Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
oct. 28, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 672 vizualizari
Vineri, 25 octombrie 2024, a avut loc conferința „Cultura memoriei în Republica Moldova și Ucraina: Identitate națională între narațiuni concurente și moștenirea sovietică.”, organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea – Chișinău, și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea
Conferința, susținută de prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Chișinău, a oferit o analiză a modului în care identitatea națională din Republica Moldova și Ucraina este modelată de tensiunea dintre trecutul sovietic și dorința actuală de consolidare a unei identități independente, adaptată contextului geopolitic actual. La eveniment au luat cuvântul și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor, și prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea.
În cadrul conferinței, s-a discutat pe larg despre impactul colectiv al memoriei istorice și principalele momente-cheie ce au marcat evoluția Republicii Moldova și Ucrainei de la perioada leninistă până în prezent. Un accent special a fost pus pe modul în care propaganda rusă continuă să influențeze sfera publică est-europeană, fiind subliniată implicarea acesteia în evenimentele politice recente, precum alegerile din Republica Moldova.
Printre temele abordate s-a aflat și drama regimurilor totalitare care au încercat, prin măsuri sistematice, să distrugă identitatea națională moldovenească, generând repercusiuni ce se simt și astăzi. S-a pus în evidență, de asemenea, rolul crucial pe care intelectualii ar trebui să-l aibă în contextul actual. Într-o perioadă marcată de presiuni și posibilități de manipulare a discursului public, asumarea unui punct de vedere liber devine o provocare, existând riscul ca opiniile exprimate să fie denaturate și instrumentalizate în scopuri politice.
Toate subiectele au fost prezentate într-un context istoric amplu, oferind participanților o perspectivă de ansamblu asupra realităților contemporane din estul Europei. Conferința a reușit să aducă la lumină provocările identitare și culturale cu care se confruntă cele două națiuni vecine, Moldova și Ucraina, în fața unor influențe externe și istorii complexe.
dec. 03, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!