Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 13, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2651 vizualizari
Un licenţiat în drept, istorie şi teologie, doctor în istorie, Augustin Țărău, și un regizor / actor, Gavriil Pinte, vor fi lectorii unei conferințe care se anunță interesantă. Evenimentul va avea loc în 17 martie, la Hotel Double Tree by Hilton și se intitulează „Colectivizarea, distrugerea proprietății și a omului”.
Organizatorii, cei de la Cultură în Mișcare, spun că în cadrul manifestării vor fi prezentate amănunte inedite din timpul perioadei despre care se spunea că reprezintă transformarea socialistă a agriculturii, colectivizarea fiind „o acțiune de durată ale cărei efecte le resimțim chiar și astăzi”. Augustin Țărău (fost angajat la Arhivele Naționale și la Primăria Oradea) provine, după cum singur recunoaște, dintr-o familie de chiaburi deposedată de avere în 1949 (casa şi 16 iugăre de pământ, dobândite de bunicul patern la începutul anilor 1900, cu banii obţinuţi la lucru în America, la minele de cărbune din Ohio. Țărău s-a specializat, printre altele, în Reforma agrară din 1945, Procesul de colectivizare a agriculturii, Alegerile din 1946 şi 1948, Politica de cadre a Partidului Comunist, Procesul de epurare a societăţii româneşti și Procesul de naţionalizare a mijloacelor de producţie. Vorbitorul de la conferința din 17 martie are la activ 4 volume de studii, iar în coautorat alte 8 volume, plus 48 de studii în publicaţii istorice de circulaţie naţională.
Înceea ce -l privește pe regizorul Gavriile Pinte, orădenii îl cunosc mai ales grație speectacolului „Cei ce nu uită”. Referitor la piesa inspirată din perioada tristă din istoria contemporană a țării noastre, omul de cultură spune: „Spectacolul nostru pleacă de la poezii compuse în închisorile comuniste în perioada 1948-64 și (pseudo) poezia proletcultistă din acea perioadă, cea mai cumplită bifurcație a literaturii române. Poezia rămâne religia teatrului meu. Scenariu include și fragmente de interviuri, fragmente de jurnal, dim memorialistica detenției, declarații ale unora din cei ce-au pătimit în închisori, precum și documente ale Securității… Nu facem teatru documentar, nici teatru politic. Consider că teatrul n-a rezolvat niciodată nici o problemă politică sau socială. Teatrul poate să creeze, eventual, analogii în zona spirituală. Sau nu. Nu avem naivitatea să credem că în urma acestui spectacol vreun fost torționar, vreo lichea securistă, vreun nemernic – va cere să fie judecat, condamnat. Declar și recunosc că fac parte dintre cei care cred că arta îi îndreaptă pe cei drepți”.
Cei interesați pot merge pe gratis la conferința de joi, 17 martie, însă e nevoie de solicitarea prealabilă a unei invitații via E-mail (contact@culturainmiscare.ro). Amănunte găsiți AICI.
ian. 08, 2018 0
sept. 21, 2017 0
apr. 27, 2017 0
sept. 27, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0