Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 27, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1435 vizualizari
O modificare a Regulamentului privind alimentarea cu energie termică pe teritoriul Municipiului Oradea vine să bage pumnul în gura celor care vor să construiască imobile noi. Pe scurt, viitorii proprietari care își edifică locuințe de la zero nu vor avea libertatea de a-și alege din start un sistem de încălzire așa cum și-ar dori, ci vor trebui să se lase pe mâna celor de la Electrocentrale Oradea SA. Propunerea de modificare a Regulamentului invocat se va afla pe masa aleșilor locali în ședința ordinară de miercuri, 29 februarie și, textual, prevede următoarele (printre alte noutăți): „în cazul construcțiilor unor noi imobile, operatorul serviciului de transport, distribuție și furnizare agent termic prin SACET (n.b.: Electrocentrale Oradea) va emite avizele privind soluția de asigurare cu energie termică a imobilelor, solicitate prin Certificatele de Urbanism”. Traducem: dacă vreți să investiți în construirea unei case familiale, CET va fi structura care vă va spune ce fel de încălzire veți avea. Dacă aveți „ghinionul” ca terenul pe care doriți să construiți să se afle în zona unitară A de încălzire (care va fi și ea pe masa Consiliului Local Oradea în ședința de miercuri), este puțin probabil ca Electrocentrale să vă recomande un sistem care nu este alimentat de la rețeaua centralizată în care Municipalitatea urmează să bage bani europeni. Adică o bună parte a orădenilor, că vor sau nu, vor fi obligați să servească din termia deficitară propusă de CET, în numele retehnologizării pe gaz a centralei și în speranța că schimbarea magistralelor (prevăzută în proiectul Primăriei) va face ca pierderile să scadă cel puțin până la nivelul la care clienții să nu mai plătească aiurea în plus, în lunile cu frig extrem. Adică să nu se mai întâmple așa cum se întâmplă la începutul anului 2012, când facturile de încălzire centrală au crescut cu minimum 20%!
Vrei gaz? Întreabă CET-ul mai întâi…
Printre modificările care vor mai fi aduse Regulamentului de alimentare cu energie termică în Oradea, se numără cea referitoare la obligativitatea CET de a elabora, în termen de 60 de zile de la aprobarea noii forme de regulament de către Consiliul Local, procedura tehnico-economică aferentă branșărilor / debranșărilor la/de la sistemul centralizat pentru imobilele situate în zona unitară de încălzire A. Adică cea în care se permite exclusiv folosirea rețelei CET. Deci nu e imposibil ca Municipalitatea să-și fi dat seama că este cel puțin imoral să oblige orădenii să rămână captivi în actualul sistem termic fără a le lăsa deschisă o portiță. Cât de mică și de inaccesibilă să fie ea, dar totuși ceva. De asemenea, în proiectul de hotărâre apărut pe site-ul Primăriei apare și un paragraf legat de rețeaua de gaze: „Furnizorul de gaze naturale nu va acorda avize de instalare a sistemelor individuale de asigurare a energiei termice în zona unitară A, decât cu acordul scris al Primăriei Municipiului Oradea prin Direcția Tehnică, în baza avizului emis de către operatorul SACET…în conformitate cu prevederile prezentului Regulament”. Pentru a citi ce prevede proiectul cu zonele unitare accesați acest link, iar pentru modificările pe care aleșii locali se pregătesc să le aprobe în privința Regulamentului de alimentare cu energie termică în Oradea urmăriți acest link.
Trece sau nu trece?
Precizăm că nu prea există niciun dubiu că toate aceste proiecte nedorite de o mare parte a cetățenilor din Oradea vor trece de plenul legislativului local. Mai puțin în cazul în care, așa cum s-a mai întâmplat de câteva ori, la începutul ședinței, se va anunța că Executivul retrage proiectul/proiectele cu pricina. Atât pentru zonele unitare de încălzire, cât și pentru modificarea Regulamentului de mai sus sunt necesare 14 voturi favorabile. Cu toată opoziția (anunțată deja a) grupului PDL (inclusiv dacă cei trei consilieri de la PSD s-ar abține), ridicătorii de mână din coaliția PNL/UDMR vor reuși să impună proiectele.
Totuși, rămâne de urmărit modul în care administrația locală va explica justețea anumitor măsuri pe care intenționează să le ia. Asta dacă va fi cineva din Consiliul Local care să pună niște întrebări pertinente și nu doar de ochii lumii sau din pure rațiuni electorale.
ian. 08, 2021 0
iul. 16, 2020 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0