Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
iul. 26, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 7111 vizualizari
Analiza deputatului Găvrilă Ghilea, prim-vicepreşedinte al PNL Bihor, cu privire la modul „ilegal şi imoral” în care au fost alocate fondurile pentru judeţe în cadrul etapei a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) l-a provocat pe liderul PSD, Ioan Mang. Miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul filialei pe care o conduce, acesta a ţinut să spună din nou, răspicat, că nu criteriile politice au stat la baza repartizării sumelor. În opinia lui Mang, atitudinea liberalilor prin care aceştia încearcă să demonstreze că Bihorul nici nu a luat bani mulţi comparativ cu alte judeţe este una criticabilă în condiţiile în care este vorba despre peste 160 de milioane de euro. „Dar e mare act de bravură când cineva semnează un contract de 2 milioane!”, a spus preşedintele PSD Bihor referindu-se la stilul primarului Ilie Bolojan de a prezenta realizările sale. De asemenea, Mang a aminit că nimeni nu a spus nimic atunci când, pe PNDL 1, Bihorul a primit peste un miliard de lei, fiind pe locul I în top. Şi că, pe vremea Guvernului Cioloş, judeţul nostru a căzut pe locul II. Ioan Mang s-a folosit de nişte slide-uri de sinteză în ceea ce priveşte modul de alocare a banilor pentru Bihor. Cele 173 de proiecte care vor fi finanţate până în 2020 au fost depuse de 75 de primării şi de Consiliul Judeţean.
În ceea ce priveşte domeniul şcolilor, grădiniţelor şi creşelor, 66 de proiecte vor putea fi implementate, în valoare totală de 54,4 milioane de lei. Lista primăriilor: Abram, Avram Iancu, Batăr, Borod, Bratca, Bulz, Căbeşti, Cefa, Ceica, Copăcel, Derna, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Gepiu, Holod, Husasău, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Marghita, Salonta, Olcea, Aleşd, Ştei, Vaşcău, Remetea, Roşia, Sîmbăta, Sînmartin, Sîrbi, Spinuş, Şimian, Tinca, Tulca, Ţeţchea şi Uileacu de Beiuş.
Pentru alimentare cu apă / canalizare / staţii de epurare, următoarele primării vor primi un total de 293.000.000 de lei: Balc, Batăr, Borod, Borş, Bratca, Brusturi, Budureasa, Bulz, Căpâlna, Cărpinet, Cefa, Ciumeghiu, Curăţele, Drăgăneşti, Holod, Ineu, Lunca, Marghita, Salonta, Aleşd, Ştei, Remetea, Săcădat, Sânnicolau Român, Sîrbi, Şoimi, Tăuteu, Toboliu şi Uileacu de Beiuş. Aici, este vorba despre 37 de proiecte.
46 de unităţi administrativ teritoriale au primit finanţare pentru 51 de proiecte vizând drumuri comunale, străzi, poduri şi podeţe. Pe lista prezentată de liderul PSD Bihor apar localităţile Auşeu, Balc, Budureasa, Bulz, Căbeşti, Cefa, Ceica, Derna, Diosig, Dobreşti, Drăgeşti, Finiş, Gepiu, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Mădăras, Marghita, Nojorid, Nucet, Săcueni, Ştei, Vaşcău, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Roşiori, Săcădat, Sîmbăta, Sînmartin, Sîntandrei, Sîrbi, Spinuş, Şimian, Şinteu, Şuncuiuş, Tărcaia, Tăuteu, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Ţeţchea şi Vîrciorog.
Pentru centre medicale, dispensare şi echipamente medicale, prin PNDL vor putea fi absorbiţi în Bihor 9,2 milioane de lei. Au fost depuse proiecte în acest domeniu de primăriile Borod, Gepiu, Lăzăreni, Măgeşti, Sălard, Sîmbăta, Şinteu, Şoimi, Tămăşeu, Ţeţchea, Uileacu de Beiuş şi Vadu Crişului. De asemenea, comunele Cherechiu şi Pocola vor putea lucra la iluminatul stradal, în valoare de 750.000 de lei.
Ca responsabil de Direcţia Tehnică din cadrul Consiliul Judeţean Bihor, preşedintele PSD a reamintit că nu e neglijabilă nici suma totală de peste 190 de milioane de lei care a fost aprobată pentru drumuri judeţene. Cele trei proiecte care vor înghiţi aceşti bani (n.b.: o direcţie investiţională criticată, punctual, de viceliderul PNL Bihor, deputatul Ghilea) sunt: reabilitarea şi modernizarea DJ 764 Beiuş – Roşia – Aştileu – Aleşd (33,6 km), reabilitarea şi modernizarea DJ 767/767C: DN 76 (Sîmbăta) – Dobreşti – Lunca Sprie – DJ 764 (21 km) şi reabilitarea şi modernizarea DJ 767A Uileacu de Criş (DN1) – Bălaia – Burzuc – Sîrbi (DN19E).
Conform celor spuse de preşedintele Mang, temerea (şi la Bucureşti) este că nu vor fi atâtea contractări cât să fie terminaţi toţi banii alocaţi Bihorului. Calendarul prevede ca primarii să depună toate documentaţiile aferente proiectelor aprobate până la 11 noiembrie 2017, iar până la 31 decembrie să semneze contractele de finanţare efective. După aceea se poate trece la licitaţiile pentru desemnarea executanţilor. Dacă se va constata pe parcurs că nu vor putea fi folosiţi toţi banii alocaţi, respectiv că va fi nevoie de mai puţini bani în urma licitaţiilor, s-a convenit cu Ministerul Dezvoltării ca sumele rămase neutilizate să fie folosite tot pentru proiecte din Bihor. Lucru care bucură şi Consiliul Judeţean în contextul în care mai are depuse două proiecte pe drumuri, dar acestea nu au fost aprobate deocamdată.
Accentuând că toate primăriile care au depus proiecte au fost alese pentru a primi bani în cadrul PNDL 2, Ioan Mang a ţinut să felicite toţi edilii care şi-au dovedit ataşamentul faţă de comnunităţile pe care le păstoresc, urându-le succes în realizarea obiectivelor. Dincolo de mândria că toate cele 29 de primării pesediste au depus proiecte, liderul filialei bihorene a amintit de primarii liberali din Sântandrei, Vîrciorog, Ştei şi Vaşcău, apreciind că demersurile lor vor contribui la creşterea nivelyului de trai al locuitorilor din zonele respective. Cât despre primarii care nu au depus niciun proiect, poate de teamă că alocările de fonduri vor fi pe criterii politice cunoscute de pe vremea ministrei Elena Udrea, preşedintele Mang crede că unuii dintre ei nu şi-au dat interesul. Iar alţii ar putea avea fonduri proprii prea mari şi nu au nevoie de ajutor de la Guvern.
ian. 31, 2023 0
feb. 12, 2022 0
iul. 15, 2021 0
apr. 25, 2021 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0