Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 17, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 1753 vizualizari
Weekend artistic în toată regula în Parcul Bălcescu din Oradea. Asta îi așteaptă pe iubitorii locali de folclor autentic internațional și pe cei care vor să își sporească zestrea de obiecte artizanale. De vineri, 20 iulie, timp de 3 zile, Oradea va găzdui un dublu eveniment: Târgul Meșterilor Populari (a 19-a ediție) organizat de Muzeul Țării Crișurilor și al doilea episod al Festivalului Internațional de Folclor organizat de Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor (CJCPCT) și Teatrul Regina Maria. Principalii responsabili de dublul eveniment au apărut marți în fața presei orădene pentru a oferi detalii.
Ambiții mari pentru viitor
Liderul Ansamblului „Crișana”, Leontin Ciucur, spune că s-a reușit atragerea la Oradea a unor trupe de folclor din 6 țări și că Bihorul va fi reprezentat de 5 ansambluri. În 2012, cei prezenți în Parcul Bălcescu vor putea admira prestațiile scenice ale artiștilor din Algeria, Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovacia și Turcia. Pentru a promova evenimentul și pentru a „recruta” specatori, organizatorii vor face și demostrații stradale în locuri cu vad, chiar în ziua deschiderii oficiale a ediției din acest an a festivalului. Ciucur spune că orădenii care se plimbă în zona Lotus Center, Oradea Plaza și Magazinul Crișul vor putea să se întâlnească cu artiștii, costumați regulamentar, în cursul zilei de vineri, începând cu ora 15:30. Apoi, între orele 17 – 19, trupele invitate vor participa la o paradă care va porni din Rogerius (Parcul Magnoliei) și va urma traseul: str. Transilvaniei, Bdul. Dacia, Parcul Petofi, str. Republicii, Piața Unirii, str. Avram Iancu, Parcul Nicolae Bălcescu. Bugetul total al manifestării se ridică la 80.000 lei, din care 30.000 provind de la (CJCPCT). Intenția organizatorilor este ca acest festival de folclor să crească și ca, de anul viitor, el să se deruleze pe durata unei săptămâni. Astfel, în opinia lui Leontin Ciucur, trupele străine invitate vor avea ocazia să și viziteze județul Bihor. De asemenea, prin notorietatea tot mai mare a evenimentului, Oradea ar putea deveni un foarte important punct de atracție pentru iubitorii acestui gen de artă, urmând să atragă tot mai mulți turiști.
Aproape două decenii de meșterit
Cu un trecut mult mai bogat, Târgul Meșterilor Populari merge la sigur. Managerul Muzeului Țării Crișurilor (MTC), Aurel Chiriac, spune că festivalul de folclor completează evenimentul care, în 2013, va sărbători 20 de ani de existență. Aproximativ 120 de meșteri populari din toată țara au fost invitați și în acest an, selecția fiind una riguroasă. Chiriac spune că, în ciuda supărărilor multora, nu se vrea diluarea calității și că vizitatorii târgului vor avea din nou ocazia să vadă și să cumpere marfă adevărată. Olărit, ceramică, textile, lemn, pictură naivă, icoane, dulciuri, dar și creatori în domeniul sticlei din România și Ungaria vor avea locuri în Parcul Bălcescu, devenit extrem de iubit de meșteri. Potrivit directorului Chiriac, evenimentul de la Oradea este unul deosebit de apreciat de participanți, mai ales că organizatorii nu fac rabat de la calitate: „Vrem meșteri autentici, nu intermediari”, spune managerul MTC, menționând că, de-a lungul timpului, au fost diverse presiuni chiar și de la Ministerul Culturii pentru invitarea la Oradea a unuia sau a altuia. De altfel, potrivit lui Aurel Chiriac, pentru a nu exista neînțelegeri, brand-ul târgului a fost înregistrat la OSIM. În acest an, venirea și găzduirea meșterilor populari înseamnă un efort bugetar de 35.000 lei din partea instituției muzeale. Iar anul viitor se va dori ceva grandios. La împlinirea a 20 de ani de la prima ediție, organizatorii își propun să se deschidă mai mult spre Europa centrală în integralitate, urmând să fie invitați și meșteri din alte țări. Programul din acest al Târgului Meșterilor Populari: vineri – orele 11-20, iar sâmbătă și duminică între orele 9-20. Intrarea este liberă.
aug. 28, 2024 0
nov. 28, 2023 0
aug. 16, 2023 0
mai 30, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0