu care s-au confruntat colegii din Ungaria şi Slovacia”, a declarat în deschiderea seminarului, comisar şef de poliţie Adrian Bucur, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor.
Fekete Csaba, inspector şef în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hajdu Bihar – Ungaria a precizat că între judeţul Bihor şi Hajdu Bihar există o colaborare fructuoasă de mai mulţi ani. „În ceea ce ne priveşte un aspect prioritar a fost analiza factorilor de risc la deschiderea frontierelor, drept pentru care i-am instruit pe poliţiştii noştri cum să acţioneze în situaţii concrete, în acest sens. În ultimii ani s-au derulat mai multe acţiuni comune pe teritoriile celor două judeţe, în special în domeniul circulaţiei rutiere, urmând că în curând să se desfăşoare acţiuni similare pentru reducerea infracţionalităţii în sectorul economico-financiar”, a declarat oaspetele maghiar.
În schimb, colaborarea directă poliţienească între Slovacia şi România a fost deschisă astăzi. „Suntem deschişi pentru această colaborare şi pentru schimbul de informaţii între cele trei spaţii, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu probleme comune. Schimbul de informaţii între cele trei zone va fi ca atare, benefic pentru noi toţi”, a declarat Boris Bena, directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a judeţului Banska Bystrica, din Republica Slovacia.
Pentru reducerea infracţionalităţii economico-financiare, există deja în lucru, a mai informat Adrian Bucur, şeful Poliţiei bihorene, câteva cazuri de firme slovace care operează pe teritoriul României şi ale unor firme româneşti care îşi desfăşoară activitatea în Slovacia, suspecte de diferite ilegalităţi.
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 14, 2025 0