Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
aug. 21, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1989 vizualizari
Conducerea proaspăt desemnată a filialei bihorene a Fundației Mișcarea Populară (FMP) s-a prezentat miercuri (21 august) în fața presei locale din Oradea. Și nu oriunde, ci într-o sală de consiliu de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, semn că intențiile sunt de altă natură și nu se vrea un pseudo-partid politic cu această fundație. În frunte cu universitarul Sorin Borza, liderii noii entități își propun să păstorească „o comunitate de oameni activi care împărtășesc convingeri și valori specifice ideoligiei populare” și să devină o voce importantă. Ba chiar o portavoce pentru acei bihoreni/orădeni care, din diverse motive, nu au putut sau nu au vrut să se implice până acum în activități politice sau civice.
Sită pentru politicieni și politici
Conform crezului manifestat de șefii FMP Bihor, toți oamenii interesați de mai binele societății (în general) și al comunității locale în care trăiesc și care au expertiză și experiență în diverse domenii sunt așteptați să se aăture unui organism care se vrea apolitic, dar care își propune să conteze în ochii politicienilor. După cum a explicat pe scurt conferențiarul universitar Dorin Coita, se așteaptă implicarea oamenilor „buni”, în ideea că țara are „resurse și elite, dar ele stau deoparte”. Prin urmare, ar urma ca FMP să aibă grijă ca aceste elite să fie mobilizate și să se simtă utile. Pentru a concretiza puțin discuția generală despre menirea Fundației nășite de președintele Traian Băsescu, Coita spune că se va merge, printre altele, pe ideea elaborării de grile de valori pentru candidații la funcții publice, dar și pe evaluarea modului de cheltuire a banului public și a managementului instituțional. Fostul pedelist Claudiu Popa crede că FMP va putea servi și drept mijloc de selectare de membri pentru partidele politice. Absolvent de Științe Politice și Drept și fost jurnalist local și clujean, Daniel Meze face și el parte din echipa de conducere a filialei bihorene. Tânărul spune că se regăsește perfect în această entitate la care a aderat în vederea creării unei societăți civile și civice mai pregnante în Oradea și Bihor.
Între UDMR și PPMT, ungurii să aleagă Mișcarea Populară!
Un mesaj mai aparte a fost transmis azi de Marton Attila, unul dintre directorii rețelei Radio Transilvania, cel care s-a arătat încâtat de faptul că, în 1993, a făcut parte din echipa care a înființat primul post de radio privat din Oradea (Sonvest) și că, ulterior, împreună cu Mircea Bradu, a pus bazele Radio Transilvania, contribuind prin politica editorială a stațiilor la „lărgirea orizontului publicului ascultător”. Marton spune că nu a privit niciodată cu simpatie falia creată (și politic) între români și maghiari, regretând că cetățenii de etnie maghiară nu au decât două variante, în caz că vpor să se implice: UDMR sau PPMT. Voalat, reprezentantul FMP a adresat invitația ungurilor din Oradea și Bihor să se alăture fără rețineri acestei platforme noi.
În acest moment, conform celor declarate de liderii Fundației, în Bihor există peste de 100 de adeziuni, 85% dintre persoanele înscrise fiind virgine din punct de vedere politic. Claudiu Popa spune că 75% dintre cei care s-au înscris vor fi dispuși să participe la dezbateri și ședințe, restul manifestându-și dorința doar de a fi informați cu privire la activitatea FMP.
Nu e politică, e civism
Liderii locali subliniază că ceea ce se întâmplă în fundație nu are nimic cu activismul politic. Sorin Borza a menționat că entitatea pe care o conduce are atribuții pe linie de desfășurare de studii/cercetări în domeniul strategic, politic și economic, de inițiere de dezbateri pe plan național, local sau internațional asupra problemelor evoluției mediului politic sau de asigurarea de informări și documentări de specialitate, editarea, tipărirea și difuzarea de reviste și alte publicații de specialitate, ghiduri și pliante cu caracter informațional. Iar toate acestea vor fi făcute de oameni care se și pricep la diversele domenii în care FMP se implică. „Așteptăm idei și proiecte și din afara FMP, de la oameni care nu vor să facă politică, dar sunt dispuși să se bată pentru ideile lor”, a declarat Borza.
Masă critică în facere
Întrebat despre modul în care o analiză pe un subiect concret – de exemplu de administrație locală sau județeană – dezbătut de membrii Fundației va ajunge să fie luat în considerare de politicul decident (mai ales în cazul unor majorități de două treimi în consiliile locale și județene, respectiv în Parlamentul României), președintele filialei bihorene al FMP a avut o abordare interesantă. Sorin Borza a declarat pentru bihorstiri.ro că, spre deosebire de ce se crede (sau ce se vede), politicienii își schimbă punctele de vedere și modul de acțiune în funcție de electorat. Doar că, pentru ca acest lucru să se întâmâple, spune universitarul, e nevoie de existența unei mase critice suficient de mari și care să vină și cu argumentele necesare. În cazul în care sunt întrunite aceste condiții, de frica votanților, decidenții politic se vor mula pe solicitările cetățenești, consideră Sorin Borza.
[nggallery id=1769]
Cei care doresc să afle mai multe despre Fundația Mișcarea Populară și cei care vor să se înscrie pot accesa site-ul miscareapopulara.eu.
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0