Actualizat aprilie 9th, 2025 4:42 PM
mart. 03, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1993 vizualizari
Cei 30 de aleşi ai bihorenilor, prezenţi la şedinţa de plen de vineri, 3 martie, au aprobat în unanimitate propunerea Executivului privind exercitarea dreptului de preemţiune asupra unei părţi a clădirii monument care găzduia, odinioară, cafeneaua Royal şi Hotel Crişul Repede. Adică imobilul de lângă Crişul Repede, cunoscut ca fost sediu al Băilor Rimanoczy. Consilierii au avut parte de un mic expozeu din partea preşedintelui Pasztor Sandor, care a explicat că, deşi cei care deţin acea parte de imobil scot la vânzare şi alte proprietăţi, la pachet, Consiliul Judeţean (CJ) Bihor este interesat doar de clădirea din centrul Municipiului Oradea. Conform legii, nici nu ar putea face altfel, deoarece este vorba despre un monument istoric, iar legea prevede că instituţiile Statului au prioritate dacă proprietarii le scot la vânzare. Aşa cum bihorstiri.ro a scris în ajunul şedinţei extraordinare de azi, Ministerul Culturii şi Primăria Oradea au anunţat că nu doresc să profite de dreptul de preemţiune, însă CJ ar vrea să devină proprietar al părţii de clădire de pe malul drept al Crişului Repede. Valoarea acesteia ar fi de 310.000 de euro, potrivit documentelor anexate proiectului de hotărâre.
În cadrul şedinţei de vineri, în sală s-a aflat şi avocata care reprezintă vânzătorul, ea încercând să arate că judeţul nu poate pretinde doar o parte a imobilelor scoase la vânzare. Mai exact, femeia a declarat că proprietăţile se vând numai la pachet cu alte 3 proprietăți situate în Alba Iulia, Salonta și Târgu Mureș. Iar suma totală cerută este de 800.000 euro. Situaţia ar fi aşa deoarece negocierile privind vânzarea–cumpărarea imobilelor s-au purtat pe întreg pachetul și au fost aprobate de către Consiliul Director al băncii comeriale care ţine frâiele în această speţă. Atât preşedintele Pasztor, cât şi secretarul Carmen Soltănel au vorbit despre faptul că CJ Bihor nu poate să aibă pretenţii (ca drept de preemţiune) decât pe un imobil de tip monument istoric, o altă condiţie fiind ca proprietatea în vizor să se afle pe teritoriul administrativ al judeţului nostru. Adică, din start, clădirile din Alba şi Mureş pică. Accesaţi acest link pentru mai multe detalii despre proiectul dezbătut şi aprobat înb şedinţa CJ.
Aşadar, din punctul de vedere al conducerii judeţului (şi al legislaţiei), singurul item care poate fi vizat de CJ Bihor este acea parte de imobil de pe str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 1 din Oradea. De asemenea, într-o scurtă intervenţie pe subiect, vicepreşedintele Ioan Mang a declarat că au foist purtate discuţii cu banca invocată şi că aceasta nu s-ar fi arătat de neclintit în privinţa unei eventuale vânzări pe bucăţi şi nu la pachet a imobilelor în cauză. Cert este că, după cum s-a subliniat înainte de votul final, prin proiectul de hotărâre de azi, legislativul nu aprobă altceva decât că judeţul este dispus să poarte negocieri cu proprietarul în vederea achiziţionării acelei părţi din clădirea emblematică. Apoi, în funcţie de discuţiile viitoare şi de modul de abordare a problemei de către vânzător, se va putea discuta şi despre suma maximă pe care CJ Bihor ar fi dispus să o ofere pentru cumpărare. Şi, dacă tranzacţia va fi perfectată, tot plenul deliberativului bihorean va decide asupra destinaţiei clădirii.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0