Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 22, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1455 vizualizari
A depus jurământul în ultima ședință a Consiliului Local (CL) Oradea, dar este deja dispus să demisioneze, în caz că demersurile administrative inițiate de Municipalitate în vederea scoaterii la liman cu situația societății de termoficare vor da greș. Democrat-liberalul Cristian Pușcaș (foto) a declarat joi, 22 august, că partidul a analizat împreună cu specialiști și cu oameni din sistem problema CET Oradea și ceea ce ar putea urma prin declanșarea procedurii de insolvență a firmei de pe Șoseaua Borșului.
2 variante: rău și foarte rău
Din păcate pentru cetățeni, niciuna dintre cele două variante posibile, enumerate azi la sediul PDL nu sunt prea surâzătoare. În cel mai rău caz, Oradea ar putea rămâne fără apă caldă și încălzire timp de 2 ani, până la intrarea în funcțiunea a noii centrale pe gaz. În cel mai fericit caz, gigacaloria s-ar putea scumpi „exorbitant”; asta dacă administratorul judiciar de la CET va accepta planul de reorganizare. Pușcaș argumentează că, în acest din urmă caz, noii conduceri i s-ar da mână liberă în aplicarea propriilor reguli pentru rezolvarea situației, cea mai probabilă măsură părând a fi o scumpire usturătoare a tarifelor practicate. Iar asta nu e de bine, consideră democrat-liberalul, reamintind că orădenii plătesc deja facturi destul de mari la întreținere. Cât despre varianta în care administratorul judiciar nu acceptă planul de reorganizare propus, consilierul Cristian Pușcaș spune că asta înseamnă falimentul automat al Electrocentrale Oradea. Deci vânzarea „la fier vechi, bucată cu bucată” a activelor. Și, evident, oprirea generală a furnizării de apă caldă și încălzire centrală pe timp de iarnă.
Asumare, linșare, demisie
În opinia arhitectului orădean, proaspăt membru al legislativului municipal, CL „nu se poate spăla pe mâini” în ceea ce privește situația dată, acest for fiind, de-a lungul timpului, cel care a girat toate deciziile mai mult sau mai puțin inspirate în materie de gestionare a termiei din Oradea. Adică Pușcaș nu se ferește să spună că nici fostul primar (PD) Petru Filip, respectiv aleșii locali din acea perioadă (n.b.: după trecerea CET sub tutelă locală, în 2002), nu au excelat în hotărâri valabile privind termoficarea. Pe care de consecință, deși legea nu obligă prezentarea planului de reorganizare în fața aleșilor locali, alesul pedelist solicită ca subiectul să apară pe masa CL pentru a fi dezbătută și pentru a se da un semnal clar în direcția populației: deliberativul orădean își asumă situația și măsurile care s-ar vrea a fi luate. Indiferent de consecințe, spune Cristian Pușcaș. Solicitat de bihorstiri.ro să spună clar ce să facă orădenii în cazul în care deznodământul va fi sistarea totală a furnizării serviciilor de către CET, în mod surprinzător, democrat-liberalul a răspuns: „Să ne linșeze!”. După care, nuanțându-și intenția de autosacrificare, Pușcaș a precizat că ar fi de acord să își dea demisia – fie și ca gest simbolic – din CL Oradea, dacă, pe măsuri asumate, cetățenii vor avea atât de mult de suferit. Nu se știe câți aleși locali ar mai avea tăria chiar și să declare că vor demisiona dacă o decizie luată în plen va dăuna electoratului care i-au trimis în CL.
„Premeditare”, dar în folosul cui?
Una peste alta, Cristian Pușcaș vede o „inginerie edilitară premeditată” în pornirea insolvenței CET Oradea și crede că, oricare să fie finalul, cetățenii „vor plăti scump”. Cu girul partidului, democrat-liberalul vede premeditarea, printre aletele, în faptul că insolvența a fost cerută după stabilirea (fără avizul Consiliului Concurenței!) a zonelor unitare de încălzire. O măsură descrisă și de Pușcaș drept „legare de glie”, oamenii neavând posibilitatea de a se debranșa. De asemenea, insolvența vine după înființarea firmei Termoficare SA, cea în conturile căreia vor intra toți banii de la beneficiarii serviciilor termice.
(Cel puțin) 2 ani de politica struțului
„Un raport al Băncii Mondiale din 2011 încadra Electrocentrale Oradea printre societățile neperformante cu capital de stat și care, de facto, erau intrate în faliment”, a mai spus joi Cristian Pușcaș, dând de înțeles că, cel puțin în ultimii 2 ani, administrația locală a ignorat problemele. Referitor la starea financiară a CET, consilierul local pedelist menționează că, în 2012, pierderile firmei s-au ridicat la aproximativ 41 milioane lei (aproape dublu față de 2011 și 20% din cifra de afaceri!), „mai mult decât cheltuielile cu personalul”, ceea ce înseamnă că nu s-ar rezolva problemele nici dacă, prin absurd, toți angajații societății ar fi concediați. Potrivit celor expuse de arhitectul Pușcaș, planul de reorganizare trebuie să dovedească abilitatea și capacitatea noului management al CET că se poate ieși din situația actuală. Ceea ce rămâne sub un mare semn de întrebare.
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0