Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
aug. 18, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1130 vizualizari
Zeci de reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului de afaceri din Bihor au participat timp de două zile (marți, 17 august, respectiv miercuri, 18 august), la consultările publice care privesc variantele preliminare ale documentelor strategice: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Clima (PAEDC). Întâlnirile au avut loc la Prefectura Bihor.
Consultările au fost organizate de Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, și au avut în vedere implementarea unor strategii importante de dezvoltare a orașului și Zonei Metropolitane Oradea.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) include toate proiectele Municipiului Oradea și ale Zonei Metropolitane Oradea pentru perioada de programare 2021 – 2027. SIDU vizează dezvoltarea unor proiecte din următoarele domenii: mobilitate urbană, educație, sănătate, eficiență energetică, termoficare, turism, monumente istorice, cultură, spații verzi, infrastructura de utilități publice, digitalizare (smart city), infrastructură de sprijinire a mediului de afaceri, precum și alte servicii publice.
„De ce este important să avem aceste strategii? Pentru că noi ne axăm foarte mult pe accesarea a cât mai multor proiecte cu fonduri europene finanțate de Uniunea Europeană. În momentul în care dorești să finanțezi o investiție pe fonduri europene sau cu bani de la Banca de Investiții, dacă nu ai acel proiect cuprins într-o strategie, cu siguranță nu vei obține finanțare. Avem câteva direcții importante în care dorim să implementăm anumite proiecte și acestea sunt cuprinse în strategiile pe care le dezbatem și dorim să le aprobăm”, a declarat primarul Oradiei, Florin Birta.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă are ca scop:
dezvoltarea transportului public (achiziția de tramvaie și autobuze, modernizarea și construirea liniilor de tramvai);
mobilitatea rutieră (Pasajele de la Gară, Magazinul Crișul, pasaj peste centură în zona Meșteșugarilor, Pasaj dintre Bd. Decebal și str. Vladimirescu, crearea unor coridoare de mobilitate precum cel din Bd. Decebal);
construirea unor poduri și pasarele pietonale (Pod Hilton, pasarelă în zona străzii Traian Blajovici sau pod pietonal peste Crișul Repede între str. Sovata și Splaiul Crișanei, în zona insuliței de pe Crișul Repede);
pietonalizarea și modernizarea unor străzi pietonale din zona centrală (Piața Independenței, str. Primăriei, Piața Concordiei, modernizare Calea Republicii, Str. Episcop Mihai Pavel, zone pietonale pe malurile Crișului Repede, Parcul Traian, piațeta din str. Dunării);
piste de biciclete și proiecte de bikesharing.
„O strategie de dezvoltare pe termen mediu-lung ar trebui să asigure o coerență a actului de guvernare la nivel zonal și municipal și o creștere a transparenței banului public stabilind prioritățile de alocare a resurselor financiare, materiale, logistice și umane la nivelul comunității, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare propuse. Vorbim de această strategie în contextul oportunității oferite de exercițiul financiar 2021 – 2027 pentru administrațiile publice locale în vederea realizării proiectelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților. Un document de planificare strategică care să facă o analiză a situației actuale și a provocărilor este necesar pentru a putea veni cu un pachet de proiecte coerente care, dincolo de faptul că pot fi dorite de administrație, trebuie să răspundă nevoilor reale ale comunității”, a precizat Radu Onofrei, directorul general al SC Romactiv Business Consulting SRL, firmă care realizează Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană.
Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Climă
Prin Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Climă se urmărește finanțarea proiectelor din domeniul eficienței energetice (reabilitarea termică a peste 200 de blocuri de locuințe și a unor școli și grădinițe din Oradea), proiecte din domeniul termoficării, cel al energiilor regenerabile, în special geotermal, precum și proiectele de mobilitate. Această strategie are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră și oprirea schimbărilor climatice.
În domeniul sănătății, principalul proiect este construirea noului spital de boli infecțioase din str. Vlădeasa, proiect în valoare de 128 milioane de euro. Acest proiect are studiul de fezabilitate finalizat și transmis către Ministerul Sănătății în vederea includerii la finanțare prin PNRR.
În ceea ce privește domeniul educației, vor fi reabilitate școli și grădinițe din Oradea. Printre proiectele prioritare menționăm reabilitarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” și construirea unei școli noi în zona cartierului Nufărul, unitate necesară datorită dezvoltării acestei zone.
În vederea sprijinirii mediului de afaceri se va realiza centrul intermodal din Calea Borșului, extinderea Parcului Industrial nr. 1, precum și introducerea de utilități în parcurile industriale nr. 2 și 4.
Dezvoltarea componentelor de tip smart city va urmări proiecte în domeniul digitalizării precum:
dezvoltarea dispeceratului integrat securizat de coordonare a intervențiilor pentru rezolvarea solicitărilor cetățenilor;
dezvoltarea unui sistem unic de supraveghere în Oradea;
proiecte de dezvoltare a furnizării serviciilor online de către Primăria Oradea și de instituțiile și societățile din subordinea Consiliului Local.
Componentele de tip smart city vor viza si domeniul sănătății, prin crearea unui sistem de interoperabilitate a unităților medicale publice din Oradea, domeniul educațional, prin modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii IT și domeniul mediu și eficiența energetică, prin dezvoltarea unui sistem de iluminat public inteligent.
Principalul proiect din domeniul turismului este amenajarea Grădinii Termale Ioșia. Un alt obiectiv important este finalizarea restaurării Cetății Oradea.
Proiectele de parcuri și spații verzi vizează crearea Grădinii Urbane Nufărul, precum și modernizarea parcurilor 1 Decembrie, Petofi sau parcul din șanțul Cetății. Totodată se dorește realizarea unui proiect de regenerare urbană în Cartierul Nufărul (intervenții asupra străzilor, aleilor, mobilierului urban, iluminatului public, spațiilor verzi și parcărilor dintre blocuri), proiect care va fi realizat după finalizarea proiectului geotermal din Cartierul Nufărul.
Elaborarea documentelor strategice: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) reprezintă principala activitate din cadrul proiectului „Acțiuni de Simplificare a Procedurilor Administrative și de Planificare Strategică pentru cetățenii din Municipiul Oradea și Zona Metropolitană”, Cod SMIS 135973, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
iul. 26, 2024 0
oct. 30, 2023 0
iul. 11, 2023 0
apr. 01, 2022 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0