Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
oct. 05, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 3229 vizualizari
1993 – se împlineau 30 de ani de la apariția primului LP al formației The Beatles. Tot atunci, în Oradea, un muzician, Florian Chelu, a înfăptuit ceva ce mulți orădeni doreau. Și, de ce nu, mulți instrumentiști (inclusiv de muzică clasică): un proiect atât de la modă în lumea muzicii occidentale, în care pop/rock-ul să își dea mâna cu simfonicul. Pe scurt, așa a apărut Rock Filarmonica Oradea, primul concert fiind compus din repertoriul celor 4 tineri din Liverpool care, în anii ’60, au schimbat lumea artistică și nu numai. După 20 de ani – deci la 50 de ani de la apariția primului album The Beatles (n.b.: „Please Please Me”) -, tot la Oradea, același Florian Chelu, la fel de devotat cauzei, a reușit din nou să umple sala de spectacole în memoria primului show al Rock Filarmonica, singura asemenea entitate din țara noastră.
Sâmbătă, 5 octombrie, varianta actuală a trupei înființate în 1993, împreună cu vocaliști adiționali și cu o parte a orchestrei simfonice orădene, au dovedit din nou câteva lucruri pe care mulți le intuiam și simțeam: că în Oradea este nevoie de astfel de inițiative culturale, că orădenii iubesc muzica bună și redată cu suflet și, poate cel mai important (din punct de vedere strict muzical), că The Beatles rămâne și la începutul secolului 21 una dintre cele mai îndrăgite nume din pop/rock-ul ultimilor 50 de ani. Și că muzica Lennon-McCartney-Harrison-Starkey este una dintre destul de puținele care poate bucura în același timp reprezentanții mai multor generații. Așa cum se întâmplă la concertele celor doi beatles rămași în viață, și la concertul aniversar de azi, bunici, fii și nepoți s-au bucurat de hituri cu adevărat nemuritoare create în anii ’60. „Hey Jude”, „Blackbird”, „I Saw Her Standing There”, „Michelle”, „A Hard Day’s Night” sau „Girl” au readus amintiri pentru unii și au mirat pe alții, mai tineri, care poate cunoșteau piesele, dar nu și autorul sau pe copiii care își mai surprind părinții (sau bunicii) ștergând de praf viniluri vechi sau punând din când în când câte o bandă pe bătrânul dar loialul magnetofon din vremurile bune. O bulină roșie, dacă e permis așa ceva din partea sebsemnatului, le poate fi acordată muzicienilor pentru interpretarea uneia dintre cele mai frumoase piese ale lui Lennon din 1965, „In My Life”.
[nggallery id=1914]
Pe scenă, alături de Florian Chelu, au urcat veteranii Trendler Jozsef (tobe) și Ari Nagy Sandor (pian), dar și basistul Gaspari Robert și chitaristul G. Nagy Laszlo. De asemenea, în fața spectatorilor de la FIlarmonica de Stat au apărut coristele Cvikker Lilla și Nagy Timea, respectiv invitații Sergiu Nica (care a cântat cu Florian Chelu în concertul Hiroshima din luna august) și chitaristul Alex Stângu. Remarcăm că dintre cei cu care Chelu a cântat în primul concert Beatles din 1993 au revenit în fața publicului Ari Nagy Sandor și Trendler Jozsef.
httpvhd://youtu.be/RGc7BKNDcU4
Evenimentul a fost inclus în programul ediției din 2013 a festivalului Toamna orădeană.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0