Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
nov. 16, 2018 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1131 vizualizari
După criticile primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, la adresa Consiliului Judeţean, pentru că nu a implementat sistemul de management al deşeurilor din judeţul Bihor (SMID), reacția instituţiei județene nu s-a lăsat așteptată.
„Dovedindu-și din nou calitățile sale de politruc, președintele PNL Bihor, dl. Ilie Bolojan s-a apucat să ”analizeze” și să critice la alții ceea ce nu au reușit proprii săi colegi de partid. De această dată a fost vorba despre sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Bihor (SMID)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Bihor, semnat de purtătorul de cuvânt, Adrian Șimon.
Acesta precizează că sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Bihor, care este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, a fost conceput sub conducerea fostului președinte al PNL Bihor, Cornel Popa, la momentul respectiv președinte al Consiliului Județean Bihor. „Respectând politica de cadre a PNL Bihor, acesta l-a numit pe șeful său de cabinet, dl. Horia Carțiș să se ocupe de implementarea sistemului în calitate de manager de proiect”.
În continuare redăm comunicatul celor de la Consiliul Județean, care răspuns la criticile dure aduse de primarul Bolojan:
„Săptămâna aceasta, dl. Ilie Bolojan a continuat atacurile la adresa Consiliului Județean Bihor însă nu a reușit să facă altceva decât să demonstreze eșecul managerului de proiect impus chiar de PNL Bihor. Actualul președinte al PNL Bihor a explicat ce ar fi trebuit făcut, nu a explicat însă de ce colegul său de partid nu a și făcut ceea ce trebuia.
Pentru corecta informare a bihorenilor, trebuie precizat faptul că întârzierile apărute în implementarea proiectului privind SMID nu se pot imputa Consiliului Județean Bihor și nici Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ECOLECT, structura care devine responsabilă pentru gestionarea deșeurilor la nivelul județului Bihor în urma implementării sistemului.
Consultantul din proiectul SMID, selectat de altfel în perioada când PNL asigura conducerea Consiliului Județean Bihor, este cel care a predat caietele de sarcini privind sistemul de management al deșeurilor abia în luna septembrie 2018. Propunerile de îmbunătățire – privind realizarea caietelor de sarcini, etapele și termenele asumate – înaintate de conducerea ADI ECOLECT managerului de proiect si echipei de consultanți încă din primăvara acestui an nu se regăsesc însă în varianta predată de consultanți.
Pentru a grăbi implementarea proiectului, ADI ECOLECT a strâns, centralizat și prelucrat datele privind cantitățile de deșeuri generate în județ, populația efectivă din fiecare UAT, etc. De asemenea, au fost inițiate discuții si întâlniri cu primarii din toate zonele județului Bihor.
ADI ECOLECT este pus acum în situația ingrată, în care în 2-3 luni, va trebui să rezolve ceea ce oamenii puși de fostul președinte al PNL Bihor nu au reușit să facă în doi ani de zile. În această situație, critica actualului președinte al PNL Bihor este o dovadă de maximă denaturare a realității! La fel de neadevărată este și referirea lui Ilie Bolojan privind creșterea fondului de salarii de la ADI ECOLECT. Organigrama asociației a fost aprobată de mai mulți ani, cu unanimitate de voturi de către toți primarii din județ, inclusiv cei din PNL Bihor. Angajările au fost făcute la finele anului trecut, asociația funcționând cu organigrama completă abia din anul 2018. Acesta este și motivul pentru care fondul de salarii din 2018 a crescut de zece ori față de 2017.
În ceea ce privește implementarea proiectului privind sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Bihor (SMID), investițiile necesare sunt finalizate în proporție de 99%. Mai rămâne doar ca managerul de proiect pus de PNL Bihor să reușească să repare deficiențele cunoscute și să facă recepția finală a lucrărilor. Sperăm, că va primi instrucțiuni și îndemnuri ferme în această direcție și de la șeful său direct de la partid.
Proiectul fiind fazat, încă nu s-au depășit termenii privind implementarea. Termenul maxim de implementare, pentru a se evita riscul infrigementului, este anul 2023. Interesul comun, al Consiliului Județean Bihor, ADI ECOLECT si al celor 101 primării din județul Bihor este ca sistemul de management integrat al deșeurilor să funcționeze cât mai repede și cât mai bine (în ceea ce privește funcționalitatea, eficiența și implementarea politicilor de mediu europene și naționale). În acest sens, termenul de operare efectivă asumat de către SMID Bihor este trimestrul III al anului 2019. Respectarea acestui obiectiv se poate realiza însă doar prin muncă și nu prin conferințe de presă. Condiția esențială este ca toți factorii implicați să își canalizeze energiile în aceeași direcție, stabilită pe stabilită pe linie profesională și nicidecum pe linie politică”.
Comunictaul este semnat de Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al instituției.
nov. 19, 2024 0
nov. 16, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0